BOĆARSKI TERMINATORI Bašić i Vučetić suparnicima u polufinalu i finalu prepustili samo jedan punat

BOĆARSKI TERMINATORI

Kada se jednoga dana budu pisale povijesne boćarske čitanke za mlađe uzraste u Zadarskoj županiji, počet će ovako: „Bili jednom Dare i Gula“. Virski boćari Darko Bašić i Igor Vučetić Gula – o kojima će govoriti ta čitanka – još su jednom ispisali povijest demonstrirajući razarajuću boćarsku silu. Na završnom turniru najboljih osam boćarskih parova u Zadarskoj županiji, odigranom na zadarskoj Brodarici, svojim su suparnicima od četvrtfinala do trijumfa u finalu ostavili svega šest punata, a protivničkim parovima u polufinalu i finalu jedan jedini!

Redom su poput nacionalne industrijske proizvodnje padali Ante Šarić i Anđelko Paleka iz benkovačkog Velebita (13:5), u polufinalu Ive Perković i Šime Dušević iz Ljupča (13:0) te u finalu Karlo Torbarina i Josip Smolić iz Debeljaka (13:1). U dvije najvažnije utakmice u kojima su se hvatale medalje i plasman na Prvenstvo Hrvatske, Bašić i Vučetić su poput dva Terminatora iz šestog nastavka franšize, parove iz Ljupča i Debeljaka rastalili na elementarne čestice. Boćarski kvarkovi, leptoni i bozoni u vreloj su noći srijede na Brodarici Perkoviću, Duševiću, Torbarini i Smoliću – stali u jedan jedini punat. To dosad na županijskim boćalištima još nije viđeno, pa su i promatrači zbivanja na finalnom turniru komentirali virski trijumf.

„Bašić je najbolji boćar u Zadarskoj županiji, a Vučetić je odmah do njega. Pa, tko će to dobiti?“ - pitali su se. Ako pitamo Bašića…

- Lijep je osjećaj kada te sve ide i kada vidiš da ti suparnik ne može ništa. Jednostavno smo odigrali vrhunski - kaže Darko. Vučetić je bio onakav kakvoga bi na Viru uvijek htjeli imati i gledati; miran, koncentriran i ubojito precizan. U tri završna meča nije imao dobru ruku s valjanjima u svega dva navrata, ili dva i pol – kako kaže Bašić – što znači kako su se suparnici morali mučiti u pronalaženju svoje igre. Sve su boće Vučetiću bile na 20 centimetara, a ako tomu dodamo i nepogrešivog Bašića u izbijanju sa svega jednim promašenim bulinom i dvije pogrešno naciljane boće, dobijemo šampione koje se mora dočekati s lovorikama i fanfarama.

- Iznenadio sam samoga sebe potpunom smirenošću. Imao sam čistu glavu, pa kada me počeo pomalo hvatati umor, nisam se predavao niti popuštao. Morali smo završiti posao i osvojiti naslov - govori Igor. Naslov prvaka i pobjednički pehar zapravo su samo premješteni s jedne police na drugu unutar klupskih prostorija pored virskog boćališta uz Muja. Bašić i Vučetić su u parovima trijumfirali 2016. i 2017., dok su 2015. s osvajanjem srebra najavili kasniju dominaciju. Jedina godina u kojoj su gledali druge na postoljima bila je 2018., no radost ni tada nije izostala: naslov je pripao virskom paru Antoniju Bilosniću i Boži Deši, dok su srebro doma odnijeli Marjan Bukvić i Zoran Marko Kokić, također virski boćarski par. Bašiću i Vučetiću ovo je tako treći županijski naslov u parovima uz jedno srebro s Prvenstva Hrvatske, a kako po tri naslova obojica imaju u disciplini pojedinac – ne treba biti posebno mudar pa izvući zaključak o potpunoj dominaciji virskog boćanja posljednjih pet-šest godina. Kako ljetni dio sezone još nije gotov, Bluzeri nisu niti odsvirali sve što su imali. Na repertoaru je još kvalifikacijski i završni turnir Zadarske županije u preciznom izbijanju, odnosno disciplini u kojoj Virani u proteklih nekoliko godina imaju tek jednu brončanu medalju (Ante Nemarić), ali i ambiciju da naprave više od toga. Na turnir će Bašić, Kokić, Nemarić i Toni Kapović.

