StoryEditorOCM
Svijetspor o specijalitetu

Turska pokušala propisati Europljanima kako se priprema autentični kebab. Nijemci ih glatko odbili...

Piše Vijesti SD
26. rujna 2025. - 21:36

Turski pokušaj da Europska unija propiše stroga pravila o pripremi döner kebaba povučen je nakon vala prigovora.

Da je prijedlog za oznaku "Tradicionalni zajamčeni specijalitet" prošao, bili bi uvedeni strogi kriteriji o vrstama mesa, načinu rezanja i marinadama.

Najviše bi stradala njemačka kebab-industrija, jer se tamošnji döner, koji se već desetljećima prodaje na ulicama, razvio u specifičan oblik, prilično drukčiji od turskog izvornika.

Ankara tražila zaštitu kebaba, Njemačka odbila

Turske vlasti tvrdile su da je döner nacionalno jelo koje se u Europi proširilo kroz migraciju Turaka. No njemački su dužnosnici poručili da je njihov kebab postao dio domaće kuhinje.

Prema Međunarodnoj federaciji za döner iz Turske (Udofed), tradicija pečenja mesa na okomitoj rotiseriji datira još iz 16. stoljeća, a i sam naziv döner vezan je uz taj način pripreme.

Tražili uvođenja niza pravila

Federacija je od EU tražila jedinstvena pravila:

meso mora biti govedina starija od 16 mjeseci, janjeće meso starije od šest mjeseci ili pileća prsa i batci

teletina i puretina bi bile zabranjene

meso se mora rezati na debljinu od 3 do 5 mm

čak i vrsta noža i recepti za marinade bili bi strogo određeni

Njemački döner, međutim, često koristi teletinu i poslužuje se u lepinji punoj povrća poput crvenog kupusa, kiselih krastavaca i luka, s raznim umacima, što je varijanta koja je nastala u Europi i koju mnogi smatraju njemačkim jelom.

Njemačko ministarstvo poljoprivrede još je prošle godine za BBC reklo da je turski prijedlog primilo "s popriličnim iznenađenjem". Bivši ministar Cem Özdemir, političar turskog podrijetla, poručio je da u Njemačkoj svatko može odlučiti kako će jesti döner, bez pravila iz Ankare. "Döner pripada Njemačkoj", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 13:55