StoryEditorOCM
Zagoraponos kostanja

Ivan je najbolji mladi kuhar u državi, počeo je s 10 godina uz ‘ćaću‘, ali priznaje: ‘Nikad neću moć kuvat ka mater...‘

Piše Mirela Goreta
11. lipnja 2025. - 17:46

Noć prije nego što će zorom autobusom krenuti iz Brela na zakazano splitsko snimanje u 8 sati za "Slobodnu", radio je u konobi i otišao spavati u jedan iza ponoći. Jutro je proveo s našom ekipom, poslijepodne u Turističko-ugostiteljskoj školi, gdje je branio maturalni rad na temu "Francuska kuhinja", a onda se žurno, koliko to može biti autobusom u intenzivnom prometu na magistralnoj cesti, uputio natrag za Brela kako bi stigao u svoju smjenu među teće, lonce i tave. Opet do kasno u noć...

image

Ivan Dujmović priprema ramstek uz pire od celera i kremu od mrkve

Tom Dubravec/Cropix

- Ma nije to ništa teško. Mogu ja to, nije problem – sramežljivo će Ivan Dujmović iz Kostanja, netom 18-godišnjak (8. lipnja postao je punoljetan), koji je nedavno osvojio titulu Metro Junior Top Chefa, a prethodno, u prosincu, i prvo mjesto u sklopu timskog zadatka kuhar-konobar na svom prvom natjecanju - Grand Gourmetu 2024. u splitskom hotelu "Amfora". I na školskom nadmetanju, među "trećašima", u međuvremenu je završio na prvom mjestu. Talentiran i vrijedan kakav već jest, očito je rođen za pobjednika. 

Vozački umjesto ekskurzije

Mladi kuhar iz Kostanja u konobi u Brelima "tuče" i ovu sezonu nakon što je sva srednjoškolska ljeta, umjesto na plaži, provodio za radnim pultom u kuhinji. A kad nešto toliko voliš kao što skromni Ivan voli kužinavanje, onda nije problem propustiti ni ekskurziju...

image
Tom Dubravec/Cropix

- Ekipa iz razreda vraćala se 29. s putovanja, a meni je 30. bilo natjecanje, pa me ekskurzija nije previše ni zanimala jer sam sav bio u pripremama za nadmetanje. Uz to, radije sam za taj novac izabrao polaganje vozačkog. Nužno mi je što prije postati neovisan o javnom prijevozu jer me to koči u mogućnosti izbora mjesta rada - pragmatično će Ivan, kojemu je titula Metro Junior Top Chefa otvorila cijeli niz mogućnosti.

Riječ je o natjecanju koje ima za cilj osnažiti kuharsku profesiju i pružiti potporu mladim talentima u razvoju karijere, a samozatajni mladić iz Kostanja upravo je, među brojnim mladim kulinarskim talentima iz cijele Hrvatske, žiri oduševio okusima, preciznošću i prezentacijom svog jela, ali i smirenošću, jer ni u jednom trenutku nije podlegao pritisku natjecanja.

image
Tom Dubravec/Cropix

U finalu je njegove članove osvojio predjelom čiju je glavnu namirnicu ulovio sam. Odlasci na Kostanjama obližnju Cetinu obilježili su, naime, njegovo djetinjstvo. Pastrve lovi odmalena, pa je odlučio na ocjenu ponuditi autorsku interpretaciju hladnog predjela spravljenog od omiljene riječne ribe, svojevrsnu emotivnu posvetu djetinjstvu, obitelji i godinama provedenim u ribolovu na Cetini.

Ljubitelj ribe

- S profesoricom Elenom Grassi odlučio sam se za tartar od pastrve. Od kostiju sam napravio aspik, a sa strane je bila i ružmarinom aromatizirana majoneza od mlijeka. U finalu sam radio i zubaca, ali tako da sam kožu odvojio od ribljeg mesa i napravio od nje čips, a uz filetirano meso poslužio sam i tigrovo mlijeko. Nisam očekivao ni ulazak u finale, a kamoli pobjedu. Naravno da sam bio sretan - ne skida sramežljivi osmijeh s lica Ivan, za čiju su kulinarsku strast ‘krivi‘ njegovi roditelji Vlatka i Mirko Dujmović.

