StoryEditorOCM
4 kantunaPZ MASLINE I VINO

Usred krša izrasla je najveća dalmatinska ekoplantaža maslina, smokava i grožđa... Nakon razdoblja uzleta, stvarnost se pretvorila u ružan san

Piše Zlatko Šimić/Jutarnji list i Mario Vuksan/Zadarski.hr
24. siječnja 2025. - 22:04

Poljoprivredna zadruga Masline i vino, koja ima najveću ekološku plantažu maslina i drugu po veličini u Hrvatskoj, osnovalo je 2006. godine sedam zadrugara članova obitelji Bobanović i Uzelac, objavio je veliku reportažu o ovoj zadrugi Jutarnji list 2018. godine.

Nakon nepunih 20 godina stvarnost je drugačija, nad PZ Masline i vino proglašen je predstečaj, a Željko Uzelac i Radoslav Bobanović očigledno su se poslovno razišli.

Zemljišni kompleks površine 52 hektara u općini Polača u Ravnim kotarima, dobiven na služnost od 50 godina, zasađen je trajnim nasadima.

Podignuta je plantaža od 12.000 stabala maslina i oko 45.000 trsova zasađenih vinovom lozom, a potom i plantaža od 1000 stabala kvalitetnih domaćih sorti smokve. Cjelokupna je proizvodnja ekološka.

Osim ekocertifikata koji je dobiven i uveden za sve proizvode, za maslinovo ulje uveden je certifikat halal. Objekti i oprema su dobili HACCAP i ISO standard.

Plantaža je jedinstvena u Hrvatskoj po tome što ima osigurano navodnjavanje. Navodnjavanje tla i nasada povremeno je osigurano iz obližnjeg potoka koji protječe cijelom dužinom terena. Osim potoka, za potrebe navodnjavanja sagrađena su tri akumulacijska bazena sa sustavom infrastrukture napajanja za svaku voćku.

Veliko zalaganje

- Takav sustav nema nitko u Hrvatskoj, a mislim da ga nema ni u Italiji koja je, što se tiče plantaža maslina, daleko odmaknula u odnosu na Hrvatsku - kaže Željko Uzelac, u poslovnim krugovima poznat po tome što je pokrenuo i uspio sagraditi tvornicu autodijelova LTH Metalni lijev u Benkovcu. Radio je u metaloprerađivačkoj industriji da bi potom investirao u poljoprivredu.

- Otplatni rok investicije kod ekološke je proizvodnje puno dulji nego kod drugih investicija u proizvodnju. Svi slični projekti traže deset do 15 godina da bi počeli održivo poslovati. U svakoj proizvodnji imate recesiju i konjunkturu, pa tako i u ekološkoj proizvodnji. Sve ukazuje na to da nama dolazi područje konjunkture jer smo uspjeli zaokružiti investiciju - pojašnjava Uzelac.

Za planiranje poljoprivredne proizvodnje, dodaje, prijeko je potrebno izraditi vrlo složenu statistiku da bi se mogli nositi s poznatim proizvođačima u svijetu. Za naše uvjete, ističe, vrlo smo napredni, a da bismo postali prepoznatljiva destinacija, trebalo bi se u ovakav način proizvodnje uključiti još proizvođača.

- Naše podneblje pruža odlične uvjete za bavljenje ovim poslom. Potrebno je veliko znanje i ulaganje da bi uspjeli. Radi se, naime, o poslu u kojem se investicija sporo vraća. Angažman, strpljivost i vizija ono su što je potrebno u ovakvim projektima. Perfekcionizam, znanje i organizacija -to je način mojega vođenja posla. Vrlo je važna kvalitetna analogija, jer se sve može izračunati i planirati. Tek ako sve izračunate, možete napredovati - naglašava Uzelac.

Osvojili Istru i Italiju

Poljoprivredna zadruga Masline i vino otkupljuje proizvode od maslina i maslinova ulja od drugih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava te ih plasira pod zajedničkim imenom, uz posebno korištenje znanja i tehnika vrhunskih stručnjaka. Proizvodi četiri mješavine maslinova ulja, a najpoznatija je ona od sedam domaćih sorti, koja je jako brzo postala popularna među domaćim kupcima.

- Mogu reći da su to ulje prepoznali i na tržištima Istre i Italije, za koja kažu da su jako teška, kad je riječ o plasmanu maslinova ulja i vina - ističe Željko Uzelac, upravitelj Poljoprivredne zadruge Masline i vino iz Polače.

