StoryEditorOCM
ZagoraSve zbog Thompsona

Sinj se sprema za ‘događanje naroda‘: ‘Okrenit ću sto janjaca! Triba masu najist i napit, to će do Hipodroma onemoćat!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
1. kolovoza 2025. - 20:01

Ni Bara, Čoja, Alka i Velika Gospa, ništa se to ne može po narodu koji u Sinj stiže mjeriti s onim što ih čeka u ponedjeljak, na dan Thompsonovog koncerta. Bit će to u domaćinskom smislu za većinu Sinjana i radno "poginuće" i golema ekstaza. To je grand finale za cetinsku metropolu koja se od trenutka kada je Thompson najavio hipodromski spektakl za 150 tisuća ljudi, priprema za ovoliku masu naroda. Sinju koji broji 12,5 tisuća duša, u pohode u ponedjeljak dolazi, predviđaju, jedno 15 puta više čeljadi. Napunit će oni do vrha svaku bužu grada, koji će kao i za alkarski vikend biti kao zreli šipak. Radit će u komadu u nekoliko smjena sinjski ugostitelji, pečenjari, prodavači, iznajmljivači...

image

Šatori se dižu 

Duje Klarić/Cropix
image

Za koji dan ovdje će biti masu ljudi 

Duje Klarić/Cropix
image

Ražanj se sprema za janjce i odojke

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Gdje god smo se okrenuli, koga god da smo zapitali, svi nam kažu kako će se s Thompsonom dogoditi nezapamćena atmosfera. Svih je već pomalo počela hvatati pozitivna nervoza, svi žele zaraditi, svi se žele pokazati u najboljem svjetlu. Mjeseci priprema su iza njih. Tko je pametan i poduzetan bio, taj je već davno naručio piće, iće, sjedalice, stolove, šatore. Oprema im je dolazila iz cijele krajine, kolege su im u pomoć solidarno uskakali sa svih strana.

-Ko izdrži pričat će, bit će ludo i nezaboravno i hebeno za nas radnu snagu. Sinj ovako nešto doživio nije, Bara, Čoja, Alka i na kraju, bez predaha, odma koncert. Kažu, prodao je 150 tisuća karata. A doće ih još barem 20 iljada sa strane, gazit će se preko polja, napunit će se ceste prometom, bog te vidija kako će to funkcionirat, oće li stić navrime do nas... Bit će čep do Splita... Svašta smo doživjeli, svašta smo prošli, ali ovo će bit čudo od naroda. Gospe Sinjska naša draga, pomozi nam da sve prođe kako triba, da se pokažemo kao najbolji domaćini, da ugostimo narod kako triba, da i nama i njima mi bude lipo. Sinj se raduje puno, dat će sve od sebe – priča nam Ivan iz Sinja.

image

I trgovci su u pripremama 

Duje Klarić/Cropix

Stićžu svi  cetinski špicevi pečenjari 

Znate li da su sinjski pečenjari najjači i najtraženiji majstori pečenja janjadi, odojaka, ćevapa, mesa s ražnja, i to u cijeloj južnoj Hrvatskoj. Ima ih makar 40, od čega 20 onih najtvrdokornijih. Posluju od Like do juga, zovu ih sa svih strana, tražena su roba na svakoj velikoj fešti. E pa upoznat ćete ih ovih dana. Sjatit će se u park, prodavat će i na ulaznom pragu u traku koji vodi do hipodroma. Jedan od najpoznatijih je Stipe Župić koji pred obiteljskom kućom s kumovima, prijateljima od četvrtka pripravlja mašineriju. Na velikoj susjedovoj ledini i ispred svoje kuće, direktno na cesti, taman preko puta ulaza u hipodrom, dignut će šatore, postaviti stolove, barske i pivske setove. Bit će mjesta za tisuću ljudi, peći će se, kaže Stipe i kolege mu, od ranog jutra pa sve dok ljudi budu gladni dolazili.