- Mater i ćaća nekoć su radili po kuhinjama u Berlinu i kod nas. S desetak godina napravio sam prve palačinke i tako počeo s ćaćom vikendom pomalo kuhati, najčešće večere. Onda sam krenuo malo izmišljati, kuhati što mi se sviđa. Navečer obično nešto jednostavnije, slatko, a kasnije toćeve... - govori Ivan.

Ima četiri sestre i brata, dakako ponosne na njegov uspjeh, baš kao što su mu i roditelji. Svi imaju priliku uživati u njegovim kulinarskim kreacijama samo što, koleba se Ivan, ne zna sviđa li im se baš to što im priprema.

image

Ivan Dujmović i mentorica Elena Grassi

Tom Dubravec/Cropix

- Tko kuha u kući?! Kome se da. A meni se uvijek da... Radije ću prije škole skuhati ručak, možda u školu doći i bez napisanog domaćeg, jer me više zanima skuhati ručak. Kuham i bakama, jedna je u Varaždinu, druga ovdje. Ali one vole tradicionalna, jednostavna jela. Kad im spremim nešto kompliciranije, komentiraju u stilu "ukusno je, ali mi volimo po starinski" - smije se Ivan. Dok od jedne upija znanja o kontinentalnoj kuhinji (štrukle i sl.), druga ga podučava pripremi soparnika i mediteranskoj spizi. 

image
Tom Dubravec/Cropix

On pak sam voli kušati raznu hranu. Ne postoji namirnica s kojom ne voli raditi, jer "kad si kuhar moraš sve voljeti i jesti i pripremati", a uz to i "učiš i gledaš što je najbolje s nekom namirnicom napraviti". A malo je nedostajalo da Ivan završi među automehaničarima, jer ga, osim hrane, zanimaju automobili. Ipak, prilikom upisa u srednju školu prve je stavio kuhare "pa što bude". Na kraju je dobio zeleno svjetlo za oba usmjerenja. Sva sreća na prvom izboru...

Fine dining

Paralelno uz školovanje, počeo je raditi tijekom ljetnih praznika. Najprije u hotelu "Ora" u Splitu kao pomoćni kuhar, a onda se drugu godinu prebacio na područje Makarske zbog kompliciranog prijevoza do Splita. Tko mu je, uz posao, bio spreman ponuditi smještaj, bio je njegov. Sada radi u konobi u Brelima gdje ima na raspolaganju sobicu i mašta o radu u fine dining restoranu.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Na tipu jela poput rižota i tjestenine, kakve pripremam u konobi, počiva nam cijeli turizam. To predstavlja Hrvatsku i nas. No ono što me zanima je fine dining. Ali dobro je odraditi ovakve sezone kako bih što bolje usavršio temelje - rezonira Ivan. Mogao je, kaže, na posao i u splitski restoran "Bome", gdje je bio na praksi i puno naučio od chefa Marija Omrčena ("otvorio mi je oči oko masu toga"), a može i u zagrebački "Sopal" kod chefice Katarine Vrenc, koja ga je kao članica žirija na Metro natjecanju odmah vrbovala. 

- Ima dosta ponuda, ali ja ne mogu nigdje kad još ne vozim - smije se Ivan. Malo mu je, iskreno priznaje, žao što ranije nije položio vozački, jer je već ovog ljeta mogao raditi u Splitu, ali što je tu je. Tješi ga činjenica što će u konobi ispeći zanat na osnovama, brusiti ruku za neke teže stvari u budućnosti.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Volio bih stažirati negdje vani, učiti i usavršavati se, a to je zapravo cijeli život. Skupiti znanja i onda se vratiti u Hrvatsku i otvoriti nešto svoje na moru – otkriva snove Ivan. Riba mu je, bilo morska bilo riječna, iako ne bježi ni od mesa, forte. I to spremljena onako "da se osjeti more". Voli izvući maksimalan okus iz namirnice, zato nije sklon pretjeranom korištenju začina kako je ne bi previše "pokrio". Voli kad jelo ima balans, ali i karakter.

