Sto godina nakon prvog pisanog dokumenta o pripremi puža za jelo, u Vrgorcu je u petak organizirana prva gastronomska manifestacija "Spužarica", na kojoj su gurmani mogli uživati u tradicijskim jelima spravljenima od puževa.
Sto godina nakon prvog pisanog dokumenta o pripremi puža za jelo, u Vrgorcu je u petak organizirana prva gastronomska manifestacija "Spužarica", na kojoj su gurmani mogli uživati u tradicijskim jelima spravljenima od puževa.
Povjesničar Branko Radonić pronašao je u Državnom arhivu u Dubrovniku dokument iz 1924. godine koji pokazuje da se puž vinogradar, u Vrgorcu poznat kao "spȗž", sakupljao i pripremao za jelo, te da je bio poslastica na cijelom području tadašnje općine Vrgorac.
Dokument kazuje da su se puževi konzumirali jedino u Vrgorcu, koji je po tome bio iznimka na području Dubrovačke oblasti, koja je objedinjavala prostor nekadašnjih kotara Dubrovnik, Korčula, Metković i Makarska.
Turistička zajednica Vrgo...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....