image

Pečenjar Stipe Župić

Duje Klarić/Cropix

- Piće se ‘ladi, janjce i odojke smo dogovorili još prije nekoliko miseci, pripreme su krenule odma kad su rekli da On dolazi. Stižu svi naši špicevi, to je cetinska prva liga od roštilja i ražnja. Viruj mi, uz nas nitko iz Sinja doma ni gladan ni žedan otić neće. Bit će svega u izobilju, ponuda u šatorima šta u parku, šta put hipodroma, šta kod svih nas će bit ogromna. Mi Sinjani smo se jako potrudili. Evo, ovo je moja obitelj, moji kumovi, svi ćemo taj dan i u one od Alke bit skupa u pogonu. Na Thompsona ćemo okrenut barem stotinu janjaca, peć ćemo kolko možemo. A možemo, vidi ruku kod nas, vidi ove složne naše ekipe – kaže Stipe.

image

 Stipe Župić i Antonia Kozina pripremaju pokretni ražanj 

Duje Klarić/Cropix
image

I drva se moraju pripremiti, ima posla za  Milana Grujovića 

Duje Klarić/Cropix

Koliko će toga biti u opticaju? Hipotetski kažu, ako se svatko od 150 tisuća ljudi maši za prosječno barem pola kile pečenog, onda bi se u Sinju na Thompsona moglo zavrtjeti jedno 7,5 tona mesa s ražnja. Triba ipak tu masu najist, napit, to će ožednit, to će putem do Hipodroma onemoćat...

-Teško mi je sad procijenit hoće li to biti baš 7,5 tona mesa koji će se na Thompsona okrenit u Sinju. Ali rečemo ovako, pojist će se na stotine janjaca i na tone mesa u svim oblicima. A di su armabaši, teletine, uštipci, obični, s pršutom, sirom, topli sendviči, hamburgeri, piletine, palačinke, kokice, kolači, sladoledi, aaaaa. Svak ima svoj dil zarade, svi bi tili nešto taj dan zaradit. Šta se nas tiče, janjci će se klat noć s nedilje na ponediljak, i odma s jutrom idu na ražanj. Davno smo sve dogovorili, tražio sam domaće i čistu kvalitetu. Cijene, nema minjanja, nema dizanja. Piće će u prosjeku biti od tri do četiri eura, ćevapi šest do osam, zavisi jel petica ili sedmica. Odojak 35 i janjetina 45 eura kilo. Nećemo ih podizat jer želimo da narod uživa. Pred nama je veliki dan, Sinj se raduje velikog srca, jedva čekamo koncert i sritni smo ko mala dica – priča Stipe.

Posla će imati i ugostitelji iz Sinja i okolice, mnogi će restorani taj dan raditi isključivo na rezervacije i u pripremi narudžbe za vani. Alkarski dvori, veli vlasnica Antonija Pirić, još primaju rezervacije. Mudro je Antonija prejudicirala kada kaže kako u ovom trenutku ni ona, ni itko od kolega ne može kazati kako će se sve na terenu odvijati. Među najbitnijim stavkama koje mogu mijenjati termine dolaska grupa su prometni tijekovi. Ceste prema Sinju taj će dan biti pod enormnim pritiskom. Ona je sa svojim timom spremna, zalihe su se pripremile, piće je stiglo. Na meniju će biti pet jela, sve odreda sinjska tradicionalna, po pristupačnim cijenama, s razinom usluge već prepoznatljivom za ovaj poznati restoran iz cetinskog kraja.

image

Antonija Pirić, vlasnica restorana Alkarski Dvori.

Duje Klarić/Cropix

Tko to diže cijene 

-Kako bi olakšali proces taj ćemo dan nuditi arambaše, pašticadu, pečenu teletinu, gril ćevape, hladne plate... Još nitko zapravo ne može ni približno zamisliti što će nam ponedjeljak donijeti. Ali mogu vam reći kako se u gradu osjeća šušur, euforija, vlada i sreća, iščekivanje i radost svih nas. Ali ima i nervoze, one pozitivne, zato jer naprosto želimo biti najbolji domaćini gostima koji će nam pristići u ogromnom broju - veli Antonija Pirić.