- S obzirom na lanjski plasman, Ante čeka suparnike u šesnaestini finala, dok mi ostali moramo od početka turnira. Nadamo se kako ćemo napraviti dobar rezultat i ostvariti plasman na Prvenstvo Hrvatske u ovoj disciplini - optimističan je Bašić. Ovaj će se turnir u preciznom izbijanju dobro uklopiti u pripreme za novu drugoligašku sezonu (26. listopada), kao i nastupi na PH u pojedincu (12. listopada, Buzet) i parovima (19. listopada, Umag).

Kako je samo dan kasnije (20. listopada) na istom mjestu (Umag) i završnica PH u preciznom izbijanju, Bašićev optimizam uoči županijskog turnira ima i racionalnu notu, jer je pored rezultata i podizanja natjecateljske forme jednako važno stvaranje momčadskog ozračja. A u novu sezonu će pored standardne virske squadre, krenuti i novoregistrirani članovi BK Vir: Marino Radović, Robert Bašić i dr. Silvio Bašić.

 

 

ČISTIH 6 POBJEDA S PROSJEČNIH 8 PUNATA RAZLIKE
Tijekom osam dana kvalifikacija i završnog turnira na zadarskoj Brodarici, Bašić i Vučetić nanizali su prvo Tonija Veršića i Franka Šindiju iz Crvenih kuća (13:7), potom u grupnom dijelu natjecanja Ivu Perkovića i Šimu Duševića iz Ljupča (9:8) te Maria Ukalovića i Marina Klanca iz Crvenih kuća (13:4). U četvrtfinalu su bili bolji od Ante Šarića i Anđelka Paleke iz benkovačkog Velebita (13:5), dok su u polufinalu virski Bluzeri ponovno dobili Ivu Perkovića i Šimu Duševića iz Ljupča (13:0) te u finalu Karla Torbarinu i Josipa Smolića iz Debeljaka (13:1). Sve skupa šest pobjeda sa strašnom razlikom osvojenih i izgubljenih punata (74:25), odnosno prosječnom pobjedom od osam punata razlike.

 

SJAJAN DEBI RADOVIĆA, DEŠA I BILOSNIĆ ISPALI U ČETVRTFINALU
Još su dva virska para nastupila na završnici Kupa Zadarske županije u parovima: lanjski šampioni Antonio Bilosnić i Božo Deša dogurali su do četvrtfinala gdje su ih za punat zaustavili srebrni Karlo Torbarina i Josip Smolić (7:8). Da su Zračni Zemuničanin i Božo Machine prošli par iz Debeljaka, smiješio bi im se ponovno put do finala gdje bi ih čekali virski suigrači. No Torbarina i Smolić bili su za punat jači, baš kao i protiv drugog bluzerskog para Marjana Bukvića i debitanta Marina Radovića (11:10) u grupnoj fazi turnira. Bukvić i Radović izgubili su tijesno i drugu utakmicu (11:12), pa su se oprostili od turnira, ali za Radovića koji će ove sezone navući virski dres u drugoligaškoj konkurenciji, šampionski par Darko Bašić i Igor Vučetić imali su samo riječi pohvale i ohrabrenja:
- Marino je odigrao je vrhunski! Čovjek debitira u 50. godina života i odigra bez greške, što govori kako ćemo u momčadi imati igrača na kojega se možemo osloniti - podvukli su predsjednik i voditelj Vira. Radović je u paru s Bukvićem nastupio umjesto Marka Kokića koji je bio spriječen zbog obaveza. Taj je virski par prošle godine bio srebrni.
Naslovnica Sport

Najčitanije