StoryEditorOCM
Hrvatskacres i lošinj

Poznati svjetski časopis raspisao se o dva hrvatska otoka. Njihova novinarka je oduševljena, otkrila omiljenu stvar

Piše Vijesti SD
2. listopada 2025. - 16:26

- Iako su ležaljke pospremljene, a pokoji kiosk na plaži zatvoren, ljeto se ne predaje na Lošinju. More u tirkiznoj uvali Čikat, jednoj od najzaštićenijih na ovom otoku Kvarnerskog zaljeva, i dalje je ugodno toplo, idealno za posljednje ovogodišnje kupanje.

Nije ni čudo da je Kvarner proglašen "Europskom regijom gastronomije" za 2026. godinu, a opušteni otoci Lošinj i Cres savršena su mjesta za istraživanje lokalne kuhinje - stoji u tekstu novinarke The Guardiana Mary Novakovich, koja je Hrvatsku posjetila početkom listopada. 

Posjet novinarke poklopio se s festivalom Taste the Mediterranean, koji je nakon 13 godina putovanja po Hrvatskoj konačno pronašao svoj dom u Malom Lošinju. Tijekom festivala, gostujući chefovi iz cijele Europe surađuju s lokalnim kuharima, stvarajući jedinstvene večere i vodeći radionice za mlade kulinarske talente.

- Lokacija je savršena: Kvarnerska regija, koja obuhvaća Opatijsku rivijeru, Rijeku te otoke poput Lošinja, Cresa, Krka i Raba, proglašena je "Europskom regijom gastronomije" za 2026. godinu. Smješten na raskršću Istre i Dalmacije, Kvarner na tanjuru spaja najbolje iz hrvatske kuhinje, uz utjecaje austrijske, talijanske i balkanske tradicije - ističe novinarka.

image

Lošinj

Sandro Puncet/Cropix

Posebno ju je impresionirala raznolikost okusa: od kremastih raviola s istarskim tartufima do jela od svježe kvarnerske ribe i morskih plodova. Oduševila ju je i pažnja posvećena lokalnim namirnicama, uključujući i one koje su se nekad smatrale problematičnima, poput invazivnog plavog raka, koji je danas maštovito uključen u jelovnik.

Najviše su je oduševili jadranski škampi, posebni uvjeti mora i podzemnih voda koje se slijevaju s Učke daju mu jedinstvenu slatkoću i aromu. 

- Upravo ta kvaliteta očituje se u jednostavnim pripremama: od grilanih škampa posluženih uz more, do raznih jela u kojima se miješaju svježi inćuni, carpaccio od brancina ili savršeno pečena riba. Morski plodovi na Kvarneru nisu samo hrana, nego pravi potpis regije koji spaja lokalnu tradiciju i prirodne darove - piše novinarka.

image
Sandro Puncet/Cropix

Iako su uvala Čikat s plažama i restoranima iznimno privlačne, Mali Lošinj udaljen je tek 15 minuta hoda.

- Živopisnu luku Malog Lošinja krase barokne kuće pomorskih kapetana, terase kafića i ribarnica - primijetila je novinarka. U samom centru smjestili su se i Muzej Apoksiomena, u kojem se čuva jedan od najbolje očuvanih antičkih grčkih kipova, te crkva Rođenja Blažene Djevice Marije s venecijanskim zvonikom.

Posebno iskustvo nudi Lošinjski miomirisni otočki vrt, gdje se posjetitelji mogu opustiti uz autohtone mirise, pozdraviti magarce i kornjače, a potom se spustiti do skrivene šljunčane plaže Valdarke. Sjevernije se nalazi uvala Artatore, savršena za kupanje nakon ručka.

Nezaobilazno mjesto, posebno u vrijeme zalaska sunca, jest vidikovac Providenca iznad Malog Lošinja. Uz čašu kvarnerskog vina i panoramski pogled na arhipelag, doživljaj je potpun.

- Lošinj i okolni otoci prostiru se preda mnom, svi okupani zlatnim sjajem zalazećeg sunca. Ako želite umiriti oči i dušu, ovdje je mjesto za vas - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:50