Prošli smo Sinjom uzduž i poprijeko, pazarom, Pjacom, Vrličkom, Glavičkom, mjesta u kafićima nema ni za lijek. Sve je puno naroda, osjeća se pozitiva i veliko nestrpljenje. Kažu nam ljudi, bit će odlično, ali i šapću kako će najviše zaraditi iznajmljivači koji su krevete napunili još prije dva mjeseca. Ovog trena i za pojatu bi se dalo bogatstvo. Ali džaba, nema ni pojate više. Thompson je momentalno jači i od svih marketinga HTZ-a, taj gdje najavi koncert, odmah dovodi do booking ludnice. Ali ima i nezadovoljnika, neki nam se tuže kako su određeni sinjski pohlepnici digli cijene. I evo vikenda u kojem su naglo sokovi s tri eura skočili na pet. Sinjane to ljuti.

image

Sinj je prepun ljudi, u kafićima se jedva nađe slobodna sjedalica

Duje Klarić/Cropix
image

Veliki šušur i radost vlada na svakom sinjskom kantunu 

Duje Klarić/Cropix

-To su gramzivci, nikad im dosta, cili Sinj to zna, ujutro imaju normalnu cijenu, a od podne dolazi druga. Pet eura sok, sinjska kava ko da je piješ na Stradunu. Sram ih bilo, jadno, gladno, nikad dosta. I tako dižu i na Thompsona, oće zaradit priko noći. Znaju oni koji su to. Evo pitaj Sinjane, svi to znaju – kažu nam domaći.

image

Svi se pitaju kako će Sinj funkcionirati  kada na Thompsona stigne 150 tisuća najavljenih posjetitelja 

Duje Klarić/Cropix

Pitali smo, znaju, pričaju o tome, kažu pisalo se o tim cjenicima na društvenim mrežama. Kao i o osoblju u kafićima koji su odlučili dati otkaz, jer im na Thompsona zbog pojačanog posla gazde nisu željele pojačati plaću. Sinjani kažu, i to je istina. Pričaju i kako bi mnogi ugostitelji mogli potencijalno i "prknuti" s velikim ulaganjem, jer će na brojna mjesta biti postavljene cisterne s besplatnom vodom. A ona se najviše naručivala. Pa bi neki ugostitelji kao i u Zagrebu, misle, lako mogli ići u minus. Puno pića u zalihama znači i veći nabavni trošak, a na kraju i povećanje cijene. Malo smo proćakulali i po kafićima, u popularnom Dijamantu nam je konobarica Marija Podrug sve "šćeto – neto" jasno i pametno objasnila.

image

Marija Podrug iz sinjskog Dijamanta 

Duje Klarić/Cropix
image

Marija Podrug 

Duje Klarić/Cropix

-Očekuje se masu svita, bit će šušur veliki, prije koncerta će sve biti krcato, svi kafići, napravit će se odlična atmosferica. Što se nas tiče, mi smo se pripremili, dobro smo se oboružali, znam i po drugima da Sinjom ovih dana ima u pričuvi ima nenormalnih količina pića. Radit će se puno, bit će naporno, ali svi se radujemo i jedva čekamo da nam ovi dani, i koncert na kraju dođu šta prije, i prođu šta lipše. Ljudi jedva čekaju da dođe Thompson, svi žive za to. A cijene? Mi ih povećavali nismo i nećemo. Ali ima njih koji su to napravili. Mi držimo i da s ovakvima možemo dobro funkcionirati – veli Mare.

image

Vesela atmosfera u sinjskom kafiću Dijamant  
 

Duje Klarić/Cropix

3,2,1, Sinj polijeće, raširenih ruku čeka goste, svi su dobrodošli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 19:00