StoryEditorOCM
Zagorane propustite

20. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda ovog vikenda u Sinju

Piše Promo
25. ožujka 2025. - 10:00

U organizaciji Poduzetničkog centra Sinj, a uz podršku Grada Sinja u sinjskom hotelu "Alkar", 28. i 29. ožujka 2025., održat će se 20. Nacionalni sajam pršuta s međunarodnim sudjelovanjem.

Ova prestižna manifestacija okuplja vodeće proizvođače pršuta i suhomesnatih proizvoda te stručnjake iz industrije, čineći Sinj nezaobilaznim središtem kvalitete i inovacija u ovom sektoru.

Sajam i ove godine donosi bogat program s naglaskom na promociju, ocjenjivanje, edukaciju i umrežavanje. Posjetitelji će imati priliku kušati i kupiti vrhunske proizvode direktno od proizvođača, a sudionici će moći sudjelovati u stručnim predavanjima i panelima o ključnim temama – od zaštite autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete do uvođenja novih standarda i mogućnosti financiranja kroz EU fondove i Vladine potpore.

image
Paun Paunovic/Cropix

Posebno zanimanje izlagača uvijek izazove ocjenjivanje kvalitete pršuta, koje će provesti komisija renomiranih stručnjaka prema strogim pravilima struke. Ocjenjivanje je javno, a proizvodi će biti analizirani prema najvišim kriterijima senzorske i tehnološke izvrsnosti.

Sajam će biti i prilika za umrežavanje proizvođača, uzgajivača svinja, stočara, hotelijera i trgovaca, uz organizirane sastanke i prezentacije. Uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji će uživati u kulturno-umjetničkom programu i prezentaciji baštine Dalmacije, Like i Slavonije.

Očekuje se dolazak brojnih domaćih i međunarodnih sudionika, uključujući vodeće proizvođače Dalmatinskog, Istarskog i Drniškog pršuta, goste iz Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, te predstavnike ključnih sektora prehrambene industrije i turizma. Na Sajmu će biti prezentiran i višestruko nagrađivani promotivni video Sinja “Sinj – grad viteštva i tradicije“.

Nacionalni sajam pršuta u Sinju postao je sinonim za izvrsnost i nezaobilazna platforma za razvoj i promociju vrhunskih suhomesnatih proizvoda. Ove godine donosi još bogatiji sadržaj i priliku za sve sudionike da budu dio ove jedinstvene priče o tradiciji, kvaliteti i budućnosti pršuta.

Sajam je za posjetitelje otvoren u petak od 9:30 i subotu od 9 sati, a u nastavku donosimo cjelokupni program.

PROGRAM SAJMA

1. dan - 28. 3. 2025. PETAK

08:30 Panel radionica - Senzorska analitika - stručno ocjenjivanje

09:00 DOLAZAK IZLAGAČA/Izložba pršuta i suhomesnatih  proizvoda/ Prezentacija sira, Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i vina

09:30 SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE

10.00 Promocija projekta „Nastavak ponovne uporabe vune, odjeće i drveta u funkcionalne svrhe“

11:00 Kulturno -umjetnički program Sajma

12:00 Svečano otvaranje Nacionalnog sajma pršuta

13:00 Obilazak izlagača, izjave za medije i degustacije

13:15 Okrugli stol – Novosti iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - 2023. – 2027., mogućnosti financiranja prerade i poljoprivredne proizvodnje
-informiranje o rezultatima Programa i mogućnostima iz SP ZPP-a
-aktivnosti vezane uz žene u ruralnim područjima - primjeri dobre prakse

14:30 Radionica – Tematska radna grupa – Zelena arhitektura – GTF – Inicijativa za održivi rast i Ministarstvo poljoprivrede.

Promocija kulturnih znamenitosti i sadržaja grada Sinja - promocija promotivnog turističkog videa TZG Sinja
Prezentacija tradicijskih proizvoda, Kulturno umjetnički program
Promocija proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“
Kulturni i zabavni program za posjetitelje i izlagače

 

2. dan - 29. 3. 2025. SUBOTA

09:00 SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE

10:00 Promocija projekta AshCycle - Ponovna uporaba pepela – GTF – Inicijativa za održivi rast

10:30 Edukacija za privatne iznajmljivače za 2025. – Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije u suradnji sa Turističkim zajednicama općina i gradova Promocija – revija autohtonih tradicijskih nošnji područja RH, Cetinskog kraja i BiH Programi za mlade – prijenos znanja i vještina

12:00 Promocija projekta „Nastavak ponovne uporabe vune, odjeće i drveta u funkcionalne svrhe“ - Edukativna radionica o ponovnoj uporabi vune i tekstila

13:00 DEGUSTACIJA I PROMOCIJA PROIZVODA
KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM
Gastronomija (tradicionalni proizvodi) – promocija gastronomije grada Sinja i Cetinskog kraja

14:00 Promocija projekta - Promocija, prijenos znanja i vještina o kvaliteti i ispravnosti proizvoda Radionica - Senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete trajnih suhomesnatih proizvoda

15:00 Proglašenje rezultata natjecanja i proglašenje pobjednika

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. listopad 2025 15:58