Gotovo ispred svih jagoda stoji natpis da su vrgoračke, no ni na jednoj od prozirnih posudica u koje se pakiraju na zagrebačkim tržnicama nismo vidjeli i pripadajući im logo koji to dokazuje. Zapravo su i sami proizvođači upozoravali da su ove godine ostali prikraćeni za dio plastične ambalaže s logom u koju stane oko pola kilograma, a dok se građani pitaju jesu li barem kartonske kašete sa znakićem vrgoračkih "original", odnosno ovogodišnje, jasno je samo da im je posljednjih dana na štandovima pala cijena, piše Večernji list.
To je zato što više nema grčke, tvrde trgovci. S početnih 4-5 eura cijena mjerice vrgoračke jagode pala je na 2,50 do 3,50 eura, što znači da sada za kilogram valja izdvojiti 5, u nekim gradovima i 7 eura. Iako već stižu i "jagodice purgerice" kojih je početna cijena 3 eura (odnosno 6 eura/kg), teško da bi im cijena više mogla pasti jer je hrvatska proizvodnja jagoda slaba, kaže donedavni predsjednik Udruge Vrgoračka jagoda Milan Franić. U Vrgorcu su zbog loših vremenskih prilika jagode ove godine i podbacile i neće ih biti više od 500 tona.
– Tek je sredina berbe, a nikada se nije više lovilo u mutnom na štetu potrošača. Tko kaže da nema grčkih, da je njihova sezona završila, laže. Ima ih k‘o u priči jer se jagoda bere dva mjeseca i grčka je sada na vrhuncu, kao i naša. I upravo se ona prodaje u ovim prozirnim košaricama i podvaljuje pod domaću, najčešće vrgoračku, a u Hrvatsku je stigla za manje od 2 eura za kilogram – tvrdi Franić, ističući kako je ove godine "katastrofa s uvozom".
– Ljudi s terena svakodnevno nam to dojavljuju, ali nije na nama da to dokazujemo. Ispada tako da sada ne možete kupiti nijednu drugu jagodu, da su baš sve koje se prodaju 100 posto domaće, vrgoračke, neretvanske, zagrebačke..., a godišnje se u cijeloj Hrvatskoj proizvede jagoda dostatno za potrošnju za samo 20 dana. Ono što proizvede Vrgorac to pojede jedan kvart u Zagrebu za tjedan dana, a opet – trenutačna prodaja možda je i najgora u posljednjih 10 godina – tvrdi Franić, ističući kako je upravo mala proizvodnja dala vjetra uvoznicima da veće količine po dampinškim cijenama dovlače u Hrvatsku. I to upravo grčke, što se vidi po sortimentu, a i najbliže su i bere ih najjeftinija radna snaga.
Berač u Hrvatskoj danas otprilike dnevno dobije oko 50 eura (10 eura po satu), a proizvođač po kilogramu u otkupu 3 eura/kg, "što je otprilike neka sitna zarada ako su veći prinosi", objašnjava. Nije čudno onda što se površine iz godine u godinu smanjuju, jagodama su vjerni još samo stariji proizvođači, piše Večernji list.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....