StoryEditorOCM
SvijetLOŠI TURISTI

Vlasnici restorana na rubu, gosti im naruče hranu, najedu se i bježe! Uhvaćeni su na nadzornim kamerama

Piše vijesti sd
29. lipnja 2025. - 10:41

U Americi, ali i Europi, sve su češći primjeri mladih ljiudi koji naruče hranu u restoranu, sve pojedu, a onda pobjegnu i ništa ne plate. Primjerice, prošle godine je zabilježen trojac koji je izašao iz restorana u Chicagu ne plativši račun za morske plodove od 200 dolara — sve je zabilježila kamera, a na licima su im bili samouvjereni osmijesi. Takva praksa narudžbe u restoranu, a onda bježanje je sve učestalija u svijetu. To je novi trend. 

Više američkih i lokalnih medija izvijestilo je o incidentu u restoranu "Crab Boil" u Chicagu, gdje su tri osobe (dva muškarca i jedna žena) napustile restoran bez plaćanja računa. Vijest su prenijeli i veći američki portali, poput NBC Chicago i Fox 32 Chicago, a vlasnici restorana su izrazili frustraciju zbog sve češćih slučajeva tzv. "dine and dash" prevara. Policija je pokrenula istragu, a snimke su iskorištene za identifikaciju počinitelja. I onda su se počinitelji javili, rekli su da žele platiti račun. No, vlasnici su rekli - ne, jer žele da odgovaraju za krađu. 

image

Instagram

U gore navedenom primjeru, obrok je poslužila žena koja je samohrana majka koja radi za napojnice. 

I dok su nedavni slučajevi iz Chicaga, Londona ili Sydneya puni detalja i viralnih snimki, ugostitelji diljem svijeta upozoravaju – ovo nije izoliran incident, već globalni problem koji ozbiljno pogađa njihovo poslovanje.

Što je “dine and dash” i zašto je raširen?

“Dine and dash” označava situaciju kada gosti pojedu i popiju u restoranu, a zatim pobjegnu bez plaćanja računa. Motivacija može biti različita: od financijske nužde, impulzivnog ponašanja, osjećaja anonimnosti, do želje za uzbuđenjem...

Prema istraživanju britanskog portala BigHospitality, čak jedna trećina restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu prijavila je barem jedan takav slučaj u posljednjih godinu dana, a gotovo 30% njih tvrdi da su incidenti u porastu. U Sjedinjenim Američkim Državama, prema podacima National Restaurant Association, godišnje se prijavi na tisuće slučajeva, a ukupna šteta za ugostiteljsku industriju procjenjuje se na milijune dolara.

image

Instagram

U Sydneyu je tako jedan restoran izgubio više od 1000 australskih dolara u samo jednom tjednu zbog “dine and dash” gostiju, dok su u Torontu neki vlasnici restorana počeli angažirati dodatno osoblje samo za nadzor izlaza.

Tko su “dine and dash” gosti?

Iako se često misli da su počinitelji ovakvih prevara mladi ili “problematični” pojedinci, istraživanja pokazuju da je profil počinitelja raznolik. Prema britanskoj anketi, 5% ispitanika priznalo je da su barem jednom otišli iz restorana bez plaćanja, a motivi su varirali od financijskih problema do impulzivnog ponašanja ili “osvete” zbog loše usluge.

Za razliku od krađe u trgovinama, gdje osiguranje često pokriva gubitke, u restoranima je šteta često nepovratna. Neplaćeni računi direktno pogađaju vlasnike i osoblje, a u nekim slučajevima konobari moraju sami nadoknaditi gubitak. To stvara dodatni stres i nezadovoljstvo među zaposlenicima, a može dovesti i do pada kvalitete usluge.

U većini zemalja “dine and dash” se tretira kao krađa ili prijevara, a kazne mogu biti ozbiljne. U Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, počinitelji mogu završiti na sudu i dobiti novčane ili čak zatvorske kazne. U Kini, zakoni su još stroži – za bijeg iz restorana bez plaćanja može se izreći i do dvije godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 08:34