U najavljenom uvođenju obveznog vojnog roka priliku za razvoj prepoznali su i hrvatski poljoprivrednici, koji u tom kontekstu vide mogućnost jačanja kratkih opskrbnih lanaca. Vjeruju da bi kroz izravnu suradnju s vojarnama mogli plasirati svježe domaće voće i povrće, čime bi istovremeno potaknuli lokalnu proizvodnju, smanjili uvozne ovisnosti i osigurali kvalitetniju prehranu za buduće ročnike.
Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) prepoznala je ovu temu kao strateški važnu te je organizirala okrugli stol pod nazivom „Domaća hrana za hrvatske ročnike – Tko hrani Hrvatsku vojsku?“.
Na skupu su stručnjaci, predstavnici institucija i poljoprivrednici raspravljali o tome kako poboljšati sustav nabave hrane za potrebe Hrvatske vojske, posebice u kontekstu globalnih sigurnosnih poremećaja i najavljenog povećanja broja ročnika. Zaključak je bio jasan: prehrambena sigurnost mora postati dio Strategije obrane Republike Hrvatske.
OPG-i mogu osigurati hranu
Predstavnici HPK još su jednom istaknuli važnost osnaživanja domaćih proizvođača te naglasili kako Hrvatska ima resurse i znanje da vlastitim snagama osigura kvalitetnu i sigurnu prehranu za vojsku. U tom smislu, kratki opskrbni lanci – izravna povezanost između proizvođača i potrošača – predstavljaju ključni alat za jačanje lokalne ekonomije i otpornosti sustava.
-Ovo nije samo pitanje poljoprivrede, već nacionalne sigurnosti. U kriznim vremenima ne možemo si dopustiti ovisnost o uvozu, posebno kada znamo da naši proizvođači mogu opskrbiti vojsku svježim voćem, povrćem, mesom i žitaricama, poručeno je s okruglog stola.
Sudionici su upozorili da trenutačni sustav javne nabave često ne prepoznaje male i srednje proizvođače te da su potrebne prilagodbe koje bi omogućile transparentnu i održivu suradnju između vojske i domaće poljoprivrede.
Uvođenjem vojnog roka, procjenjuje se da bi se broj ročnika godišnje mogao višestruko povećati, što otvara značajan prostor za dugoročnu i stabilnu potražnju domaće hrane. Ako se ovaj potencijal iskoristi na pravilan način, Hrvatska bi mogla istovremeno ojačati svoju obrambenu spremnost i revitalizirati poljoprivredni sektor.
-Prehrambena sigurnost mora postati dio Strategije obrane Republike Hrvatske, poručio je Matija Brlošić, član Upravnog odbora HPK-a, naglasivši kako bi domaća proizvodnja trebala biti temelj sigurnosti hrane u kriznim situacijama.
Brlošić je istaknuo kako bi mnogi hrvatski OPG-i rado sudjelovali u opskrbi vojske, te kako je Hrvatska spremna preusmjeriti sirovine koje se sada izvoze, primjerice u Italiju, za domaću preradu i distribuciju. Za to je potrebna samo dobra volja i nešto novca, rekao je.
HPK već godinama aktivno sudjeluje u raspravama o prehrambenoj sigurnosti i na razini Europske unije, a sada želi konkretnim prijedlozima pomoći razvoju modela koji će dugoročno stabilizirati domaću proizvodnju.
Kratki opskrbni lanci
Okruglom stolu nazočili su Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Petar Pranjić iz HPK-a, voćar Stjepan Zorić, Dražen Knežević iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a, te Berislav Rončević iz tvrtke Pleter, zadužene za pripremu vojnih obroka.
Rončević je istaknuo kako je temelj vojne prehrane sigurnost hrane i pouzdanost isporuke, ali i upozorio na operativne izazove:
-Pleter nema vlastita skladišta, kuhamo na mnogim lokacijama, a namirnice se moraju dostaviti izravno do kuhinja – to su zahtjevi koje svaki dobavljač mora moći ispuniti.“Dodao je i da bi bilo idealno kada bi svi obroci za ročnike bili pripremljeni isključivo od domaćih sastojaka.
S druge strane, Tugomir Majdak naglasio je kako Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano surađuje s proizvođačima na povećanju samodostatnosti u strateškim sektorima. Iako se Hrvatska u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji nalazi na razini 101 posto pokrivenosti uvoza izvozom, prerada je i dalje osjetljivo područje s pokrivenošću ispod 50 posto. To je prostor u kojem možemo i moramo rasti, a upravo je Hrvatska vojska jedan od sustava gdje to možemo primijeniti, rekao je Majdak.
Slavonija centar domaće proizvodnje
Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, naglasio je važnost Slavonije kao središta domaće proizvodnje: Okupili smo se u Osijeku jer znamo kolika je važnost hrane u obrambenim strategijama – gladan vojnik ne ratuje. HPK želi biti partner u oblikovanju modela koji uključuju dorađivače, prerađivače i lokalne proizvođače, kazao je Pranić.
Prehrana vojske nije samo logističko pitanje, već i nacionalno sigurnosno pitanje-zaključak je okruglog stola.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....