StoryEditorOCM
Zadar plusINSPIRACIJA

Goran i Nives Morović najuspješniji su hrvatski maslinari, a usred maslinika je u brdo uklopljena Villa Nai 3.3.

Piše Meri Šilović
25. kolovoza 2025. - 09:29

Ako je itko priča baš za novine, to su Morovići, bračni par Goran i Nives, Splićani. Odlikaši u svakom pogledu. Veliki maslinari, veliki građevinari, veliki hotelijeri nižu svjetske uspjehe sa svojim maslinovim uljima već godinama. I ovo veliki u njihovu slučaju ni u jednom poslu ne znači veliku količinu, nego veliku kvalitetu. Kojeg god posla da se uhvate njima je ciljana meta svjetski vrh - piše Maslina.

Njihova maslinova ulja sad već čuvenog brenda Nai 3.3 po svjetskoj rang- listi (World ranking list) najnagrađivanija su hrvatska maslinova ulja u 2024. godini, a oni su ušli u ekskluzivnu Listu 100 najuspješnijih proizvođača maslinova ulja na svijetu u prošloj godini. Na 30. su mjestu.

Njihove masline su na Dugom otoku i tijekom godine više su tamo nego u Splitu. Usred maslinika je impresivna, u brdo uklopljena Villa Nai 3.3., ekskluzivno, posve posebno mjesto koje je osmislio Nikola Bašić, autor čuvenih zadarskih Morskih orgulja.

- Naša obitelj dolazi s ovog otoka. Nives i ja smo planirali napraviti maslinovo ulje, uljaru, kušaonicu i hotel po standardima “The Leading Hotels of the World”. Niko Bašić kreirao je to sve za nas na jednom mjestu, a Gino Celletti inspirirao nas je na beskompromisnu kvalitetu maslinova ulja - veli Goran Morović.

Morovići imaju i svoju knjigu. O njima je knjigu napisao Gino Celletti, veliki talijanski znalac maslinova ulja i utemeljitelj natjecanja Monocultivari Olive oil u Milanu, svojevremeno voditelj ocjenjivačkih panela u New Yorku, Oil China, Japan Olive Oil Prize… Celletti je pokrenuo ediciju Vodeći maslinari svijeta (The Leading Millers of the World) i pod tim naslovom izašla je knjiga o bračnom paru Morović, njihovoj čudesnoj Villi Nai 3.3. i vrhunskim uljima koja od 2016. godine u Milanu osvajaju najviše nagrade od zlata do titule Best of the world.

Njihova Villa Nai 3.3. na Dugom otoku u sklopu je prestižne grupacije The Leading hotels of the world kojoj je sjedište u New Yorku. The Leading hotels of the world su početkom ove godine izdali su veliku luksuznu knjigu “Dizajn” u kojoj su odabrali i predstavljaju, od njihovih 430 vrhunskih hotela, 74 posebna, po njima najbolje arhitektonski dizajnirana hotela na svijetu. Među ta 74 odabrana je i Villa Nai 3.3. Morovićevih na Dugom otoku. U tom odabiru su i hotel Ritz u Parizu, Kulm hotel u St Moritzu, L’oscar u Londonu, Hotel Metropole u Monte Carlu…

- I mi smo jedini član unutra koji nije hotel, mi smo OPG - veli s osmijehom Goran. Pripominje i ovu zgodu:

- Prije dvije godine organizirali su u Španjolskoj konferenciju “Ulje i turizam” i došli su reporteri iz Amerike i od kojekuda, a smotra se odvijala ispod slike našega bazena u masliniku pred Villom Nai 3.3. Španjolska dakle nije imala tako nešto svoje za ilustraciju. Ali nisu napisali da to nije prizor u Španjolskoj, nego u Hrvatskoj. Ja sam nakon toga poslao jedno protestno pismo gdje sam napisao da samo inzistiram da se kaže ili napiše ispod te slike da je to iz Hrvatske. Ništa drugo! Dakle da je to slika iz Hrvatske pod kojom Španjolska drži smotru kako bi trebalo povezati maslinovo ulje i turizam - poentira.

Po World ranking listi za 2024. godinu oni su onaj proizvođač maslinova ulja iz Hrvatske koji ima najveći broj bodova na svjetskim natjecanjima. I ove godine Nives i Goran Morović nastavljaju nizati svjetske uspjehe sa svojim uljima. U London su na natjecanje poslali 3 uzorka i osvojili - 4 medalje. U kategoriji Health claim, koja se bavi polifenolima, njihova coratina dobila je platinu, u običnoj kategoriji platinu je dobio i blend Nai 3.3., a njihova drobnica dobila je zlatnu medalju. Zlato su dobili i za izgled pakovanje ulja. Dakle, u Londonu 3 uzorka i 4 medalje. Ove godine su do sada osvojili ukupno 23 medalje po svijetu.

