26980312
vinska radionica

Vinski podrum Dubrovnik - Moćna crna vina

Pojam "velika vina" jedan je od onih koje svi intuitivno razumijemo premda nije jednoznačno definiran niti reguliran. Obično ga koristimo kao kompliment za vina koja nas se dojme. Međutim, iako nije reguliran, on barem u jednoj mjeri podrazumijeva određene kvalitete koje vino mora posjedovati da bismo ga okarakterizirali kao veliko.

Promislite i sami, ružičasto vino nitko nikada nije nazvao velikim. Jednako tako nije ni svježe, ljetno vino nazvao velikim. Ipak je pojam očito rezerviran za neke posebne stilove. Zajedničko svojstvo koje ćete sigurno zateći kod većine vina koja su opisana kao velika jest da ona mogu odležavati. Kada kažemo da neko vino ima potencijal za odležavanje, podrazumijevamo ne samo da će ono podnijeti protok vremena, nego da će nakon odležavanja biti bolje nego dok je bilo mlado.

image
Tom Dubravec/Cropix

Crna mirna vina mogu duže odležavati nego bijela mirna vina. Tanin, kojim crno vino obiluje, prirodni je antioksidans koji usporava ili ponekad potpuno onemogućava promjene u vinu uzrokovane doticajem sa zrakom. Tako zaštićena od oksidiranja, ona mogu krenuti na dugo putovanje kroz vrijeme i polagano razvijati sve one dodatne arome i kvalitete koje mlada vina ne mogu imati.

Veliko vino u konačnici stvaraju vinar i vrijeme u sprezi.

Na radionici II. festivala vina i delicija u Dubrovniku o velikim hrvatskim crnim vinima publici ćemo ponuditi neke iznimne primjerke koji sami najbolje objašnjavaju o kakvim je vinima riječ, a imat ćemo vremena i malo detaljnije razraditi temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 01:37