U maslinicima MasVina posađeno je 12 sorti maslina. Kad je riječ o domaćim sortama, osim oblice, tu su buža, drobnica, lavantinka, lastovka, krvavica i istarska bjelica. Od stranih su u startu, 2006. g., posadili leccino, ascolanu, caroleu, cucco, pendolino i frantoio. Upravo se ova posljednja pokazala kao najbolja - po izdašnosti i stabilnosti roda, kvaliteti ulja i radmanu. A od domaćih sorti, Rade Bobanović ističe istarsku bjelicu, koja prednjači po standardu rodnosti i kvaliteti ulja, te lastovku.

Na rodnost i kvalitetu ulja, pa i uspješnost jednog, za hrvatske prilike impozantnog imanja kakvo je PZ MasVin u Polači, na čijim je parcelama osim 12.000 stabala maslina na 11 ha još i 45.000 trsova loze, od čijih sedam sorti rade devet etiketa vina u godišnjoj produkciji od 60.000 butelja i pod istim brendom pod kojim su i ulja: Kotar Superior, utječe niz drugih faktora. Naravno, tu su specifičnosti klime, točnije ćudljivosti vremenskih prilika kakve nam priroda zna priuštiti, ali prije svega, stručnost i rad čovjeka.

Samlili krš

U MasVinu su 2006. g. odlučili krenuti težim putem: iako je bogatstvo Ravnih kotara baš u plodnim njivama i bogatoj zemlji ove dalmatinske ravnice, Uzelac i Bobanović su zatražili i dobili od države koncesiju nad 66 ha neobraslog šumskog zemljišta, što je u naravi bila krška golet s niskom makijom. Samljeveni krš pretvoren je u ravne obradive table, ispod šljunčanog pokrova na dubini od 40 cm ipak je i plodna zemlja, ali je do faze sadnje prvih maslina, loza i smokava, kojih 600 stabala, investicijski start MasVina bio gotovo zastrašujući.

A onda su se još odlučili i za ekološku proizvodnju koja donosi cjenjeniji (ne nužno i skuplji) proizvod, ali iziskuje i mnogo više napora. Poštivajući pravila struke, dvojica zadrugara MasVina odmah po sadnji krenula su u novu značajnu investiciju - sustav navodnjavanja koji se napaja iz vlastitih bušotina, odnosno dva velika bazena iz kojeg pod svako stablo masline može iscuriti osam litara vode na sat.

Već koju godinu po podizanju maslinika na dvije lokacije PZ MasVin je kupio vlastitu uljaru, dvofazni dekanter Enrossi koji može preraditi oko 400 kg maslina na sat.

Upravo je ta mala linija za preradu zainteresirala Uzelca, inženjera strojarstva i uspješnog menadžera koji je stasao u nekadašnjem zadarskom gigantu Vlado Bagat, a nastavio poslije rata kao vlasnik i direktor dijela tog izgubljenog poduzeća u Benkovcu. Od gotovo potpuno devastiranog pogona za tlačni lijev metala Uzelac je stvorio uspješno poduzeće, danas LTH, za proizvodnju dijelova za europsku autoindustriju. Projekt MasVin bio je ovom strojaru do srži novi, drukčiji poslovni izazov te na početku nije računao da će mu njegova osnovna struka trebati i u tom poslu.

Uzelac je pratio funkcioniranje stroja za preradu, njegovu iskoristivost, pa i količinu ulja koja nepovratno gubi u komini. Uočivši da različite sorte maslina i različite faze zriobe određuju specifičnu masu tijesta i njegovu izdašnost u fazi izdvajanja ulja u dekanteru, u suradnji sa stručnjacima HASTEC-a, uspješne zadarske tvrtke za proizvodnju specijaliziranih i sofisticiranih alata, odlučio je, najjednostavnije rečeno, senzorski snimati specifičnu težinu tijesta pri ulasku u dekanter. Nakon toga isti senzor automatski određuje i brzinu okretaja centrifugalnog dekantera.

