StoryEditorOCM
HrvatskaProf. Krvavica

Stručnjakinja za meso demantira laži: Ovo je istina o dalmatinskom pršutu od mađarskih butova i antibioticima u piletini

Piše B.D.
14. prosinca 2025. - 18:49

Krive, netočne i nepotpune informacije, posebice kada je riječ o hrani i prehrani, nekome mogu ozbiljno naštetiti, upozorava dr. sc. Marina Krvavica, profesorica na stručnim studijima Poljoprivreda krša i Prehrambena tehnologija Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu.

Kako piše fact checking platforma osječkog Sveučilišta Food fact, dr. sc. Krvavica im je u razgovoru potvrdila kako je danas dostupnost informacija o hrani i prehrani svakako velika, ali da imamo more dostupnih informacija od kojih je veliki broj njih potpuno pogrešan.

– Smatram da nema dovoljno provjerenih kanala koji pravilno educiraju javnost o zdravim prehrambenim navikama te u tom smislu struka treba pronaći nove načine informiranja i educiranja javnosti. Ne tako davno, ključnu ulogu u informiranju općenito su imali mediji. Bojim se da mediji danas gube prednost pred društvenim mrežama, a znamo da se na društvenim mrežama objavljuje svašta bez ikakvog nadzora, a, što je još pogubnije, i bez ikakvih moralnih kočnica. Struka bi trebala biti upornija i ustrajnija u pronalasku efikasnijih načina edukacije javnosti o zdravim prehrambenim navikama – kazala je Marina Krvavica.

image

Marina Krvavica

Luka Gerlanc/Cropix

Istaknula je da se susreće s brojnim mitovima o hrani.

– Vrlo često me prijatelji i poznanici znaju pitati kakav je to dalmatinski pršut, a proizvodi se od mađarskih butova. Takvo pitanje je u osnovi posljedica nepoznavanja zakonskog sustava koji regulira postupak registracije zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Struka u tom području odavno nema nedoumica, ali javnost očito još uvijek nije dovoljno informirana. Vjerujem da bi proizvođači i institucije nadležne za postupak zaštite trebale sveobuhvatnije informirati javnost, s obzirom da smo po broju zaštićenih proizvoda, čak 51, u samom vrhu EU-a.

Svakako, nadzor u primarnoj proizvodnji i uzgoju životinja ključan je za kvalitetu sirovog mesa, o čemu u konačnici ovisi kvaliteta suhomesnatih proizvoda. Međutim, zakonodavni okvir koji regulira postupak registracije naziva ove vrste proizvoda sasvim je druga tema.

U tom smislu, za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) mesnih proizvoda, koju nosi između ostalih i naš dalmatinski pršut, ne postoje zakonska ograničenja kada je u pitanju zemljopisno područje proizvodnje sirovog mesa i drugih sirovina koje se koriste u njihovoj proizvodnji i preradi. Međutim, takvo ograničenje postoji kada je registracija zaštićene oznake izvornosti (ZOI) u pitanju, za koju se čitav postupak proizvodnje, od sirovine do gotovog proizvoda, mora provoditi na zemljopisnom području koje je obuhvaćeno specifikacijom proizvoda.

image
Nikola Brboleza/Cropix

Ovo zemljopisno ograničenje odnosi se čak i na hranu za životinje koje su sirovinska osnova u proizvodnji proizvoda s oznakom ZOI. Međutim, navedena zakonska regulativa omogućava iznimke kada je u pitanju registracija oznake ZOI specifičnih proizvoda kao što su mesni proizvodi, dopuštajući da se životinje čije se meso koristi za njihovu proizvodnju mogu uzgajati i u drugim zemljopisnim područjima, a koja se obvezno navode u specifikaciji proizvoda, uz uvjet da se njihov uzgoj unutar zemljopisnog područja zaštite organizira za nekoliko zadnjih mjeseci uzgoja.

S tim u vezi, navedena zakonska regulativa nesporno omogućava proizvodnju dalmatinskog pršuta i od butova uvezenih iz Mađarske.

No, naravno da bi u proizvodnji naših tradicionalnih suhomesnatih proizvoda uporaba sirovog mesa iz vlastitog uzgoja trebao biti prioritet, ne samo zbog kvalitete proizvoda, nego i s obzirom da je pad primarne poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj u posljednjih deset godina doista zabrinjavajući – ističe ona.

Piletina puna antibiotika

Napominje i da često čuje, čak i od visoko obrazovanih ljudi, da nije dobro prečesto konzumirati piletinu, jer je tobože puna hormona i antibiotika.

