Emela Rizvanović iz Sarajeva ovo je ljeto radila sezonu u Hrvatskoj, gdje je bila zaposlena kao pomoćna kuharica. U videu koji je objavila na TikToku pokazala je kako izgleda njezin radni dan – od ranog jutra do kasne večeri.
"Radila sam 11 do 12 sati dnevno dvokratno, kao pomoćni radnik u kuhinji, dakle pomoćni kuhar", objasnila je na početku videa i dodala: "Nikada nije bilo definirano jesam li pomoćni radnik, konobar ili kuhar pa sam bila sve".
Na posao je stizala u sedam ujutro, a prvi zadaci bili su vezani uz pripremu namirnica s popisa. Snimila je kako započinje kuhanje hobotnice i krumpira te rezanje povrća.
Ujutro je često radila i pripremu salata. Za taj dio nije imala nikakav plan ni pisane upute, već je sama provjeravala koje posude treba nadopuniti. "Sve sama pogledam, svaku posudicu što fali, i onda to sve sjeckam, režem, perem i pripremam", opisala je.
Tijekom dana pristizala bi i roba, koju je trebalo brzo razvrstati i složiti. Nakon toga vraćala se pripremi salata i umaka te pranju posuđa. "Polomim kičmu dok operem sve ovo, ali nema veze, hajde, sve je to OK", našalila se.
Prva smjena završavala je u podne, no nerijetko je ostajala i duže. Nakon kraće pauze kod kuće i odmora, slijedila je priprema za večernju smjenu, koja je započinjala u 18 sati i trajala do kasno u noć, prenosi N1.
Poslijepodne bi pripremala umak za pizzu, dodatke za jela, pomagala konobarima, slagala beštek i uskočila gdje god je trebalo.
Od 22 do 23 sata prala je posuđe, a u jeku sezone, kaže, znala je ostajati i dulje na poslu. Nakon pranja slijedilo je zatvaranje – čišćenje strojeva, sudopera, lopata za pizze te brisanje i metenje podova.
Njezin video u kratkom je roku skupio više od 185 tisuća pregleda. U komentarima su joj se javili brojni pratitelji, a većina njih smatrala je da je ovakav tempo rada previše naporan.
"Pranje suđa i brisanje podova se dodatno plaća, nadam se da je bilo tako. To nije posao pomoćnog kuhara", napisao joj je netko, a Emela je odgovorila: "Nikada nije bilo definirano jesam li pomoćni radnik, konobar ili kuhar pa sam bila sve."
"I onda kažu nedostaje radnika u Hrvatskoj. Pa tko će im raditi kada zaposle jednu osobu da obavlja sve i više nego što bi trebala", "12 sati u kuhinji? Djevojko, čuvaj svoje zdravlje", "Previše posla za jednu osobu", "I onda kukaju da mladi odlaze...", "Ako ti plaća nije bila 4000 eura mjesečno, nisi normalna...", pišu joj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....