- Time smo uspjeli postići da u komini imamo svega 1,5 posto ulja kao gubitak, a prosječno nam sada iznosi između dva i 2,5 posto, što je opet manje nego što smo imali prije - kaže Uzelac i dodaje da je za potpuno razumijevanje funkcioniranja dekantera, odnosno linije za preradu maslina, potrebno poznavanje i fizike i kemije te da na optimum rada stroja, a na koncu i kvalitetu ulja utječe niz faktora u samoj uljari.

Kvaliteta ulja

Od kvalitete vode koja se dodaje pri miješanju, temperature, vrste mlina za mljevenje - a tvrdi da je najkvalitetniji način mljevenja onaj s tradicionalnim mlinskim kamenom, samo u kontroliranim uvjetima, da ne dolazi do dodira sa zrakom - te čistoće stroja za preradu koji treba, i po cijenu rastavljanja, održavati vrhunski čistim jer svaki trag nečistoće od prijašnje melje utječe na kvalitetu ulja u novoj.

Održavanje kvalitete ulja i u prostranom vinskom i maslinarskom podrumu MasVina osobito je važan posao. Kako ne bi došlo do oksidacije, ulje je u bačvama zaštićeno argonom. Zato i nije bilo neobično da je lanjsko ulje koje smo vidjeli i, naravno, kušali za posjeta, bojom, okusom i mirisom gotovo potpuno svježe, kao da je tog trena, a ne prije godinu dana izišlo iz uljare.

Zasad posljednja faza u razvoju i stasanju PZ-a MasVin, nakon što su i marketinški zaokružili paletu proizvoda Kotar Superior, ulja, vina, smokve, bilo je otvaranje kušaonice s trgovinom - velikog i reprezentativnog prostora s hrastovim namještajem u shabby chic stilu. Osim namještaja, važnije je da je kušaonica u srcu imanja, sa sjajnim pogledom na Tinjsko polje i šumu maslina.

Atraktivna kušaonica

Rade Bobanović, uz sve ostale poslove koje cjelodnevno obavlja na imanju, tu dočekuje i animira goste i kupce. Ponekad su to putnici namjernici, domaći i stranci koji su se došli opskrbiti uljem i vinom, a često i organizirane grupe gostiju koje dovode mahom strane agencije autobusima kako bi obišli imanje, degustirali vina, ulja, suhe smokve, ali i tradicionalne dalmatinske specijalitete.

- Za razliku od većine drugih kušaonica u Istri i Dalmaciji, naša je u srcu imanja, to je čini atraktivnom. Željeli bismo se više povezati s drugima te da ima i više ovakvih mjesta. Tjedno u sezoni zna kroz naše imanje i kušaonicu proći između 200 i 1000 ljudi, a cilj nam je da godišnje primimo do 100 autobusa s gostima, što bi bilo optimalno, dva tjedno, kaže Bobanović koji nas je dočekao u vodi do grla popravljajući sustav za navodnjavanje u jednom od jezera. Ističe da su odnedavno i njihovi proizvodi dostupni putem besplatne usluge dostave internetske trgovine Hrvatske pošte Žuti klik, u kojem se nalazi kategorija izvornih hrvatskih proizvoda Klikni na domaće - proizvodi naših sela.

Ovim projektom suradnje s OPG-ovima, Hrvatska pošta približava male poljoprivredne proizvođače kupcima diljem Hrvatske, potiče ruralni razvoj i pomaže u plasmanu domaćih proizvoda. Tako su i sada, kako bi rekao Rade Bobanović, tri dalmatinske gracije (maslina, vino i smokve) dostupne svima koji ne stignu do njih. Dovoljno je nekoliko klikova.

OSOBNA KARTA

VINOGRADI

- površina: 11 ha

- 45 tisuća trsova vinove loze

- godina sadnje: 2007. - 2009.

- očekivana proizvodnja: 60 tisuća butelja godišnje vina (maraština chardonnay, muškat žuti, rose, cuvée, crljenak (zinfandel), syrah (shiraz), merlot, cabernet sauvignon)

MASLINE

- površina: 41ha

- 12 tisuća sadnica

- godina sadnje: 2006.

