Na našim trpezama meso je svakodnevni izbor, a koje je najbolje za naše tijelo? Na ovo pitanje odgovorio je gastroenterolog Vojislav Perišić tijekom gostovanja u programu Prve televizije.
"Svaki dan trebali biste pojesti komad mesa za ručak, možete jesti i soju, tko voli. Amerikanci, primjerice, najčešće kupuju govedinu, ne ni teletinu ni junetinu. Zašto govedinu? Meso je jako crvene boje, što ukazuje na sadržaj željeza, a gdje ima željeza, ima i cinka", rekao je.
Koje bismo meso trebali izbjegavati?
Iako je meso često nužan izvor proteina za naše tijelo, neke vrste i pozicije mesa treba izbjegavati zbog sadržaja masti. Mogu uzrokovati nakupljanje lošeg (LDL) kolesterola, koji može dovesti do začepljenja arterija i srčanih bolesti. Za naš organizam najgore su kobasice, a Hrvati ih puno konzumiraju.
Postoje četiri vrste mesa čiji bismo unos trebali smanjiti:
Janjetina
Iako mnogi ne mogu zamisliti proslavu bez janjetine, ona također nije jedna od zdravih opcija. Sadrži 11 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama, a janjeća plećka i kotleti sadrže 9 grama masti po istoj porciji.
Janjetinu ne bi trebalo konzumirati više od jednom tjedno, posebno ako imate visok kolesterol ili obiteljsku anamnezu kardiovaskularnih bolesti. Ako pripadate ovoj skupini, bilo bi dobro da ovo meso potpuno izbacite iz prehrane.
Svinjska rebra
S porcijom od 115 grama rebara u tijelo ćete unijeti čak 13 grama zasićenih masti.
Probava kod svinje, bez obzira na to što jede, prilično je brza i traje oko četiri sata. Kravi, primjerice, treba dobrih 24 sata da probavi ono što je pojela. Tijekom probavnog procesa životinje i ljudi oslobađaju se viška toksina, kao i drugih hranidbenih sastojaka koji mogu biti opasni za zdravlje. Budući da svinjski probavni sustav funkcionira prilično jednostavno, mnogi od tih otrova ostaju u tom sustavu, iz kojeg budu pohranjeni u izrazito masnom tkivu, koje tako rado jedemo.
Kobasice
Ovi mesni proizvodi nalaze se na gotovo svakom popisu namirnica koje nisu dobre za naše tijelo. Sušene kobasice sadrže šest grama zasićenih masti po porciji od 50 grama, kao i čak 350 do 500 miligrama natrija.
Odrezak
Klasični ribeye sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram trans masti po porciji od 115 grama, dok filet mignon ima 10 grama zasićenih masti po porciji iste težine.
Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih hranjivih tvari poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Dr. Kezia Joy kaže da masni komadi crvenog mesa (poput odreska) mogu uzrokovati upalu u tijelu i debljanje kad se jedu u velikim količinama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....