StoryEditorOCM
Hrvatskauskrsna košarica

Čeka nas nikad skuplji Uskrs. Cijene namirnica za blagdanski ručak skočile i preko 60 posto, pazite pošto je kapulica!

Piše Vijesti SD
24. ožujka 2025. - 09:13

Iako je do Uskrsa mjesec dana, ponuda je već prava blagdanska: mladi luk, rotkvice, janjetina... Dnevnik Nove TV je istražio što se sve nudi i usporedio cijene s lanjskima. Neke tradicionalne uskrsne namirnice - skočile su i više od 60 posto!

Nekada je vezica mladog luka bila 5 kuna. Sada je jedan euro. Neki bi rekli - i u njoj ga je nikad manje, a drugi se s tim ne bi složili.

"Ova godina mislim da će biti iznimno skupa. Gledam već sad, neke šunkice su po 12, 13 eura. To kada se pretvori u stare kune je poprilična cifra", rekao je Jerko. 

"Bojim se da, da. Cijene idu gore konstantno. To nas najviše brine, netko ima problema, netko nema problema", poručila je Ksenija.

"Tako je kako, imat ćemo za neku malu šunkicu, malo mladog luka, i što već ide", rekao je Bruno. Na pitanje štedi li za Uskrs, odgovorio je: "Nemamo što štedjeti, kužite?". 

A evo što kažu brojke Ministarstva poljoprivrede. Mladi luk u godinu dana poskupio je 42 posto. Kilogram se sada prodaje za više od 5 i pol eura, no apsolutni rekorder je tržnica u Puli gdje mu cijena ide i do 12 eura za kilogram.

image



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Rotkvice su također 40 posto skuplje - kilogram je s 2.88 skočio na 4 eura i 10 centi. Blitva, koja se tradicionalno jede uz ribu na Veliki petak, skuplja je nevjerojatnih 65 posto!

Bolje vijesti kad su u pitanju jaja. U Americi i Europi je nestašica, u Hrvatskoj i nije tako loše. M razred jeftiniji je oko 5, a L razred oko 8 posto u odnosu na lanjski Uskrs.

Promijenile su se i cijene mesa. Janjetina se u veleprodaji sada prodaje od 12 do 15 i pol eura za kilogram što je 6.3 posto skuplje nego lani. Odojak je također skuplji - 16 posto u godinu dana. Zato je svinjski trup na burzama jeftiniji i do 23 posto.

Kakvo je stanje u proizvodnji šunki, hoće li biti dovoljno domaće? Po odgovor je Dnevnik Nove TV otišao u slavonske pušnice.

"Ja mislim da da. Ja svake godine pripremim jednu određenu količinu šunke, to je panglovan but, kvalitetno usoljen i odimljen i to se onda reže na manje komade", pojasnio je za Dnevnik.hr Petar Dobrovac, proizvođač suhomesnatih proizvoda.

Cijenu će tek definirati. Trenutačno se na oglasnicima prednarudžbe mogu naći za 12, ali i za 20 eura.

Cijene će se do Uskrsa još korigirati! Lani je za najskromniju košaricu prema izračunu sindikata trebalo izdvojiti 116 eura, za najskuplju gotovo 400!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:14