- proizvodnja: 100 tisuća litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 40 tisuća kg jestivih maslina

- prerada maslina: mehanička obrada hladnom prešom

SMOKVE

- površina: 3ha

- sadnice: 600 stabala

- proizvodi: svježe smokve (lipanj - rujan), suhe smokve

Kako je počelo

PZ Maslina i vino administrativno je pripremom dokumenata pokrenuta 2005. godine, da bi do kraja te godine dobili potrebna odobrenja. Godinu kasnije počeli su s razminiranjem kojim su sami očistili četiri tone mina s prostora budućeg poljoprivrednog dobra, jer se radilo o crti bojišnice na kojoj je zaostalo puno minskoeksplozivnih sredstava i raznog ratnog mateijala. Tek nakon toga, u ožujku 2006. godine, kreću u sadnju maslina. Nastavljaju s pripremom terena za vinograde kojih sade 2007. godine, što se zahuktava 2008. i 2009. godine kada sade čokote na ukupno 11 hektara površine, masline na ukupno 45 hektara, te još tri hektara smokava.

Branje plodova u prvom razdoblju nije bilo značajno, osobito kod maslina, ali već 2012. godine bilježe značajan urod. Nakon velikih prirodnih nepogoda, bure, leda, suše, masline su se čudom oduprle i dale značajan i neočekivan rod. Te je godine već bilo i značajnog uroda grožđa, a stigle su i prve nagrade za prve butelje vina kojima izlaze na strano i hrvatsko tržište. Od ulja kojega su 2012. godine dobili, postaju šampioni Mediterana. Uspjeh s uljem i vinom nastavlja se sve do današnjih dana, što je dovelo do toga da je MasVin Kotar Superior – kako se tržišno nazivaju proizvodi PZ Maslina i vino – postao brend i pojam za ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje i vrhunska vina raznih sorti i kupaža.

- U svemu tome imamo ekološki pristup. Zbog tog eko sustava zna se dogoditi da ponekad imamo manji urod, ali nekad budemo i bolji od svih drugih. Ove godine računamo da ćemo imati više od 200 tona maslina, čak i do 300 tona. U vinogradima smo uvijek negdje od 5 do 7 vagona grožđa, s prosjekom nešto više od kilograma po trsu. Zato smo vrhunski u vinima jer nemamo neke nadnaravne količine po trsu već tolike koliko zadovoljava savršenstvo koje se traži. U uljima smo prisutni s dva prepoznatljiva maslinova ulja na tržištu: imamo 13 sorti maslina, a sljubljivanjem smo dobili jedno mekše ulje za ribu i malo jače za meso. Imamo i više sortnih ulja koje prodajemo na licu mjesta. S uljima smo prisutni u Hrvatskoj i regiji, a razgranavamo se polako i širom svijeta. U vinima imamo 9 različitih sorti grožđa, od prošle godine imamo 10 butelja različitih vina, od poluslatkog bijelog kojega proizvodimo kao Misno vino, do potpuno suhog bijelog kojega spajamo od maraštine i chardonnaya. Zatim već čuveni Rose s kojim smo se probili u top 5 rosea u Hrvatskoj od zaboravljenog crljenka i plavine, od crnog sortimenta Cuvee kao kombinacija naših šest crnih sorti grožđa: plavina, babić, crljenak, merlot, syrah, cabernet, te sortna, potpuna suha: Crljenak i Crljenak magnum kasna berba, na tragu Porta. Imamo i selekcijska vina Merlot, Caberbnet i Syrah, kao jedna od boljih na hrvatskom i međunarodnom tržištu s kojima smo polučili visoka priznanja. Ove smo godine uveli i Dux Croatorum, u posveti hrvatskom plemstvu, od prosušenih bobica crljenka, caberneta i kasne berbe plavine koja daje tekućinu. To je vino koje svi vole, ali najviše skandinavske države i Poljska. S tom smo se lepezom prilagodili ukusu šire palete konzumenata vina. U najavi smo uvođenja i trećeg ekstradjevičanskog maslinovog ulja – ekstra pikantnog, što nam traži jedan dio tržišta. Sve je to povezano i s našim načinom proizvodnje, jer imamo raniju i kasniju berbu, pa unutar toga slažemo te palete. Razmišljamo o uvođenju još jednog vina, imat će ime Jeruzalem – vino Božica. Još ga slažemo, a kad iziđemo na tržište, bit će više detalja – otkriva Bobanović.

