StoryEditorOCM
StaticNOVA MASLINA NA KIOSCIMA

Od loše berbe i vrtoglavih cijena ulja do Sultane, Netflixa i sjedala Bentleyja

Piše Meri Šilović, glavna urednica Masline
9. studenog 2023. - 08:00

Nikad se vremenska prognoza nije u maslinarskom svijetu pratila kao uoči ove berbe. Muha krenula baš žestoko, plodovi počeli otpadati, šarati još niti blizu, zelene se samo tako, a najavilo kišni tjedan. Pa su mnogi krenuli u berbu prije kiša i prije nego im muha sve plodove izbode i obori. Bit će ulje malo gorče i malo pikantnije nego bi mnogima bilo drago, ali zdravlja i polifenola mu neće nedostajati. Kakva je sezona? Ponegdje kažu prosječna, mnogi da je i 30 posto manje nego lani, a bogme ima i onih koji su baš zadovoljni, kojima su se grane savijale od roda. Kako je gdje od Istre duž obale prema jugu, pročitajte na stranicama novog broja Masline.

Nije puno bolje ni širom Mediterana, masline manje rodile pa su cijene ulja vrtoglavo skočile. Prosječna veleprodajna cijena za stotinu kilograma ekstra djevičanskog ulja lani je u EU-u bila 385 eura, da bi do ovogodišnjega kolovoza porasla na 772 eura. Duplo! U Španjolskoj, Italiji i Grčkoj lopovi kreću u noćne pohode i kradu i masline i maslinovo ulje. Velike količine. Turska, Sirija i Maroko zabranili su izvoz maslinova ulja pokušavajući zaštititi svoje stanovništvo. Sveobuhvatnu temu o tome kako je od Portugala i Maroka do Italije, Grčke, Turske... pripremio vam je u novom broju Masline kolega Nedjeljko Jusup.

Mnogi maslinari pitali su nas, kad je muha baš krenula u žestok napad, koliko je vremena od uboda muhe do štete – odgovara im u ovoj Maslini znalac Edi Dužetić. U ovom broju pročitat ćete i neobična zapažanja – rodile, reče nam nekoliko maslinara i na Braču i u Primoštenu, masline koje nisu rezane, koje su zapuštene i zaboravljene, a na onima o kojima su se brinuli, rezali ih, gnojili – tek malo ploda. Kako to objasniti? I nikako nemojte propustiti pročitati o najnovijim znanstvenim otkrićima koja zvuče "bogohulno". Maslinovu ulju je, utvrdilo se, da bi dobilo na mirisu, voćnosti, dobro upuhivati kisik tijekom mljevenja paste. Zašto i kako, pročitajte.

Na stranicama novog broja Masline čekaju vas i priče kakva je to nova sorta sultana, koju su dobili križanjem u Španjolskoj, i kako su režiseri iz Netflixa otkrili rajski maslinik na Šolti, i kako je poznati proizvođač automobila Bentley zahvaljujući maslinovu ulju razvio iznimno meku organsku kožu kojom presvlače sjedala svojih luksuznih Bentleyja... Reporter Mladen Stubljar bio je u gostima kod kolege reportera Rade Županovića, vrsnog maslinara i vinara u Primoštenu, pa su ćakulali o oblici i babiću, Veljko Barbieri napisao je novu gastro-priču, a dr. Ivica Vlatković svoj novi Dnevnik maslinara... Zalistajte novu Maslinu.

image
/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 07:24