StoryEditorOCM
SplitJedna je Tradicija!

Splićani i danas po pola sata strpljivo čekaju u redu za najdraže sirnice: ‘Kad ih jednog probaš, druge ne postoje‘

Piše Vanna Šiško
19. travnja 2025. - 12:33

Koštaju od dva do dvadeset i osam eura. Postoje različite od  "artisan pince" do one veganske, ali i mnoge mnoge varijacije na temu. Jedno je sigurno, ona najpoznatija sirnica u gradu Splitu, definitivno je iz mnogima omiljene Slastičarnica Tradicija Kirigin.

image
Tom Dubravec/Cropix

U srcu grada, Tradicija je i ove godine donijela blagdanski duh, domaćim sirnicama, po tradicionalnoj recepturi. A red koji smo zatekli, iskreno pomalo nas je šokirao.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

- Sirnica je odlična i jako ukusna, ali najljepše je od svega malo prošetati po suncu, saznanje da ćeš dobiti dobru sirnicu i doći kući s gotovim proizvodom. Kupujem ovdje godinama. Cijena je 3,60 eura. Malo je skupa. Nije mi problem čekati red pola sata - objašnjava nam s osmijehom Snježana L.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tradicija je tradicija, ali zatekli smo i mlađu ekipu koja ranije nije njegovala običaj odlaska po kupovinu u slastičarnicuTradiciju.

- Čula sam za sirnice iz ove slastičarnice i onda sam ih probala. Kada sam probala sirnicu iz Tradicije, povratka na druge sirnice više nije bilo. Od tada uvijek dolazim ovdje, obožavam ih, a ova iz Tradicije je nemjerljiva s drugima - objašnjava nam Karmen Miše kojoj čekanje reda kako bi uhvatila svoju uskršnju sirnicu nije problem.

image
Tom Dubravec/Cropix

Uskrs je blagdan koji obiluje mnogim običajima i naravno, ukusnom hranom, a jedan od slađih običaja onaj je koji budi najdivnije uspomene iz djetinjstva definitivno je sirnica, ali i atmosfera blagdana.

- Ovdje obično ne kupujem, jer mi se ne da čekati. Ali čini mi se da ću brzo doći na red pa ću kupiti ovu famoznu sirnicu od Kirigina koja je najbolja u gradu. Tu su i stranci kao što vidite, čekaju u redu, no ni sami ne znaju zašto. Objasnila sam im da svi ovdje čekaju tradicionalni kolač kojeg Hrvati jedu za Uskrs. Cijena je visoka, ali ako uzmete u obzir da ju kupujete samo za Uskrs onda i nije toliko strašno - objašnjava nam T. LJ. koja ovom prigodom nije željela odavati ime.

image
Tom Dubravec/Cropix

Govoriti o sirnicama nisu htjeli ni stranci, bar dok se ne uvjere što je to točno. Pokušali smo im odati recept, ali ni to nije pomoglo. Brašno, šećer, tri jaja i šest žumanjaka, maslo, mlijeko, malo soli, kvasac, limunova korica i malo ruma ili rakije. Tako se nekada radila sirnica, a napretkom kulinarstva pojavile su se brojne varijacije na temu. Neki je obožavaju, a nekim baš i nije omiljena, ali bez obzira na to i oni jutros stoje u redu za sirnicu.

- Svake godine čekamo red zbog atmosfere, ljudi, i očuvanja tradicije. Ne znam kolika je cijena sirnice, ali to uopće nije ni važno. Sa sobom vodim kćer da i ona malo gušta u toj atmosferi koja u Splitu postoji, iako ona uopće ne voli sirnice - objašnjava nam M.G. koja s kćerkom ovdje dolazi godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 08:19