U ćakuli neće favorizirati nikog od poznatih chefova ("od svih se može puno naučiti"), ali ne krije da je jedna šefica kuhinje za njega nenadmašna...

- Počeci su bili materina kužina. Najbolja! Nikad neću moć kuvat ka mater. To su okusi... Kako ona dođe do njih, ne znam... Mater je najbolji kuhar kojeg sam ikad upoznao. Ona je prvi mentor. A dobro, je i ćaća - uz smiješak će Ivan Dujmović.

Mentorica puna hvale: ‘Nemam više ovakvih‘

- Ovakvih poput Ivana više baš i nemam, možda kolege imaju. Nije u pitanju samo kvaliteta rada i razumijevanje, nego i želja za radom. Ivan je izrazito skromno dijete, pred kojim je svijetla budućnost baš zbog te činjenice. Naravno da svima krene rasti ego, jer je u pitanju kreativni posao, a svi umjetnici, pa tako i oni u kuhinji, malo su na svoju ruku i ne vole odstupati od onog što su inicijalno zamislili. No, Ivan je otvoren za savjete i suradnju, sluša, poštuje... Puno je učenika koji su izvrsni u radu, ali konfliktni. Ivan je potpuna suprotnost od takvih. Zna da mora najprije naučiti da bi mogao nešto ponuditi. Baš je primjer ispravnog učenja mlade osobe - puna je hvale za svojega učenika njegova mentorica Elena Grassi.

‘Roditelji ‘pojma nemaju‘

- Svugdje upijam ideje, slušam svakoga tko zna bolje od mene. Više nastojim nešto izmisliti... Najsretniji sam kad se kući zatvorim i nešto smišljam u kuhinji. Zanima me napredovati u poslu, jer znam da treba dosta raditi kako bih to ostvario. Ako niste u nečemu 100 posto, nema ni napretka – smatra Ivan koji ukućanima previše ne priča o svojim natjecanjima. Na ovo posljednje, održano u zagrebačkom Jankomiru, nije ni pozvao roditelje, iako su tom trenutku, spletom okolnosti, boravili u metropoli.

- Dogovorio se samo da ga otac nakon završetka natjecanja pokupi na parkingu Metroa. Morala sam ići tražiti tatu po parkingu da vidi što mu sin radi – smije se mentorica Elena. I pronašla ga je, netom prije proglašenja nagrada...

- Krenulo se, naravno, od nižih mjesta prema prvima. Ide šesto mjesto, nije Ivan. Ide peto, nije Ivan. I tako redom do prvog... Na kraju je Ivan pobijedio, otac je bio preponosan. Kasnije mi je priznao da ništa ne zna o Ivanovim natjecanjima, jer mu sin kući o njima ne priča nego za njih doznaje od jedne obiteljske prijateljice koja prati Ivanov Facebook – kaže Elena Grassi.

Kočnica zbog manjka autobusnih linija

- Autobusne linije iz Kostanja su slabe. Ipak, svi iz sela moraju ići u školu ili na posao. I svi nekako funkcioniramo. Kad vam je nešto prioritet i kad vam se nešto sviđa, onda nije teško dići se rano ujutro i loviti autobus. Zato sam i birao sezonu raditi blizu kuće. Imao sam ponuda i za rad u Splitu, ali zadnji autobus za Kostanje mi je u 20 sati. Kako onda? U restoranima bih ostajao do kasno u noć, završavao bih u ponoć. Jednostavno, nije se moglo – kaže Ivan.

Na listi njegovih trenutnih prioriteta su dvije stvari: odraditi sezonu i položiti vozački. A onda Split, Zagreb... Čeka ga i ALMA - vodeća međunarodna škola za obrazovanje i usavršavanje u području talijanske kuhinje i ugostiteljstva. U Colornu u blizini Parme pohađat će mjesečnu edukaciju o pripremi tjestenine, a nagradu vrijednu 5100 eura, koliko košta tečaj, osvojio je kao pobjednik Metro Junior Top Chefa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 00:54