Najukusnija fešta na Pagu, tradicionalna Fešta od sira, krajem kolovoza ponovno okuplja ljubitelje sira, proizvođače i stručnjake u Kolanu.
Na današnjoj konferenciji za medije u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar, najavljeno je novo izdanje 9. Fešta od sira, koja će se održati krajem kolovoza u Kolanu, mjestu poznatom po najcjenjenijem hrvatskom siru.
U fokusu je bogat program s nizom edukativnih, gastronomsko-zabavnih i promotivnih sadržaja.
U ime Udruge proizvođača sira otoka Paga, Martina Pernar Škunca predstavila je program i najavila dolazak Michele Buster, renomirane američke stručnjakinje za sireve, sutkinje World Cheese Awardsa i uvoznice europskih sireva u SAD. Za doprinos promociji paškog sira, Buster će na fešti primiti posebno priznanje.
Glavni događaj održat će se 29. kolovoza na Trgu kralja Tomislava u Kolanu, gdje se očekuje čak 47 izlagača, a posjetitelji će moći uživati u sirevima, vinima i likerima, uz kulinarski show chefa Renata Kraljeva. Večer će zaključiti koncert Danijele Martinović u 22 sata.
Posebnu pažnju plijeni i večera s četiri slijeda pod nazivom "UverSira", koju će pripremiti kuhari Sergio i Ivo, dok će edukativni dio upotpuniti Marina Selak, jedina hrvatska sommelierka za sir i vino, kroz masterclass o kulturi uživanja u siru.
– Sir nije samo namirnica, već nositelj identiteta, povijesti i krajolika, istaknula je Pernar Škunca, dodajući da će se održati i besplatna edukacija za proizvođače o važnosti certifikacije, kako bi se dodatno potaknula zaštita autentičnih proizvoda.
Podsjetila je i na važnost oznake izvornosti, koja je od 2019. godine zaštitila paški sir od krivotvorenja:
– Oznaka jamči da je sir proizveden isključivo na Pagu, od mlijeka paške ovce. Danas imamo oko 40.000 ovaca, pet puta više nego ljudi. Za jedan kilogram paškog sira potrebno je čak sedam litara mlijeka- naglasila je Pernar Škunca.
Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, istaknuo je kako Fešta od sira odražava emociju i tradiciju utkane u vrhunski domaći proizvod – paški sir.
– Riječ je o obiteljskom poslu koji nije nimalo lak, nosi mnoge izazove, ali i veliku dozu radosti i ponosa. Sve više kuhara prepoznaje autentičnost i čaroliju okusa paškog sira- kazao je Anić te pozvao proizvođače koji još nemaju oznaku izvornosti da iskoriste priliku za certifikaciju, jer im ona otvara značajno šire mogućnosti plasmana na domaćem i inozemnom tržištu.
Načelnik Općine Kolan Šime Gligora poručio je kako je Fešta od sira važan dio strategije razvoja Kolana kao snažne ruralne i turističke destinacije, a manifestacija je sve prepoznatljivija i izvan županije.
Feštu ove godine podržavaju tri ministarstva – turizma, poljoprivrede i EU fondova, a pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
Fešta od sira nije samo slavlje okusa, već i kulturni, turistički i gospodarski događaj koji potvrđuje važnost očuvanja domaće proizvodnje, tradicije i identiteta otoka Paga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....