Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz BiH, javlja europski sustav za sigurnost hrane u srijedu.
Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E 200 koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. Srećom, štetne su tvari analizom otkrivene na hrvatskoj granici pa je cijela pošiljka odmah uništena.
U jednom je uzorku, tako, utvrđen udjel od 2465 mg/kg, a u drugom 2618 mg/kg aditiva u kroasanu. Prema preporuci Europske komisije, dopuštena najviša koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima iznosi 2000 mg/kg.
Uništeni su
Kako se navodi u obavijesti, kroasani su iz BiH, a trebali su biti uvezeni u Hrvatskoj. Predstavljali su potencijalan rizik za zdravlje, pa su uništeni.
Sorbinska kiselina zap...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....