Regiranje prof. dr. Đanija Benčića s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ponukano poslovnim problemima zadruge MasVin iz Polače, prenosimo u cijelosti.
"E PA NEĆE IĆI" Rade Bobanović: Htjeli su me učiniti slugom. Veća mi je ovo rana koju napravi Uzelac nego sve one od četnika u zatvoru
Kako je moj profesionalni život od diplomskog, magisterija, doktorata pa sve do redovitog profesora u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu vezan za maslinu maslinarstvo i kvalitetu maslinovih ulja – susretao sam se s gospodinom Bobanovićem od samih njegovih početaka bavljenja maslinarstvom.
Nije lako s Radom jer on ima svoj stav koji zahvaća duh, dušu i tijelo. Nije lako biti s njim ni onda kada si na njegovoj strani u nekakvoj debati jer je samouvjerenost i to ona od akcije stalno prisutna neovisno o okolini koja ga sluša i s kojim namjerama. No savjest mi ne da mira nego moram progovoriti o problematici koju je iznio u Slobodnoj Dalmaciji 10. siječnja 2025. Na to me obvezuju i moja profesionalna iskustva u maslinarstvu Hrvatske posebno onom Istarskom maslinarstvu koje je ušlo kvalitetom ulja, a potom i marketingom u sam svjetski vrh.
Ono o čemu se gotovo ne priča a veoma je važno je sadašnje stanje maslinarstva u Dalmaciji i Istri. Istra je s jedne strane u samom svjetskom vrhu što se tiče kvalitete ulja i sve se uspješnije pozicionira na svjetska tržišta. Dalmacija koja kasni (s obzirom na posljedice Domovinskog rata) isto tako traži svoje ciljane skupine u marketingu na svjetskim i domaćim tržištima.
Na kojim je temeljnim postavkama Istra uspjela doći kvalitetom maslinovog ulja u svjetski vrh?
1. Veliki broj malih proizvođača. Ove 2025. godine Istra ulazi sa 73 brendirana ulja među 500 najboljih ulja svijeta na svjetskoj smotri u Rimu Floss olei 2025. čime se potvrdila već deveti put kao prva regija svijeta u kvaliteti ulja. Svaki od ovih proizvođača ima samo jedan glavni cilja a to je visoka kvaliteta ulja. Visoka kvaliteta potvrđena višegodišnjim plasmanom u sam svjetski vrh čini zainteresiranog kupca znatiželjnim – ŽELI UPOZNATI LOKACIJU i REGIJU odakle proizvod dolazi JER KVALITETAN JE – POUZDANI SU.
2. Taj višegodišnji uspjeh plasmana otvara novo poglavlje čiji sadržaj treba ispuniti priča o konkretnom brendiranom proizvodu. Ta priča može umanjiti ili povećati interes kupca. PRIČA PRODAJE PROIZVOD, JEDNA SLIKA VRIJEDI VIŠE OD MILIJUN RIJEČI. Uređeni maslinik i/ili uljara, dizajn proizvoda, jedinstvenost proizvoda, ekološka priča, milenijski brend. TREBA IMATI PRIČU U RIJEČI I SLICI. To je Istra postigla i ako bude ustrajna može i opstati.
Vratimo se firmi MasVin u stečaju – na sudu?
Kako sam sa studentima više puta posjećivao firmu MasVin mogu reći sljedeće:
Nalazi se na lokaciji/ma koja su privedena kulturi početkom 21. stoljeća, na škrtom tlu zapuštenom više desetaka (stoljeća?) godina - sam kamenjar priveden u kulturu ravnanjem terena, drobljenjem kamenja, podignutim vjetrozaštitnim nasipom, nasadi masline i loze uglavnom autohtoni sortiment i loze s ekonomskim dvorištem u sredini. I to nije sve, teren je izložen jakoj i povremeno olujnoj buri. Na dubini od oko 25 m izbušen dotok najčistije vode Europe - od prvog dana u ekološkoj proizvodnji.
Postrojenja za preradu grožđa i ploda od masline, dizajnirana ambalaža vina i ulja. Sa skromnom i upečatljivom salom za sastanke i na zidu višemetarski pano na kojem je obješeno medalja – jedna kariola - uglavnom zlatnih.
Da izvedemo zaključak, nasad maslina podignut na terenu koji nikad nije vidio kemije (bar koliko sam shvatio iz Radinog izlaganja), od prvog dana u ekološkoj proizvodnji, nasad star 16 godina, navodnjavan najčišćom vodom Europe, jedno od najsuvremenijih postrojenja za ekstrakciju ulja iz ploda masline, punionica, marketinški izlog za prodaju.
Vrhunska priča s prenamjenom tla (zapušteni kamenjar) u maslinik i vinograd. Gotov proizvod ”Ekstra djevičansko maslinovo ulje“, jedinstven (sorte pretežito domaće), ekološki s vrhunskom pričom firme MasVin. Isti proizvod proizveden, prerađen, punjen (marketinški aktiviran) na istom području – istoj lokaciji.
