StoryEditorOCM
Hrvatskavelika škrtica

Ovo je moguće samo kod nas... Na mesu stoji oznaka ‘Hrvatska junetina‘, ali sitna slova otkrivaju odakle je meso zapravo

Piše Dora Koretić/JL
30. travnja 2025. - 08:27

Nije da baš požrtvovno pazim na zemlju podrijetla kad kupujem hranu, no kod nekih namirnica ipak prednost dajem Hrvatskoj jer računam kako je roba kraće putovala pa bi, ako ništa drugo, barem trebala biti svježija. To se definitivno odnosi na voće i povrće, ali i meso, bilo da ga kupujem po trgovačkim centrima, bilo u mesnicama.

No, jedan mi je čitatelj, koji isto tako kod mesa preferira domaće podrijetlo, skrenuo pažnju na apsurd koji je zapazio kad je u jednom trgovačkom centru kupio mljeveno meso na kojemu je stajala službena oznaka "Hrvatska junetina", piše Dora Koretić ("Velika škrtica") za Jutarnji list.

Oznaku "Hrvatska junetina" na proizvode stavlja udruga Baby Beef

To bi baš svakome tko bi kupio ovaj proizvod i samo ovlaš pogledao natpis značilo samo jedno - da je životinja rođena i hranjena u Hrvatskoj, odnosno da je zemlja podrijetla glavne namirnice Republika Hrvatska.

Pa ipak, logici usprkos, na deklaraciji je tog zapakiranog proizvoda moguće pročitati sljedeće informacije: da je meso u Hrvatskoj pripremljeno, ali da mu je zemlja podrijetla Europska unija, odnosno da životinja nije rođena u Hrvatskoj.

U našem kratkom videu pogledajte nekoliko primjera koje smo pronašli u trgovačkim centrima.

Ovdje pogledajte video:

Ako potom čovjek malo bolje pogleda ovu oznaku "Hrvatska junetina", primijetit će kako je ispod, ali sitnijim slovima, doista specificirano da je "junad uzgojena i tovljena na hrvatskim pašnjacima", ali da doista nije u Hrvatskoj i rođena, iako bi to većina potrošača napamet zaključila iz ove službene markice.

I to je apsurd - tu markicu na meso stavlja udruga Baby Beef, iz koje su nam pojasnili kako, kad je u pitanju junetina, potrošač vrlo rijetko može pronaći informaciju da je zemlja podrijetla Hrvatska jer se većina teladi rođene u Hrvatskoj zakolje prije nego što dosegne preko 200 kilograma, pa se junad doprema iz Europske unije, da bi se u Hrvatskoj tovila i klala.

Za stjecanje oznake "Hrvatska junetina" tako nije uvjet da zemlja podrijetla bude Hrvatska, nego da je meso tovljeno minimalno 250 dana i zaklano u Hrvatskoj, a većina životinja zapravo dolazi iz zemalja kao što su Rumunjska ili Češka, što je i moguće vidjeti na nekim deklaracijama.

Namjera udruge, pojasnili su, tako je bila napraviti distinkciju između mesa koje je tovljeno i hranjeno u Hrvatskoj te onog koje je u potpunosti uvozno. No, čini se kako je većinu potrošača to samo zbunilo te se mnogi od njih razočaraju kad shvate da zemlja podrijetla mesa kojeg jedu ipak nije naša domovina, zaključuje Dora Koretić za JL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 21:05