StoryEditorOCM
Ostalonovac eurofondova za izgradnju triju obalnih centara za zbrinjavanje otpada masline

INICIJATIVA Kominu naši bacaju, a vani se na nju griju

Piše PSD.
20. listopada 2011. - 17:01
Na sjednici Hrvatske poljoprivredne komore - Odbora za voćarstvo mediterana, održanoj nedavno u Opuzenu, prvi put je u Hrvatskoj pokrenuta inicijativa za izgradnju sabirnih centara za kominu, materijal koji nastaje u uljarama nakon prerade maslina u maslinovo ulje koju čine uglavnom mljevene i procijeđene maslinove koštice.

Sadašnja je situacija s kominom stihijska - nitko ne zna koliko je uopće ima, a prema nekim procjenama godišnje nakon prerade maslina ostane najmanje 20 tisuća tona. Kod nas se komina uglavnom baca, tek se nešto malo koristi kao gnojivo, iako se u njoj krije vrlo jeftina energija.

Maslinari se komine individualno rješavaju na razne načine. Najčešće je bacaju u okoliš, čime se zagađuje priroda. Netko je koristi kao gorivo, a poneki maslinari i kao gnojivo koje se opet vraća u maslinike.

Sve su maslinarske zemlje do sada riješile pitanje zbrinjavanja komine osim Hrvatske, koja će ove godine imati četiri milijuna stabala maslina.

Treba raditi brzo

Inicijator plana izgradnje centara za preradu komine je Radoslav Bobanović, koncesionar maslinika kod Polače, inače Predsjednik Odbora za voćarstvo Mediterana u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, kojoj je i službeno predložio razmatranje i pokretanje inicijative preko Upravnog odbora Komore oko izgradnje triju obalnih centara (Istra, Zadar-Šibenik, Split-Dubrovnik) za preradu komine masline, a vezano uz korištenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a.

Problem komine riješio bi se izgradnjom dva do tri centra za njezinu preradu uz potporu fondova EU IPARD mjera 5. Nakon prihvaćanja inicijative pristupilo bi se izradi pripremne dokumentacije za preradu komine koja bi se dostavila na uvid županijama i drugim bitnim čimbenicima projekta - kaže Bobanović.

- To je bitno jer niti jedan investitor neće krenuti u ulaganje dok regionalna samouprava ne definira lokaciju takvog centra, a samim tim i potrebu da se on ustanovi. Treba se raditi brzo.

Tek onda može uslijediti privlačenje investitora koji bi mogli dobiti povrat i do 50 posto uloženih sredstava od dva milijuna eura, koliko iznose neke procjene investicija za svaki od centara - objašnjava Bobanović.

Tri centra su predviđena zbog troškova transporta komine. Budući centri kominu bi pretvarali u gorivo za peći razne namjene, ili u gnojivo.

Otvaranjem centara za preradu komine lokalna samouprava imala bi određene prihode, stvorila bi se nova radna mjesta, a ekološkim programom spriječilo bi se zagađivanje vode, tla i zraka - zaključuje inicijator Radoslav Bobanović.

Bolje griju od bukve

 -U kilogramu komine ima od 14.000 do 22.000 kilodžula, u drvu bukve 14.700, a u loživu ulju 42.000. Pedeset litara loživa ulja košta 43 eura i daje topline kao stotinu kilograma komine, čija je cijena od pet do sedam eura.

mišel kalajžić

16. prosinac 2025 10:09