StoryEditorOCM
ForumUNOSAN CRNI BIZNIS

Tragediju na A1 skrivio je krijumčar migranata. Tko su ljudi koji zarađuju na nevolji? Ovako je u priču ušao Sinjanin...

Piše Vladimir Urukalo
6. siječnja 2024. - 16:37

Prometnu nesreću koja se u subotu u ranim jutarnjim satima dogodila na autocesti Karlovac - Rijeka, između tunela "Sveti Marko" i čvora Novigrad na Dobri, i u kojoj je poginulo troje ljudi, izazvao je iz još neutvrđenih razloga vozač Mitsubishija mađarskih registarskih oznaka koji je, po neslužbenim podacima, prevozio ilegalne migrante.

Nije poznato zašto je u jednom trenutku udario u metalnu zaštitnu ogradu, prešao preko centralnog pojasa autoceste i otišao na suprotni kolnički trak te se sudario s autom riječkih oznaka koji je vozio 48-godišnjak iz Rijeke. U sudaru su "na pravdi Boga" poginuli Riječanin i njegova supruga, njihov 16-godišnji sin je ozlijeđen, dok je život izgubio i vozač Mitsubishija, a 11 migranata je ozlijeđeno.

Uplate Western Unionom

Krijumčarenje migranata unosan je posao u kojem sudjeluju ljudi raznih nacionalnosti, godina, stručne spreme, zanimanja i, naravno, motiva koji ih navode na to da iskorištavaju nevolju drugih ljudi da bi zaradili novac. Onima koji budu uhićeni prijeti do tri godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi iz koristoljublja.

Tako je, primjerice, 10. lipnja prošle godine oko 8 sati u Slunju na području naselja Gornji Nikšić policija zaustavila 50-godišnjeg Luku K., umirovljenika iz Sinja. On je u svom automobilu Mercedes splitskih oznaka prevozio četvoricu državljana Iraka koji su nelegalno prešli hrvatsku granicu. Trebao ih je odvesti do Trsta, a za to je trebao dobiti dvije tisuće eura.

Prilikom ispitivanja sinjski je "penzić" kazao da je u krijumčarsku priču ušao tako što je dan prije nego je uhićen stupio u kontakt s jednom osobom preko WhatsAppa, a toj osobi ga je preporučio jedan zajednički prijatelj iz Banje Luke. Migrante je pokupio u blizini Vojnića tog jutra kad je uhićen, a novac je trebao biti uplaćen na njegovo ime preko Western Uniona. Naveo je i da je na mobitelu namješteno da poruke nestanu nakon petnaest minuta, a u krijumčarenje se upustio jer se našao u financijskoj "stisci".

Zanimljiv je i slučaj Ukrajinca Ihora M. R. (50) koji živi u Italiji i koji je početkom ožujka 2023. godine u ranim jutarnjim satima uhićen u Karlovcu dok je u vozilu marke Renault Traffic prevozio dvojicu Čečena, državljana Ruske Federacije. Trebao ih je dovesti do Italije i za to dobiti 1500 eura.

U svojoj je obrani pojasnio da u Italiji radi kao taksist u svojoj firmi, da je dobio narudžbu da "pokupi" dvije osobe u Slunju. Kazao je i da su mu prijevoz naručili neki ljudi koji su pronašli njegov broj i nazvali ga dok je bio u Veneciji tri dana prije. Bilo mu je, kazao je, čudno sve to... Kada su ga pitali koliko će stajati taj transfer, rekao je 900 eura, a oni su ponudili platiti više.

- Ovo mi je prvi put da sam dobio narudžbu za Hrvatsku, a vozim ljude deset godina. Nisam upalio taksimetar jer sam u Italiji plaćen po kilometraži. Čečeni su mi platili 500 eura kada su sjeli u auto, a još tisuću sam trebao dobiti kad dođemo u Italiju.

