28786392
14. I 15. VELJAČE

Odbrojavamo dane do prestižnog festivala: vinska elita okupit će se na atraktivnoj lokaciji, imamo sve detalje...

Još nas samo nekoliko dana dijeli od II. Dubrovačkog festivala vina i delicija "Vinski podrum", koji će se održati 14. i 15. veljače u veličanstvenim Lazaretima. Ova prestižna manifestacija, u organizaciji Slobodne Dalmacije, s godinama je postala prepoznatljivo mjesto susreta renomiranih vinara, profesionalaca iz industrije, potencijalnih partnera i strastvenih vinskih entuzijasta.

Priča o "Vinskom podrumu" započela je u Splitu, gdje je lani obilježeno jubilarno 10. izdanje festivala. Na oduševljenje svih ljubitelja dobrog društva i vrhunskog vina, prošle je godine manifestacija održana na još jednoj prestižnoj lokaciji. Impozantni Lazareti čine neodoljivu kulisu za uživanje u ispijanju čašice vina – njihov povijesni šarm i jedinstvena atmosfera savršeno se stapaju s vrhunskim vinima koja se ondje mogu degustirati.

Ove godine na festival stiže 40 ponajboljih vinara iz svih krajeva Lijepe naše i susjednih zemalja. Među dvjestotinjak etiketa naći će se brojna nagrađivana vina, ali i ekskluzivne etikete koje ne možete tek tako pronaći na policama trgovina.

Vinske radionice

Posjetom festivalu, ljubitelji vina imat će priliku iz prve ruke saznati sve o proizvodnji vrhunskih vina – od mukotrpnog rada u vinogradu do skladištenja butelja u podrumima. Uz to, posjetitelje očekuju i zanimljive vinske radionice, kao i raskošan glazbeno-zabavni program, koji će dodatno obogatiti atmosferu i učiniti ovaj festival nezaboravnim iskustvom. 

image
Mihael Barisic/Cropix

Vinski podrum otvara svoja vrata 14. i 15. veljače, od 14 do 19 sati, a prva radionica VINOLOG - Najprodavanija strana vina na čaše počinje u petak u 14.30 sati pod vodstvom Jelene Balog. Druga radionica, KOMARNA - Najmlađa ekološka i velika apelacija, započinje u 16.30 sati, a vodit će je Kruno Filipović.

U subotu će se održati tri radionice. Prva na rasporedu je LU-MA EKSKLUZIV - Svjetska vina u Dubrovniku, koja počinje u 14.30 sati, a vodit će je Filip Živković. Slijedi radionica OD DUBROVAČKE REPUBLIKE DO DANAS - Malvasija dubrovačka 21. stoljeća s početkom u 15.45 sati, pod vodstvom Iva Ivaniša i Željka Paskovića. Posljednja radionica, MOĆNA CRNA VINA - Velika crna vina: zašto ih zovemo velikima, održat će se u 17.00 sati, a vodit će je Kruno Filipović.

Vikend za pamćenje

Atmosfera s prošlogodišnjeg izdanja "Vinskog podruma" opravdala je povjerenje izvođača i posjetitelja, a sigurni smo kako će ovogodišnje izdanje nadmašiti sva očekivanja. 

- Redovito prisustvujemo Vinskom podrumu u Splitu, a pozdravljamo i nastavak priče u Dubrovniku. Prošle godine smo imali priliku sudjelovati na festivalu u Lazaretima te smo zadivljeni ambijentom koje to povijesno zdanje pruža - otkrila nam je Vedrana Martinović Trutina, iz prodaje i marketinga Vina Terra Madre.

image
Mihael Barisic/Cropix

Vinarija Terra Madre smještena je na najmlađem vinogorju u Hrvatskoj u Komarnoj, a na "Vinskom porumu" će se predstaviti s provjereno izvrsnim Plavcem malim premium koji je nagrađen Decanterovim srebrom. Također, predstavit će nove „Elite“ linije vina, specijalizirane isključivo za Horeca sektor.

Uz već poznate izlagače dubrovačkog "Vinskog podruma", ove godine će se festivalu pridružiti još renomiranih vinarija.  

- S velikim uzbuđenjem sudjelujemo prvi put na Dubrovačkom festivalu vina i delicija te se radujemo prilici da upoznamo ljubitelje vina, istinske znalce i sve one koji žele saznati više o vinima u kojima ćemo uživati ove godine. Očekujemo inspirativnu atmosferu, sjajne ljude i, naravno, izvanredna vina. Veselimo se druženju i dijeljenju naše strasti prema vinima s posjetiteljima festivala - rekla nam je Antonella Sorgo Kozlović, iz vinarije Kozlović.

Vinarija Kozlović obiteljska je vinarija s bogatom tradicijom koja seže još u 1904. godinu. Već četiri generacije predano i s ljubavlju njeguju vinogradarstvo i vinarstvo u sjeverozapadnom dijelu Istre, u dolini Vale, podno povijesnog Momjanskog kaštela Rota, na samoj granici sa Slovenijom i Italijom. Neke od etikete s kojima će se predstaviti na festivalu su Malvazija, Valle, Teran, Muškat momjanski poluslatki i Santa Lucia malvazija.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Važne informacije

Sudjelovanje na radionicama za posjetitelje je besplatno uz kupljenu ulaznicu, a sve dodatne informacije te prijave za radionice možete pronaći na službenoj web-stranici.

Cijena ulaznice iznosi 20 €, a za posjetitelje koji plaćaju PBZ Visa Inspire ili PBZ Card Premium Visa karticama odobrava se popust te cijena tada iznosi 16 €. 

Dubrovački festival vina i delicija "Vinski podrum" otvara sezonu vinskih festivala, nudeći savršenu priliku za uživanje u vrhunskim vinima i istraživanje ljepota našeg krajnjeg juga. Stoga vas očekujemo u što većem broju da zajedno nazdravimo u čast vina i vinara. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 18:50