Praktički nema recepta na TikToku po kojemu se u nekom trenutku neće u jelo ubaciti i malo konzervirane tune, no malo njih će obratiti pažnju na to koju su točno vrstu proizvoda odabrali, osim što će eventualno razlikovati komadiće i komade tune od steaka, odnosno konzerviranog fileta, piše Jutarnji.
Ipak, tuna je kao maslinovo ulje ili grčki jogurt – postoji cijeli niz detalja na ambalaži koji mogu biti presudni za kupnju, a Velika škrtica napravila je detaljan vodič uz pomoć kojega ćete otkriti sve trikove za kupovinu idealne konzerve.
Ono prvo što treba potražiti jest vrsta tune, koja je specificirana na svakoj ambalaži.
Blaži ili jači riblji okus
Njih ima jako puno, ali u većini konzervi na domaćim policama pronaći ćete prugastu ili žutoperajnu tunu.
Ova druga nosi latinski naziv Thunnus albacares, svjetloružičaste je boje i blažeg okusa, ali obično malo skuplja od prugaste tune, koju možete prepoznati po nazivu Katsuwonus pelamis.
Prugaste tune ima najviše na tržištu, ona je jačeg, ribljeg okusa i malo mekša pa je zapravo idealna za komadiće tune.
Nakon što odaberemo vrstu tune, treba se informirati i odakle ona dolazi, a tu ćemo slobodno preskočiti informaciju o zemlji podrijetla jer nam ona najčešće govori samo to gdje je tuna pakirana.
Puno je važnije znati ribolovno područje, koje je najčešće označeno na vrhu ili dnu konzerve i sastoji se od oznake FAO i određenog broja.
Nema radioaktivnih konzervi
Prije nekoliko godina proširila se panika da ne treba jesti tunu koja dolazi s ribolovnog područja FAO 61, 71, 77 i 81. Riječ je o ribolovnim područjima Tihog oceana u blizini Japana, te se upozoravalo da bi takva tuna mogla biti radioaktivna nakon slučaja Fukushime, no iz Državnog su inspektorata već rekli da na domaćem tržištu nisu pronađene konzerve s takvim nesukladnostima te da je panika neopravdana.
Treći korak je donošenje odluke hoćete li kupiti tunu u maslinovu ulju ili salamuri, a odgovor ovisi o tome za što je koristite.
U pravilu, tuna u salamuri jačeg je ribljeg okusa pa se preporučuje koristiti u jelima u koja se dodaje dosta začina, a tuna u maslinovu ulju prikladna je za jela kao što su salate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....