- U Kalabriji je natjecanje koje se na svjetskoj ranking listi ocjenjuje s najviše bodova 10. Tu je Hrvatska dobila 5 medalja, od toga su 3 osvojila naša ulja. Zadnje što nam je došlo je iz Japana - za coratinu i drobnicu 2 zlata. Prošle godine je žiri u Tokiju napisao za našu coratinu: “Ova coratina je različita od talijanske coratine” i dao nam je zlatnu medalju. Ta ocjena i komentar vuku korijen još od liburnskog ulja. Rimski Apicije je napisao recept “kako da vaše ulje sliči na liburnsko”. A naš prostor je prostor nekadašnje Liburnije i prema tome u dvije tisuće godina ništa se nije promijenilo - i dalje svijet želi liburnsko ulje - kažu Morovići.

- Zanimljivo je i ovo natjecanje u Madridu Evooleum, gdje imaju dvije kategorije: za manje i veće proizvođače. U kategoriji manjih proizvođača proglašava se Top 20, dakle 20 najboljih na svijetu. Mi smo i lani i ove godine poslali po dva uzorka. I u tih Top 20 su i ove godine i lani ušla oba naša uzorka. Ali ove godine je drobnica dobila jedan bod više od coratine.

Coratina je vaše najnagrađivanije ulje…

- Zato što smo je najviše slali na natjecanja. Kad gledate svijet, najviše nagrada dobiju coratina i španjolska hojiblanca.

Ali sad vrhunske nagrade osvaja i vaša drobnica koju svijet ne poznaje kao coratinu…

- Onda smo počeli pomalo slati i drobnicu i onda smo vidjeli da i drobnica dobije zlatnu medalju. Onda smo ove godine rekli ajmo slat sva tri ulja, coratinu, drobnicu i blend i onda sva tri ulja dobiju zlatnu medalju. U čemu je tajna? S jedne strane imaš sortiment, a s druge način proizvodnje i momenat branja. Svi mogu napraviti sortno ulje s jako puno polifenola, mi smo počeli brati ne coratinu, ali ove ostale sorte 30.9. Mogli smo početi i 20.8. pa bi bilo još više polifenola. I onda si dobio nešto što je zdravstveno fantastično i - neupotrebljivo. I zato je momenat branja ključna stvar bez obzira na polifenole i sve ostalo. I ključna stvar je ekologija. Svi misle da je maslinovo ulje nešto što je dobro za njihovo zdravlje, ali nitko ne pita koliko to ulje ima polifenola, na kojoj je temperaturi proizvedeno i nikoga nije briga je li to ekološko. A treba objediniti sve to troje da bi to ulje bilo nešto.

Uspješni maslinari i hotelijeri, Morovići su i vrhunski građevinci. Njihova tvrtka Morović-marking angažirana je kao glavni izvođač na obnovi zagrebačkih dragulja: Umjetničkog paviljona na Zrinjevcu, Muzeja Meštrović na Gornjem gradu i Likovne akademije ‘Slava Raškaj‘

image

Morovići imaju i svoju knjigu: napisao ju je Gino Celletti, veliki talijanski znalac maslinova ulja

Nikola Brboleža/ Cropix
image

Ušli su u ekskluzivnu Listu 100 najuspješnijih proizvođača maslinova ulja na svijetu u prošloj godini, na 30. su mjestu

Nikola Brboleža/ Cropix
image

Maslinova ulja sad već čuvenog brenda Nai 3.3 po svjetskoj rang-listi najnagrađivanija su hrvatska maslinova ulja u 2024. godini

Nikola Brboleža/ Cropix
image

Celletti je pokrenuo ediciju ‘Vodeći maslinari svijeta‘ i pod tim naslovom izašla je knjiga o bračnom paru Morović

Nikola Brboleža/ Cropix
image

Ovo posebno mjesto osmislio je Nikola Bašić, autor čuvenih zadarskih Morskih orgulja

Tom Dubravec/ Cropix
image

Usred maslinika je impresivna, u brdo uklopljena Villa Nai 3.3

Tom Dubravec/ Cropix
image

Masline su im na Dugom otoku i tijekom godine više su tamo nego u Splitu

Tom Dubravec/ Cropix
26. listopad 2025 18:06