Tražio sam da mi pokažu vizu da bi ih mogao dovesti u Italiju, ali su mi samo rekli da vozim. Bili su jako prljavi, a prvo su tražili da ih vozim do Njemačke. Prijatelji koji isto prevoze ljude su mi rekli da je takav prijevoz u Njemačkoj i Francuskoj kazneno djelo i da su kazne visoke, a u Italiji mogu voziti bilo koga. Žao mi je zbog svega, prvi put u životu sam u policiji - kazao je Ukrajinac.

image

Migranti krijumčarima plaćaju velike iznose

Damir Škomrlj/Cropix

Avionom u Crnu Goru

U šverc migranata upustili su se i 28-godišnji njemački arhitekt Marvin A. F. K. te četiri godine mlađi nizozemski automehaničar Peter M. M. S. Njih je policija uhitila krajem rujna prošle godine u mjestu Široka Rijeka na području Cetingrada, kada su zajedno u teretnom vozilu marke Mercedes Sprinter koji su iznajmili prevozili 22 državljana Turske, za što su trebali dobiti 4 do 5 tisuća eura.

Mladi je arhitekt u obrani rekao da je s prijateljem Peterom došao u Hrvatsku nakon što mu je osoba po imenu "Abu Achin" ponudila posao. Novac su trebali podijeliti po pola, a migrante odvesti do Trsta.

Početkom listopada 2023. godine policija je uhitila i 23-godišnjeg Ahmeta H., konobara iz Turske, koji je zaustavljen u mjestu Lička Jesenica. U vozilu VW Touran crnogorskih oznaka prevozio je 13 ilegalnih migranata iz Irana, a za to je trebao dobiti od 700 do 1000 eura.

Ahmet je rekao da je u Njemačkoj ostao bez posla te da je preko društvenih mreža dogovorio posao. Avionom je došao u Crnu Goru i preuzeo vozilo. Dobio je 185 eura za putne troškove, a obećano mu je da će nakon završetka ture dobiti još od 700 do 1000 eura. Kazao je da mu je organizator poslao lokaciju na kojoj treba pokupiti migrante.

Samilost istražitelja pokušao je dobiti pričom da je imao težak život prošle godine, da nikada nije činio kaznena djela te je pokušao doći u Europu kako bi radio i živio, a ovo je učinio jer je upao u dugove.

Zbog dugova su se navodno u krijumčarenje ljudi upustili i Ahmed A. (22), krojač iz Sirije, te njegov sunarodnjak Abdulmajid A. (28), nezaposleni vrtlar, koji u Švedskoj živi od socijalne pomoći. Oni su uhićeni krajem studenog 2023. u Karlovcu dok su prevozili četiri Turčina i četiri Sirijca. Ahmed ih je vozio u Mercedesu slovačkih oznaka, a Abdulmajid je bio "zaštitnica" u drugom vozilu.

Htio dovesti brata

Krojač Ahmed ispričao je da je u Tursku došao 2019. iz Sirije i tad ga je kontaktirala osoba imena Abduh Amad i predložio mu da prevozi ljude kako bi mu oprostio dug u iznosu od 1300 eura. Morao je pristati zbog loše materijalne situacije, a kako nije imao osobne dokumente taj čovjek, kojeg nije nikada vidio, ostavio mu je lažnu putovnicu i nešto novca za put.

Njegov kompanjon iz Švedske kazao je, pak, da je htio dovesti brata pa je kontaktirao krijumčare u Turskoj čiji je broj dobio od drugih ljudi. Avionom je došao u Beč, a onda ga je netko prevezao u Budimpeštu, gdje ga je čekao kombi za prijevoz.

Od krijumčara je dobio i mobitel te 200 eura za troškove, a rekli su mu da on nikoga ne vozi i da to što radi nije protuzakonito jer samo treba pratiti drugoga vozača da može javiti ako ga uhvati policija. Da su došli do granice, dobio bi 600 eura.

27. listopad 2025 11:42