U protekla dva dana, a posebno u subotu navečer doslovno rijeke ljudi prolazili su kroz Park IV. gardijske brigade u Vrgorcu, gdje se održavala završna večer velike eno-gastro manifestacije "Dani dalmatinskog pršuta i vina“ koja je ovo mjesto ispod Matokita velikim slovima ucrtala na gastro kartu Hrvatske.
To je fešta koja slavi pršut kao nezaobilaznu deliciju ovog kraja, ali i vino, dobru kapljicu bez koje ništa ne ide, a pogotovo feta pršuta. Tinov grad zahvaljujući MI "Braća Pivac" pozicionira se kao jedan od najvećih proizvođača dalmatinskog pršuta, dok je vinarstvo već desetljećima ukorijenjeno u ovom kraju, a to je rezultiralo otvaranjem "Vrgorke vinarije“ 60-ih godina prošlog stoljeća.
Prema procjenama stručnjaka vrgorsko vinogorje broji oko 13 milijuna trsova vinove loze, a zahvaljujući tome pokrenuto je u posljednjem desetljeću nekoliko malih vinarija koje danas proizvode vrhunska vina. No, ova manifestacija nije okupila samo domaće vinare, tu su bili vinari iz cijele Dalmacije, ali i susjedne Hercegovine kao i proizvođača pršuta iz Istre i Drniša. Na ovaj gastro festival prvi put došli su i gosti iz Italije, s Festivala pršuta u Parmi, najvećeg i najpoznatijeg sajma takve vrste u svijetu. Manifestaciju već godinama organiziraju Grad Vrgorac i Turistička zajednica, a generalni sponzor je "Pivac grupa", dok su pokrovitelji HTZ-a, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije. Pored vina i pršuta, s 50-ak štanodava dolazili su mirisi koji su mamili nepce, od pečene janjetine, poljičkog soparnika, fritula, pa do nektarina, bresaka…
Jelena nadmašila Bebeka
Prošlogodišnji sjajni koncert Željka Bebeka, nadmašila je Jelena Rozga sa svojim hitovima, u jednom trenutku doimalo se kako nema mjesta za parkirati automobili u Vrgorcu, sve je bilo puno, dosta ljudi je pristiglo iz susjednih gradova i općina, od Makarske, Podgore, Tučepa, Gradca, Ploča, Metkovića, Imotskog, Ljubuškog…. Prema procjenama ljudi koji sudjeluju u organizaciji ovog događaja u dva dana kroz stari austrougarski perivoj bogat lovorikama prošlo je više od osam tisuća posjetitelja.
- Uz pršut i vina, bogata gastro ponuda festivala obuhvaćala je i proizvode lokalnih OPG-ova, od svježeg vrgorskog voća i povrća, domaćih sireva iz Bjelovara i Sinja, poljičkog soparnika iz Gata pa sve do slasne vrgorske janjetine iz domaćeg uzgoja, ali i rukotvorina i domaćih pripravaka, a nije nedostajalo i vrhunskih burgera simpatičnih naziva "Boli glava“ i“ Ljuta Vrgorka“. Posebnu pažnju posjetitelja privukao je gin i likeri svjetski nagrađivane Destilerije "Poetica“, autentičan i profinjen proizvod iz našeg kraja. U kulinarskom dijelu festivala vrhunski šefovi ŠKMER-a Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec i Lovre Odak spremali su specijalitete s dalmatinskim pršutom i autohtonim vrgorskim vinima i to orzoto s tri “reinkarnacije” svinjice (pršut, kobasica, meso svinjskog buta), njoki s pršutom, kaduljom i vrhnjem i tjesteninu s pršutom, zlataricom i tartufima, dok su Obrtnici SDŽ častili prisutne sinjskim arambašicima, tunom na žaru, poljičkim soparnikom i ostalim delicijama - kazala nam je Željka Opačak, direktorica TZ Vrgorca, te otkrila tko najbolje reže pršut.
- Na već tradicionalnom natjecanju u rezanju pršuta "Dobra ruka“, najbolju fetu pršuta izrezala je Jasna Borozan iz Kaštela. Ne samo da je kući ponijela glavnu nagradu Dalmatinski pršut, već je i pobijedila supruga Ivana, koji je također bio jedan od natjecatelja - zaključila je prva žena vrgorskog turizma, koja od 2016.godine stoji sa svojim timom iza ove manifestacije, te se iz godine u godinu trude to podići na još jednu veću razinu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....