Bizaran slučaj u Sloveniji – u kiselim krastavcima otkriven je paracetamol, i to tijekom rutinske kontrole kiselih krastavaca uvezenih iz Indije. Prisutnost toga lijeka za snižavanje temperature potvrdila je i dodatna analiza u privatnom laboratoriju, i to u koncentraciji od gotovo 30 miligrama po kilogramu.
Nakon toga je 15 tisuća kilograma ukiseljenih krastavaca zadržano na skladištu. Alarmirana je i Europska komisija. Riječ je o prvom takvom slučaju u Europi.
Iz Državnog inspektorata javljaju da sporni krastavci nisu distribuirani na području Hrvatske, piše Danas.hr.
Dodaju kako dosad u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi prisutnosti paracetamola u hrani. Maja Rapajić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pojasnila je proces proizvodnje kiselih krastavaca.
"Kod mariniranog povrća, pa i krastavaca, osnovni sastojci su voda, ocat, šećer, sol i začini. U tehnološkom postupku krastavci se nalijevaju naljevom i slijedi pasterizacija. U samom proizvodnom procesu nema paracetamola, ali moguća je naknadna kontaminacija, moguće i tijekom uzgoja, recimo vodom kojim su se zalijevali", navela je prof. Rapajić.
Nije htjela komentirati je li moguće da se paracetamol tamo koristio u procesu kiseljenja. No kaže da je najveći mogući faktor ljudski.
Na pitanje kako se može utvrditi prisutnost paracetamola, kaže da se to radi sofisticiranim analitičkim metodama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....