– Nisu dovoljno informirani da je u Hrvatskoj, kao i u čitavom EU-u, u uzgoju svih vrsta životinja čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi, pa tako i u uzgoju peradi, odavno zabranjena uporaba hormonskih preparata i antibiotika kao promotora rasta, a uporaba antibiotika i u preventivne svrhe. Antibiotici se mogu koristiti jedino u terapeutske svrhe i to pojedinačnih životinja – nikako rutinski i masovno, uz poštovanje karence kada su životinjski proizvodi u pitanju. Vjerujem da su potrošači o ovim činjenicama vrlo slabo informirani, i ne samo potrošači, jer sam nedavno imala priliku čuti preporuku liječnika specijalista mladoj djevojci s problemom policističnih jajnika i posljedično aknama, da smanji udio piletine u prehrani upravo zbog navodno visokog sadržaja hormona – navodi.

Marina Krvavica za Food fact ističe i kako je zabluda da je hrana sad nesigurnija nego prije. Upravo suprotno, ranije su zakonski propisi i kontrole u proizvodnji bili puno lošiji negoli danas.

– Čak i kad je korištenje raznih kemijskih preparata u uzgoju i proizvodnji hrane i hrane za životinje u pitanju, ranije je situacija bila znatno lošija, upravo zbog slabije zakonske normiranosti i lošijeg sustava kontrole. Javnost treba znati da se znanstvena dostignuća u području sigurnosti hrane sustavno i permanentno uključuju u zakonodavstvo EU-a, prvenstveno kroz aktivnosti Europske agencije za sigurnost hrane – EFSA, a time i u zakonodavstvo RH, budući da je primjena zakonskih propisa EU-a u području sigurnosti hrane obvezna i automatska za sve zemlje članice – ističe ona.

Upravo zbog učinkovitog sustava kontrole na razini EU-a, time i Hrvatske, danas se češće detektira hrana koja je opasna ili bi mogla biti opasna za zdravlje ljudi.

Mast

– Nadalje, sve češće se također izražava sumnja u znanstvena dostignuća i znanost općenito, a u prilog toj sumnji često se navodi primjer kako su životinjski proizvodi, osobito oni s visokim udjelom životinjske masti, dugo vremena smatrani štetnima za ljudsko zdravlje. I doista su dijelom u pravu. Dugo vremena je životinjska mast nosila "stigmu" glavnog krivca za visok kolesterol u serumu i zdravstvene probleme koje isti može uzrokovati krvožilnom sustavu čovjeka, toliko da su takve znanstvene tvrdnje utjecale na promjenu prehrambenih navika velikog dijela stanovništva razvijenog svijeta.

Tako se u pripremi hrane umjesto masti prelazi na korištenje rafiniranih biljnih ulja, a umjesto maslaca raste konzumacija margarina. Danas je znanost dokazala da su takve tvrdnje velikim dijelom bile pogrešne, osobito kada su navedene alternative u pitanju, ali i to da ta problematika i nije baš tako jednostrana i jednostavna.

Pogrešno bi bilo zanemariti činjenicu da zasićene masne kiseline srednjeg i dugog lanca kojima životinjske masti obiluju doista mogu značajno utjecati na povećanje razine tzv. lošeg kolesterola (LDL) u serumu, a time i na zdravlje krvožilnog sustava.

Prema tome, ključ je u umjerenosti, a osobito moraju biti pažljive osobe koje već imaju zdravstvenih problema. Što se povjerenja u znanost tiče, uvijek napomenem da su upravo ovakvi primjeri dokaz da znanost ima učinkovite mehanizme za ispravljanje vlastitih pogrešaka, te da do danas nismo pronašli učinkovitiji i pouzdaniji sustav – kazala je, među ostalim, u razgovoru za Food fact.

Tko je Marina Krvavica?

Krvavica se više od dva desetljeća bavi tehnologijom mesa i mesnih proizvoda. Osobito tehnologijom i kvalitetom naših tradicionalnih suhomesnatih proizvoda (pršut, panceta, pečenica, buđola, kulen), kao i tehnologijom uzgoja i kvalitetom proizvoda naših izvornih pasmina ovaca (dalmatinska janjetina, paška janjetina, lička janjetina, creska janjetina).

Zaštita dalmatinskih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (dalmatinska panceta, dalmatinska pečenica) te zaštita dalmatinske janjetine zaštićenom oznakom izvornosti dio je rezultata znanstvenog i stručnog rada ove znanstvenice.

Akademske stupnjeve magistre znanosti (tehnologija i kvaliteta istarskog pršuta, 2003.) i doktorice znanosti (tehnologija i kvaliteta dalmatinske kaštradine/koštradine – sušene ovčetine, 2012.) stekla je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 19:19