U svemu tome, ističe, ključnu ulogu imala je upravo pozicija južnih padina ravokotarskih brežuljaka okrenutih prema Vranskom jezeru i moru, a opet izložena dovoljno Velebitu. Veliku vrijendost dao je i ekološki pristup koji se za sada možda tržišno ne prepoznaje toliko cijenom proizvoda, ali se zato prepoznaje kod konzumenata. Uređenjem izložbeno-prodajnog salona u sklopu ranča, također se dobila posebna vrijednost. Do sada ga je posjetilo 17 tisuća što kupaca, što posjetitelja, a budućnost je upravo prodaja na kućnom pragu i povezivanje poljoprivrede i turizma na neposredan način u široj regiji. Gost koji posjeti ranč ima operativno vođenje u polju i vinariji, uz prezentiranje proizvoda i asistenciju Bobanovića i Uzelca koji su uključeni u sve, od ideje do realizacije. Na ranču imaju i životinje koje opet predstavljaju atrakciju za posjetitelje, od konja, pasa, mačaka, žaba, kornjača i raznih ptica. U dva velika jezera za navodnjavanja obitavaju šarani i ugori s Vranskog jezera, tako da sve skupa čini jednu prirodnu oazu kojom gosti budu oduševljeni.

- Još se nije ovaj projekt kapitalizirao, riječ je o dugoročnom ulaganju, ali s naznakama da je investicija pun pogodak. Ovo je tvornica pod vedrim nebom i ako ne slušate bilo prirode i znanosti i vlastitu operativnost ne pretačete u to, onda ste u problemu – kaže Bobanović.

Sama ideja o PZ Maslina i vino nastala je – padom s konja

- Ideja je bila moja. Uvijek mi je bila želja vratiti se u rodnu Polaču. Na žalost povratak je uslijedio ranije izazvan Domovinskim ratom, prije nego što sam mislio. Nakon rata, s obzirom na moju ulogu u poslijeratnoj obnovi kao načelnika Polače, nije mi se dalo vraćati u Rijeku gdje sam imao krasan posao i dobru plaću, već sam se želio zadržati u Polači gdje sam kreditima obnovio srušenu kuću s obzirom da nisam imao status prognanika. Jedno vrijeme bio sam zaposlen u poreznom sustavu i odlučio sam da se moram maknuti od toga i ući u ono što sam najviše volio, a to su tri gracije Dalmacije: ulje, vino i smokve. Povratkom u Polaču događa se i povratak konjima. Jednom prilikom, obilazeći Ravne kotare konjem, bržim jahanjem sam - pao. Bila je to lokacija na kojoj sam imao ideju posaditi 1.500 stabala maslina. Tu sam pao s konja i pomislio sam – to je to mjesto. Druženjem sam se upoznao sa Željkom Uzelcem koji je bio direktor i vlasnik uspješnog LTH Metalnog lijeva Benkovac. U jednoj sam mu viziji pričao o tome i on mi kaže "mogu se ja u to uključiti"? Rekao sam, da, ali to će tražiti od nas svu ljudsku i nadnaravnu energiju i znanje. Rekao je: idemo! Krenuli smo u to, iako nisu to bile površine koje obećavaju jer su bile minirane i opožarene. Ali znajući povijesno vrijednost toga kraja, znao sam da će to biti dobra lokacija, ali će biti skupo ulaganje, a povratak dugoročan, možda sve do naše unučadi. Rekli smo, idemo napraviti dobro djelo koje će možda biti kopirano i od drugih. I dogodilo se tako, ovo je naše djelo izazvalo širenje drugih površina za sadnju ovakvih kultura ili sličnih. Moje je pad s konja tako izazvao "revoluciju" u Ravnim kotarima novih vinograda na novim površinama, opožarenim, kamenim, zapuštenim... Vjerujemo da smo na dobrom putu i svaka sinergija prilog je dodanoj vrijednosti koja se ovdje stvara kao obiteljskoj poljoprivednoj zadrugi poluzatvorenog tipa. To je danas jedna krasna destinacija za svake prigode i futuristički gledamo svoj razvoj u dogradnji nekoliko manjih kuća s bazenom za odmor i vrhunskim etno restoranom za najavljene grupe do 150 sjedećih mjesta, jer sve to diktiraju naši posjetitelji koji traže smještaj i restoran, mada smo se mi udružili s pružateljima smještaja u obiteljskim kućama u Ravnim kotarima, u Polači, Kakmi, Tinju, Jagodnji, Lišanima, Karinu..., te s hotelskim poduzećem Ilirija iz Biograda. U krasnom smo prostoru, gdje se u krugu od 40 kilometara nalaze četiri katedrale, četiri nacionalna parka, dva parka prirode, nekoliko povijesnih znamenitosti, vjerski sadržaji... Sve je to dodatak našem programu, a i mi smo dodatak njima koji od toga žive. Najviše smo problema imali s administracijom, projekt je mogao lakše i bolje proći. Neki su ljudi zlurado mislili da smo tko zna koliko sredstava povukli, ali nažalost niti 5 posto od onoga koliko smo mogli, sve ostalo su krediti, vlastita sredstva, prijateljska pomoć. Otvoreni smo prema novom partneru za ta proširena ulaganja i to javno govorimo jer je sve transparentno – ističe Bobanović.

