Dioklecijanovi podrumi u Splitu 16. i 17. svibnja ponovno su postali epicentar vinske scene Dalmacije, ugostivši 11. izdanje Festivala vina i delicija "Vinski podrum". Ova renomirana manifestacija, pod organizacijom Slobodne Dalmacije, još jednom je okupila više od 80 najpoznatijih vinara iz Hrvatske i regije, koji su predstavili više od 400 vinskih etiketa, uključujući brojne dobitnike prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada. Bilo je tu i proizvođača vrhunskih delicija čiji su proizvodni zaintrigirali nepca brojnih posjetitelja. Festival je tako ponovno potvrdio svoju važnu ulogu u promociji dalmatinske eno-gastronomije i povezivanju vinara i proizvođača s ugostiteljima, trgovcima i ljubiteljima vina.
Jedinstvena atmosfera i bogat program
Impresivni prostor Dioklecijanovih podruma, sa svojom povijesnom pričom i autentičnim ambijentom, pružio je savršenu kulisu za kušanje vina, uživanje u autohtonim delicijama i druženje s vinarima. Posjetitelji su imali priliku isprobati široku paletu vina – od svježih bijelih do punih crnih, s posebnim naglaskom na autohtone sorte poput plavca malog, pošipa, bogdanuše i crljenka, ali i internacionalne varijetete poput merlota, cabernet sauvignona i chardonnaya.
Festival je ponudio i zanimljive radionice, stručna predavanja te bogat glazbeno-zabavni program, koji je dodatno obogatio atmosferu i privukao brojne posjetitelje svih generacija. Posebnu pažnju izazvale su ekskluzivne etikete i vina iz limitiranih serija, koja se rijetko mogu pronaći na policama trgovina.
Vinske radionice
Tijekom festivala održane su četiri iznimno posjećene i tražene radionice koje su izazvale veliko zanimanje publike.
Prvog dana, radionica "Bijelo blago Dalmacije" pod vodstvom Krune Filipovića otvorila je vrata u svijet autohtonih dalmatinskih sorti.
Uslijedila je radionica "Hrvatska sorta majka chardonnaya", gdje je prof. dr. sc. Edi Maletić na inspirativan način predstavio fascinantnu priču o hrvatskoj sorti koja je dala svjetski poznati chardonnay, kao i njezinu zavodljivu zagorsku djecu, od francuskog princa do rajnskog rizlinga, što je oduševilo sve prisutne.
Drugog dana festivala, radionica "Zlato iz Baranje", pod vodstvom Ljubomira Poštenjaka, privukla je brojne zaljubljenike u vina koji su s velikim zanimanjem pratili svaku riječ i kušali vrhunske uzorke vinarije Mons Aureus.
Festival je zaokružen radionicom "Velika crna vina – Zašto ih zovemo velikima", gdje je Kruno Filipović ponovno briljirao kao predavač, a publika je s oduševljenjem sudjelovala u otkrivanju tajni najmoćnijih crnih vina.
Doprinos turizmu i brendiranju Splita
"Vinski podrum" ne samo da je obogatio kulturnu i turističku ponudu Splita izvan glavne sezone, već je još jednom potvrdio status Splita kao eno-gastronomskog središta Dalmacije i šire regije. Manifestacija je privukla brojne domaće i strane goste, a podršku su pružili i brojni sponzori, institucije i turističke zajednice.
Posjetitelji su s oduševljenjem isticali raznolikost vinske ponude i mogućnost razgovora s vinarima, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo. Mnogi su naglasili kako je atmosfera u Dioklecijanovim podrumima bila jedinstvena, a spoj povijesti, vrhunskih vina i domaćih delicija stvorio je nezaboravan doživljaj.
„Ovakvi festivali su pravo osvježenje za Split, sjajna prilika za druženje i otkrivanje novih okusa“, poručila je jedna od posjetiteljica.
Sudeći prema osmijesima i pozitivnim komentarima, većina gostiju već sada s nestrpljenjem iščekuje novo izdanje festivala.
Slažemo se u potpunosti – dok brojimo dane do idućeg festivala, uživajte u velikoj fotogaleriji ovogodišnje vinske fešte!
Carski podrumi savršena su kulisa za susret vinara, proizvođača, F&B profesionalaca i ljubitelja vrhunskog vina i delicija
Nenadmašna lokacija za vinski festival - jedinstven ambijent podruma Dioklecijanove palače
Uzvanici na svečanom otvaranju: Joze Tomaš, Blaženko Boban, Alijana Vukšić, Ivana Kardum, Tonći Glavina, Ivana Vladović,, Sandra Lapenda Lemo, Vinko Ursić Glavanović
Izlagači i brojni gosti uživaju u vinima i delicijama na završnom danu sajma.
Izlagači i brojni gosti uživaju u vinima i delicijama na završnom danu sajma.
Izlagači i brojni gosti uživaju u vinima i delicijama na završnom danu sajma.
Izlagači i brojni gosti uživaju u vinima i delicijama na završnom danu sajma.
Kruno Filipović održavo je dvije radionice: "Bijelo blago Dalmacije" i "Velika crna vina"
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....