Premalena bijaše velika dvorana Memorijalnog centra “Josip Jović” u Aržanu da bi primila brojne znatiželjnike – ne samo iz Aržana i obližnje Vinice u susjednoj Bosni i Hercegovini, tik uz granicu s Hrvatskom, nego i iz mnogih mjesta Imotske krajine.
Razlog tolikoj posjećenosti i iznimnoj pažnji bio je prvi put predstavljanje jedne kuharice znakovita naslova „Šiškuša – vinička kuharica s dušom“ autorice Ljubice Mihaljević, rođene Šiško, iz spomenute Vinice.
Knjigu su predstavili ugledni govornici: prof. don Ilija Drmić, potom univ. spec. pol. Petar Škorić, rođeni Viničanin, zatim prof. Suzana Škojo, također rođena u Vinici, te novinarka prof. Marija Dujmić. Moderatorica zanimljivog i sadržajnog programa bila je poznata aržanska prosvjetna djelatnica Zdenka Ljubičić.
Rekosmo, prvi put se predstavila jedna kuharica koja zapravo u svojoj biti nije konvencionalna zbirka recepata, nego kuharica s dušom. Autorica kroz sedamdesetak starinskih recepata, koji prikazuju pripravu nekadašnje skromne hrane u siromaštvu toga kraja, piše i o životu te običajima svoje Vinice i cijelog područja koje je stoljećima trpjelo zbog odlazaka obiteljskih glava u daleke zemlje kako bi potomcima osigurali bolji život.
Lijepo je rekla prof. Marija Dujmić, nekadašnja novinarka HTV-a, da je autorica Ljubica Mihaljević, rođena Viničanka, knjigu zapravo posvetila svojoj majci, roditeljima i svim ženama toga vremena, koje su uz teške poslove na škrtom polju i brigu o djeci velik dio dana provodile u kuhinji, kuhajući jela za tadašnje brojne obitelji.
- Zapisi u ovoj knjizi priče su o neponovljivom vremenu, načinu života, običajima te o sirotinjskim, pučkim, težačkim i blagdanskim jelima. Zavičajna je to knjiga u kojoj se isprepliće i miješa govor toga kraja sa standardnim hrvatskim jezikom“, istaknula je prof. Marija Dujmić.
Autorica je ovom knjigom uputila i jasnu poruku mladim naraštajima – da saznaju i shvate kako su živjeli njihovi djedovi i pradjedovi, njihovi roditelji, ali i da današnje generacije, koje nisu iz toga lijepog kraja, upoznaju jela koja su othranila generacije ljudi na bazi škrte zemlje i žuljevitih ruku.
Svi su predstavljači – prof. don Ilija Drmić, Petar Škorić i Suzana Škojo bili složni u ocjeni knjige i njezine vrijednosti.
- U knjizi se nalazi 77 recepata iz moje Vinice – o hrani za koju se nekad nije mogao kupiti ni osnovni repromaterijal, već se kuhala zdrava hrana koju je dala škrta zemlja, tik do naših kuća, ubrana i obrađena žuljevitim rukama, a zalijevana ponajprije znojem tamošnjih ljudi. Kroz svoje recepte prisjećala sam se djetinjstva u Vinici. Posebno me raduju riječi koje sam zapisala u knjizi, a koje su izniknule iz mog kraja, među tamošnjim ljudima. Kada sve ovo sada vidim i ovu veliku publiku, ponosna sam na svoju ‘Šiškušu’“, izjavila nam je Ljubica Mihaljević.
Doista, ova knjiga govori o zdravoj hrani, samonikloj u prirodi u svakom dijelu godine, koju su znale prepoznati stare bake i majke te je pripremati djeci, unucima i svojim obiteljima, a da pri tome ne izgube njezinu prirodnu i zdravu vrijednost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....