StoryEditorOCM
OstaloMaslinarstvo

Organizirani Talijani nam daju lekcije o zadrugama

Piše PSD.
12. veljače 2013. - 11:16

Iako je gospodarska suradnja iz Zadra s talijanskim kolegama u Anconi još uvijek „tanka“, mr. Petar Pedišić, viši stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore u Zadru, nastoji je oživjeti konkretnim projektima u poljoprivredi.

- Moja iskustva s talijanskim kolegama su dobra. Oni su sjajni u poljoprivredi, vrlo organizirani. Mi smo s njima dosta surađivali na planu osposobljavanja panela i školovanja senzorskih analitičara ekstradjevičanskog maslinovog ulja. To smo radili s Oleom iz Pesara koji su vrhunski profesionalci i koji su praktično bili naši učitelji.

Poštivajući visoke standarde mi smo tu puno naučili, jer oni su u tome jedni od najboljih u Italiji. Postoje bitne razlike domaće i talijanske poljoprivrede. Njihova skoro potpuno funkcionira preko kooperative, preko zadružnog udruživanja, koje je temelj svega, jer mali proizvođač jednostavno ne može brinuti o toliko različitih poslova koje mora obaviti dok plasira jedan proizvod na tržište.

Unatoč trudu cijele obitelji, ne stigne to sve obaviti i zato je tu neminovno zadruga koja će to odraditi: i otkup i plasman proizvoda i naplatu, uz sigurno plaćanje. Zadruga će uskočiti nekada s obrtnim sredstvima kad ne stigne novac na vrijeme.

- Zadružno udruživanje i taj način rada se kod njih pokazao odličan. Funkcionira jako dobro, a sve to uvjetuje i velika zemlja, jako tržište, njihova potrošnja domaćeg proizvoda koja iznosi 80 do 90 posto. Sve što proizvedu to i potroše i još preko toga i uvoze, pogotovo kod ulja i vina, jer im se više isplati izvesti po dobroj cijeni, a uvoze opet dosta iz Tunisa, Maroka, Španjolske, kaže Pedišić.

Ipak, Zadar ima proizvode s kojima može konkurirati i na talijanskom tržištu kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. To su vrhunska maslinova ulja što dokazuju medalje koja zadarski maslinari osvajaju i na međunarodnim natjecanjima. Tamo se vidi da domaća ulja ne zaostaju, ali ih ima malo. Količine su manje, kao i vina. Španjolska proizvede ogromne količine ulja, ali po znatno nižim cijenama nego maslinar u Hrvatskoj koji radi na površini od 100 do 200 stabala.

Potrebno je uz kvalitetu hrvatskih proizvoda, podignuti i konkurentnost, ističe Pedišić i zaključuje: - Italija nam u tom smislu može služiti kao uzor, jer njihov proizvođač ima prosječno oko 3,5 hektara po obiteljskom gospodarstvu, a kod nas je taj prosjek puno manji.

Oni su sve to vremenom uspjeli prevladati i doći do optimalnog odnosa života, rada, proizvodnje i zarade. To je ono gdje mi tek moramo doći. Iako njihova poljoprivreda čini niti 4 posto zaposlenih ljudi, odnosno 4 do 5 posto BDP-a zajedno s ribarstvom - što u nekim omjerima izgleda malo - postoje indirektne koristi od poljoprivrede koje su velike i značajne, ne u samoj Italiji već i u čitavoj Europi.

Mišel Kalajžić

Siva ekonomija i zadruge

Iz Zadra se pokušavalo raznim radionicama “know-how” potaknuti suradnju i na drugim poljima, ali pokazalo se da postoje nepremostive razlike u sustavima.

− Kod nas je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) više okrenuto samo sebi i funkcionira kao proizvodna jedinica, kod njih je to zadruga. I zakonodavstvo je drukčije, kod njih se sve vrti kao zadruga, a one funkcioniraju kao poduzeća, otkupljuju robu, klasiraju je i šalju na tržište, te na osnovi toga u razumnom roku isplaćuju proizvođaču novac. Taj njegov proizvod zadruga ili dalje plasira kao svjež ili ga prerađuje i dodatno sortira, vakuumira ili slično. Na kraju taj proizvod završi na polici Coopa ili nekog drugog velikog trgovačkog lanca. Kod nas trgovački lanci vape za domaćim proizvodima, ali ne možete ući u veliki lanac sa 100 kilograma jabuka ili 200 kilograma pomidora. Potrebna je kvantiteta, kvaliteta i kontinuitet, a time se kod nas, na žalost, nitko ne želi baviti, sve je prepušteno drugim kanalima kao što su tržnice, veletržnice, izravna prodaja na kućnom pragu, s dosta sive ekonomije − ističe Pedišić.

Zajedničke radionice

Gospodarska komora Italije otvorila je prije godinu dana jedan desk u Zadru, gdje je potpisan i ugovor o suradnji. Dogovaraju se zajedničke radionice, odlasci na sajmove i seminare, a u planu je i proširenje suradnje.

Talijani šefovi

U nekim je granama poljoprivrede, kao što je maslinarstvo, Italija stvorila sustave koji se danas široko primjenjuju u Hrvatskoj. Gotovo sve dalmatinske uljare opremljene su strojevima iz Italije, a način proizvodnje ulja, ocjenjivanje i oplemenjivanje ekstra djevičanskog maslinova ulja talijanski je “izum”, široko prihvaćen najprije u Istri, a onda i u Dalmaciji.


16. prosinac 2025 10:10