StoryEditorOCM
HrvatskaOd polja do vojarne

Hrana kao oružje, poljoprivrednici žele opskrbljivati vojsku. Može li domaće voće i povrće biti na tanjurima ročnika?

Piše Stanislav Soldo
12. svibnja 2025. - 11:37

U najavljenom uvođenju obveznog vojnog roka priliku za razvoj prepoznali su i hrvatski poljoprivrednici, koji u tom kontekstu vide mogućnost jačanja kratkih opskrbnih lanaca. Vjeruju da bi kroz izravnu suradnju s vojarnama mogli plasirati svježe domaće voće i povrće, čime bi istovremeno potaknuli lokalnu proizvodnju, smanjili uvozne ovisnosti i osigurali kvalitetniju prehranu za buduće ročnike.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) prepoznala je ovu temu kao strateški važnu te je organizirala okrugli stol pod nazivom „Domaća hrana za hrvatske ročnike – Tko hrani Hrvatsku vojsku?“.

Na skupu su stručnjaci, predstavnici institucija i poljoprivrednici raspravljali o tome kako poboljšati sustav nabave hrane za potrebe Hrvatske vojske, posebice u kontekstu globalnih sigurnosnih poremećaja i najavljenog povećanja broja ročnika. Zaključak je bio jasan: prehrambena sigurnost mora postati dio Strategije obrane Republike Hrvatske.

image
Ivo Ravlic/HANZA MEDIA

OPG-i mogu osigurati hranu

Predstavnici HPK još su jednom istaknuli važnost osnaživanja domaćih proizvođača te naglasili kako Hrvatska ima resurse i znanje da vlastitim snagama osigura kvalitetnu i sigurnu prehranu za vojsku. U tom smislu, kratki opskrbni lanci – izravna povezanost između proizvođača i potrošača – predstavljaju ključni alat za jačanje lokalne ekonomije i otpornosti sustava.

-Ovo nije samo pitanje poljoprivrede, već nacionalne sigurnosti. U kriznim vremenima ne možemo si dopustiti ovisnost o uvozu, posebno kada znamo da naši proizvođači mogu opskrbiti vojsku svježim voćem, povrćem, mesom i žitaricama, poručeno je s okruglog stola.

image
Ivo Ravlic/HANZA MEDIA

Sudionici su upozorili da trenutačni sustav javne nabave često ne prepoznaje male i srednje proizvođače te da su potrebne prilagodbe koje bi omogućile transparentnu i održivu suradnju između vojske i domaće poljoprivrede.

Uvođenjem vojnog roka, procjenjuje se da bi se broj ročnika godišnje mogao višestruko povećati, što otvara značajan prostor za dugoročnu i stabilnu potražnju domaće hrane. Ako se ovaj potencijal iskoristi na pravilan način, Hrvatska bi mogla istovremeno ojačati svoju obrambenu spremnost i revitalizirati poljoprivredni sektor.

image
Ivo Ravlic/HANZA MEDIA

-Prehrambena sigurnost mora postati dio Strategije obrane Republike Hrvatske, poručio je Matija Brlošić, član Upravnog odbora HPK-a, naglasivši kako bi domaća proizvodnja trebala biti temelj sigurnosti hrane u kriznim situacijama.

Brlošić je istaknuo kako bi mnogi hrvatski OPG-i rado sudjelovali u opskrbi vojske, te kako je Hrvatska spremna preusmjeriti sirovine koje se sada izvoze, primjerice u Italiju, za domaću preradu i distribuciju. Za to je potrebna samo dobra volja i nešto novca, rekao je.

HPK već godinama aktivno sudjeluje u raspravama o prehrambenoj sigurnosti i na razini Europske unije, a sada želi konkretnim prijedlozima pomoći razvoju modela koji će dugoročno stabilizirati domaću proizvodnju.

image
Ivo Ravlic/HANZA MEDIA

Kratki opskrbni lanci

Okruglom stolu nazočili su Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Petar Pranjić iz HPK-a, voćar Stjepan Zorić, Dražen Knežević iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a, te Berislav Rončević iz tvrtke Pleter, zadužene za pripremu vojnih obroka.

Rončević je istaknuo kako je temelj vojne prehrane sigurnost hrane i pouzdanost isporuke, ali i upozorio na operativne izazove:

-Pleter nema vlastita skladišta, kuhamo na mnogim lokacijama, a namirnice se moraju dostaviti izravno do kuhinja – to su zahtjevi koje svaki dobavljač mora moći ispuniti.“Dodao je i da bi bilo idealno kada bi svi obroci za ročnike bili pripremljeni isključivo od domaćih sastojaka.

S druge strane, Tugomir Majdak naglasio je kako Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano surađuje s proizvođačima na povećanju samodostatnosti u strateškim sektorima. Iako se Hrvatska u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji nalazi na razini 101 posto pokrivenosti uvoza izvozom, prerada je i dalje osjetljivo područje s pokrivenošću ispod 50 posto. To je prostor u kojem možemo i moramo rasti, a upravo je Hrvatska vojska jedan od sustava gdje to možemo primijeniti, rekao je Majdak.

image
Vlado Kos/Cropix

Slavonija centar domaće proizvodnje

Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, naglasio je važnost Slavonije kao središta domaće proizvodnje: Okupili smo se u Osijeku jer znamo kolika je važnost hrane u obrambenim strategijama – gladan vojnik ne ratuje. HPK želi biti partner u oblikovanju modela koji uključuju dorađivače, prerađivače i lokalne proizvođače, kazao je Pranić.

Prehrana vojske nije samo logističko pitanje, već i nacionalno sigurnosno pitanje-zaključak je okruglog stola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 19:22