StoryEditorOCM
4 kantunaUDRUGA VINARA

Počela berba grožđa na zadarskom području! Već se beru ranije sorte, svečanost početka trganja bit će 22. kolovoza

Piše M. K.
14. kolovoza 2025. - 20:56

Ovogodišnja berba grožđa na zadarskom području već je počela s ranijim sortama. Zapravo ona već traje neko vrijeme, iako će se svečanost povodom dana otvaranja berbe grožđa za 2025. godinu u Zadarskoj županiji održati 22. kolovoza 2025. godine s početkom u 11 sati, u organizaciji Udruge vinara Zadarske županije i Vina „Za-DAR”.

image

Na fotografiji: Rade Bobanovic iz MasVin-a

Jure Miskovic/Cropix

Kao i ranijih pet godina i ove godine Upravni odbor Udruge je donio odluku da se na prikladan način obilježi početak berbe grožđa u Zadarskoj županiji za 2025. godinu. Mjesto obilježavanja je Islam Grčki, vinogradi OPG Šulentić. 

Upriličit će se prikladni govori od strane nazočnih, uz uvodni osvrt organizatora okupljanja i domaćina imanja, a po završetku uvodnih riječi pristupit će se počasnoj berbi. Nakon berbe upriličen je prikladan domjenak uz vina iz Zadarske županije – najavljuje predsjednik Udruge Radoslav Bobanović koji je i sam poznati vinar iz PZ Masline i vino iz Polače/Tinja.

image
Jure Miskovic/Cropix

Pitali smo ga koliko je ovogodišnja berba „uranila” u odnosu na prethodna razdoblja?

- Berba je već počela, ali službeni datum berbe je određen za 22. kolovoza. Ja osobno u utorak već berem merlot, chardonay je već prošao, muškat žuti također, pošip također. Ide to sve skupa malo ranije, nije kritično kao lani, ali su dani ipak zbijeni. Naglo su došle velike temperature tako da je berba već u jednom solidnom tijeku. Sad slijede introducirane sorte merlot i syrah. Cabernet još neće, ali nije ni on daleko i onda ide naš crljenak, plavina i ostale. Sladori su, konkretno za merlot, oko 21, 22, kiseline se vrte oko 7, ph je 3,5... To je idealno. Lani je berba krenula tri tjedna ranije, ove godine tjedan i po ranije. Iz godine u godinu mi ulazimo u sve ranije berbe i to je pokazatelj klimatskih promjena koje se događaju u mediteranskom bazenu. Čovječanstvo se ne može boriti protiv toga, može se samo prilagoditi što mi vinari iz godine u godinu i činimo, reorganiziramo se i radimo, svjesni da smo izloženi tom općem klimatskom poremećaju, s njim se hvatamo u koštac i znamo se nositi. Oni koji imaju navodnjavanje pokušavaju odgoditi berbu koliko mogu, a oni koji nemaju, prilagođavaju se, osobito ako su to stariji vinogradi – ističe Bobanović

image
Jure Miskovic/Cropix

Zapitajmo se, nastavlja, tko je navodnjavao prije pošip i dingač pozicije?

- Nitko i nikad. Postoje neke zone gdje te noćne klimatske promjene čine razliku. Kod nas u zatvorenom dijelu Dalmacije dnevna je temperatura malih otklona u odnosu na noćnu. Kad bi bilo jedan naprema tri bilo bi odlično kao u Portugalu. Ako je danju 30, noću je 10. To mi nemamo. Nama ako je danju 35, noću je sigurno 28. U tom slučaju morate navodnjavati da bi zadržali neku ravnotežu, a i to je upitno. Za domaće autohtone sorte plavinu, babić i maraštinu početak berbe ipak se očekuje tek sredinom rujna, možda i malo ranije. Grožđe je inače zdravo, ima ga više nego lani, urod će biti bolji. Parametri su sukladni vremenu i prostoru, da bi se spasile niže snage alkohola, berba je uranila. Moguće je da kiseline budu više izraženije, ali ugodnom, svježem vinu to i paše. Što se tiče bolesti, vinogradarska će godina biti dobra, većih problema nije bilo – zaključuje Bobanović.

23. listopad 2025 06:46