StoryEditorOCM
RegionalVELIKA ŠKRTICA

Ova vrsta čokolade najveća je muljaža koju možete pronaći u hrvatskim trgovinama. Opis joj uopće nije istinit...

Piše Dora Koretić/ JL
14. svibnja 2025. - 08:42

"Kupio ja tako nekidan sladoled, piše na njemu da je od belgijske čokolade i lješnjaka. Zvučalo mi fino, ali sam kod kuće shvatio kako je zemlja podrijetla Velika Britanija dok se od Belgije ne spominje niti B. Sam sam se sebi nasmijao", javio mi se ovih dana jedan čitatelj, piše Dora Koretić za Jutarnji list.

Deklaracija, naravno, nije neispravna - sladoled je vrlo vjerojatno pripremljen u Velikoj Britaniji pa nije čudno da se nigdje ne spominju Belgijci, no cijela stvar me ipak zainteresirala.

Što to, zapravo, uopće znači specifikacija "belgijska čokolada"?

I stoji li iza tog pojma kakva garancija makar geografskog podrijetla, ako već ne kvaliteta proizvoda?

Ili je riječ isključivo o proizvođačkom triku nakačenom na opjevanost kvalitete belgijske čokolade? Čini se da je ipak ovo posljednje, a o kakvom je triku riječ, možete pogledati u našem kratkom videu.

Na tržištu se nađe još takvih proizvoda.

Evo, baš sam nekidan kupila datulje u belgijskoj čokoladi, može se naći i nešto proteinskih pločica s istom deklaracijom, a Häagen-Dazs ima sladoled baš od belgijske čokolade.

Trebala bi biti iz Belgije, ali...

Kako nas je zanimalo što taj pojam "belgijska čokolada" uopće podrazumijeva, obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede i zatražili da nam pojasne neke stvari.

Zanimalo nas je postoji li taj pojam kao zasebna kategorija, koje uvjete proizvod mora zadovoljavati da bi na ambalaži smio isticati da sadrži belgijsku čokoladu i znači li taj pojam da čokolada koja se koristi u proizvodu doista mora dolaziti iz Belgije.

Kad je u pitanju ovo posljednje, iz Ministarstva stiže tumačenje prema kojemu bi proizvođač, ako dobrovoljno navodi podrijetlo nekog sastojka na ambalaži, to smio činiti tek ako je taj sastojak doista proizveden u zemlji koja se navodi kao podrijetlo.

"Naime, ukoliko subjekt u poslovanju s hranom želi, na dobrovoljnoj osnovi, informirati potrošača da je kao sastojak korištena ‘belgijska čokolada‘, što bi prema percepciji potrošača podrazumijevalo čokoladu proizvedenu u Belgiji, ta informacija mora biti u skladu s praksama poštenog informiranja, odnosno mora biti točna, jasna i ne smije biti obmanjujuća u smislu podrijetla hrane. Pri tome također treba voditi računa da obvezne informacije ne smiju biti skrivene, prekrivene ili prekinute drugim pisanim ili slikovnim prikazima, ili drugim materijalom", poručuju iz Ministarstva.

Podrijetlo glavne sirovine

Pa ipak, iz većine primjera koje smo mi prikupili jasno je da nije moguće stopostotno utvrditi zemlju podrijetla čokolade jer proizvođači ovu informaciju ne navode.

Recimo, kod Häagen-Dazsa piše da je zemlja podrijetla proizvoda Francuska, a zemlja podrijetla glavne sirovine EU. Što bi u ovom slučaju uopće bila glavna sirovina, nije jasno, no ako je to čokolada - što bi bilo logično jer se sladoled zove po njoj - Belgija se kao zemlja podrijetla izbjegava navesti.

Na ovim datuljama u belgijskoj čokoladi smo doista pronašli informaciju da čokolada ima podrijetlo u Belgiji, no na velikom broju proizvoda taj podatak nedostaje

Slično je i kod sladoleda Mochi. Zemlja podrijetla cijelog proizvoda je Velika Britanija, no dolazi li čokolada doista iz Belgije, nije navedeno.

Proizvođač datulja u belgijskoj čokoladi je transparentniji - na originalnoj deklaraciji specifično navodi da datulje dolaze iz Irana, a da se čokolada proizvodi u Belgiji, pa bismo ovom proizvodu trebali vjerovati.

Problem je međutim u novom apsurdu, što pojam "belgijska čokolada" ne označava apsolutno ništa u smislu kvalitete proizvoda, pa joj je jedina vrijednost to što navodno dolazi iz Belgije.

Kao i obična čokolada

"Pravilnikom o kakau i čokoladnim proizvodima utvrđen je sastav proizvoda od kakaa i čokolade te isključivo proizvodi proizvedeni sukladno tim pravilima mogu se stavljati na tržište pod jednim od propisanih naziva, a isto se primjenjuje i kada se ti proizvodi navode u popisu sastojaka. Tako je u navedenim propisima, između ostalog, definirana čokolada, mliječna čokolada, bijela čokolada i drugo dok ‘belgijska čokolada‘ nije definirana kao posebna kategorija. Slijedom navedenog proizlazi da je u popisu sastojaka potrebno navoditi propisane nazive kao što su naprimjer ‘čokolada‘ ili ‘mliječna čokolada‘, koji mogu biti na dobrovoljnoj osnovi popraćeni navodom o podrijetlu, pod uvjetom da je sastojak proizveden u zemlji koja se navodi kao podrijetlo", poručuju iz Ministarstva.

Zašto bi čokolada, ako bi doista bila iz Belgije, nužno već samo zbog toga bila bolja, nije jasno, ali stvar očito pali.

Sve dok se ne postavi pravo pitanje.

27. listopad 2025 12:46