Isti proizvod na tržištu potvrđen i dokazan kao visoko-kvalitetan. Potražnja za takvim proizvodom u HR i šire u velikom usponu.
Postavlja se pitanje je li najbolje rješenje proglasiti propast firme? Dugovi firme?
Ovdje se radi o jednoj vrsti PROTOTIPA pred-serijskih proizvoda, tehnologijom koja od neplodnog dalmatinskog krša stvara vrhunski proizvod za kojim potražuju ciljane skupine veće kupovne moći RH, EU i cijelog svijeta. (SAD uveo – predložio - carine na gotovo sve proizvode iz EU ali znatno niže carine na maslinovo ulje). Svaki prototip (proizvoda ili tehnologije) košta znatno više nego što će koštati daljnje proširenje iste tehnologije i proizvodnje istog/sličnog proizvoda.
Koliko je u MasVin ugrađeno intelektualnog rada i doprinosa? Je li i to uračunato u ukupnu sumu duga? Koja osoba je tu dala više ili manje, koji je omjer, poštujući i sve materijalne investicijske troškove i investitore?
Ovo je posao za pravnu i ekonomsku struku.
Što se tiče nas agronoma maslinara, važno je usmjeriti razvoj maslinarstva u perspektivnu strategiju. Maslinarstvo sve više poprima jednu od najprosperitetnijih grana poljoprivrede i privrede uopće. RH ima potencijale u obnovi starih maslinika i podizanju novih uz primjenu novostvorenih tehnologija koje će davati jedinstvene, ekološke proizvode u prvom redu ekstra-djevičansko maslinovo ulje koje na ovim prostorima ima dvomilenijsku tradiciju. Uz jači marketinški angažman ova ulja mogu postići plasmane na isplativijim i sigurnijim tržištima čime je moguće vratiti i sve povećane troškove nastale u stvaranju prvih uspješnih tehnoloških rješenja kao što je slučaj u MasVinu.
O tome bi svakako trebalo voditi računa: Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo pravosuđa... i sve s ciljem kako podići posrnule firme u kojima nema kriminala, a koje imaju perspektivu u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda (kvalitetno maslinovo ulje, vino...).
Kako spriječiti propadanje takvih firmi i kako nagraditi i promovirati osobe koje su unijele u firmu svoje intelektualne i materijalne vrijednosti.
Svaki je maslinik priča za sebe. Nije isto podizati maslinik na kršu ili na dubokoj crvenici, Nije isto na lokacijama izloženim jačim i slabijim vjetrovima (bura/jugo). U svaki je podignuti maslinik ugrađeno nešto novo, specifično samo za njega, a odnosi se na održavanje i kvalitetu proizvoda. Rješavanjem tih problema maslinarstvo se širi do atraktivnijih ulagačkih lobija koji traže rješenja – sigurnost u ulaganja.
Kako tim osobama pružiti šansu da nastave s plodnim radom, podizanju novih maslinika na zapuštenim i škrtim terenima. Propadanjem takvih firmi ili njihovim preimenovanjem nanose se teški gubitci najprije za dalmatinsko maslinarstvo, ali i općenito za ulaganje u privredu RH.
Gospodin Bobanović i gospodin Uzelac, nije magarac koji padne nego koji se ne da dignuti. Pred svime što ste postigli najgora je propast i nesloga. Nastavite dalje ali uz stručnu pomoć Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva pravosuđa... i svih onih koji prepoznaju najbolju stratešku orijentaciju za razvoj maslinarstva Dalmacije i RH. Ovo odgovorno tvrdim – maslinarstvo Dalmacije i cijele RH ima svoju sigurnu budućnost. Najviše koštaju prvi projekti i prvi iskoraci na podizanje većih maslinika što je kod Vas slučaj. Vjerujem da tu nema kriminala nego su to realni troškovi stvaranjem prototipa tehnoloških rješenja na dalmatinskom kršu. Uspjeh je više od očekivanog.
Ne smije se dogoditi da osobe koje su stvorile jednu prepoznanicu (brend) budu ponižene, oklevetane, poražene a netko drugi nastavi raspolagati njihovim ostvarenim pothvatima.
Gubitkom jedne firme kao što je MasVin, dalmatinsko maslinarstvo gubi u svakom pogledu. Njenim povratkom na časnu i dostojanstvenu scenu dalmatinskog maslinarstva treba biti prioritet.
Budućnost hrvatskog maslinarstva je u što većem broju intenzivnih maslinika (idealno OPG brendova) s gdje god je to moguće ekološkim uzgojem. Istra je po tom modelu uspjela, a Dalmacija ima daleko veće potencijale koje može ostvariti u bliskoj budućnosti i to upravo na ovakvim pothvatima.
Mir i dobro svim maslinarima – punim jedrima NAPRIJED.
Prof.dr.sc. Đani Benčić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....