Pitamo ga na kraju: kad je zadnji put bio na godišnjem odmoru?

- Već 28 godina nikako. Uhvatio me Domovinski rat, od travnja 1991. godine ne znam što znači godišnji odmor, jer predavanja, savjetovanja i seminare ne mogu računati kao odmor. Jednostavno ga nema. Posljedice rata i zarobljavanja nose svoj danak, sve više osjećam tegobe organizma koji je preživjeo 9 lomova, 12 operacija, dva prostrijela, ali to je sudbina. I ja se približavam mirovini, zato i tražim mlađi kadar i znanstvenike voljne rada i istraživanja, tu smo uvijek otvoreni – zaključuje Rade Bobanović. (M.K.)

image

Zeljko Uzelac i Radoslav Bobanovic s priznanjima Nocnjaka 2012
 

Luka Gerlanc/cropix/Cropix
image

Na fotografiji: (s lijeva) Stipe Zrilic, Ante Gotovina, Ivo Josipovic i Zeljko Uzelac.
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Radoslav Bobanovic pokazuje mlada maslinova stabla
 

Luka Gerlanc/cropix/Cropix
image
Luka Gerlanc/cropix/Cropix
image

Željko Uzelac
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Željko Uzelac
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Zadar, 110817.
Zeljko Uzelac, dipl.ing. direktor Kotar Superior Consultinga.
Na fotografiji: Zeljko Uzelac.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Na fotografiji: (s lijeva) Zeljko Uzelac, Branko Kutija, Ivo Josipovic i Radoslav Bobanovic
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Radoslav Bobanovic suvlasnk MasVin-a i Ante Gotovina
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Na fotografiji: (s lijeva) Stipe Zrilic, Ante Gotovina, Ivo Josipovic i Zeljko Uzelac
 

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image
Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija
image
Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija
image

Rade Bobanovic u vinskom podrumu
 

Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija
image

Dan otvorenih vrata zadruge MasVin
 

Luka Gerlanc/cropix/Cropix
image

Nasadi maslina i smokava poljoprivredne zadruge masline i vino
 

Krasnodar Persun/cropix/Cropix
image

Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polaca - MasVin
 

Krasnodar Persun/cropix/Cropix
image

Umjetno jezero za navodnjavanje nasada
 

Krasnodar Persun/cropix/Cropix
image

Vinogradi Poljoprivredne zadruge masline i vino
 

Krasnodar Persun/cropix/Cropix
image

Radoslav Bobanovic na konju u maslinicima i plantazi smokava
 

Krasnodar Persun/cropix/Cropix
image
Krasnodar Persun/cropix/Cropix
image

Demonstracija obrezivanja masline - Rade Bobanovic
 

/Cropix
image

Polaca, 260815.
Dok vecina smokava ovih dana propada na zadarskom podrucju jer ih vlasnici ne beru, na PZ Masline i vino kraj Polace ne mogu ih dovoljno isporuciti koliko ih trziste trazi. Na tri hektara zasadjeno je 600 stabala smokava, uglavnom petrovki, koje se svakoga jutra beru i isporucuju u hotele Ilirija u biograd gdje dolaze svjeze na tanjure turista, te velikim otkupljivacima kao sto su Samiric i Konzum. Cijena se krece oko eura za kilogram svjeze smokve, odnosno 60 kuna za kilogram susene.
Na fotografiji: Rade Bobanovic, suvlasnik Masvin-a.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Zadar, 240913.
Vinar Radoslav Bobanovic iz Polace, vlasnik vinograda i vinarije Masvin.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/cropix/Cropix
image

Na fotografiji: Rade Bobanovic u podrumu zadruge MasVin.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/cropix/Cropix
13. prosinac 2025 23:21