StoryEditorOCM
S mora i krajaNIJE UGODNO

Dalmatinci se tuže na teški proljev i povraćanje koje ne staje. Ima i drugih gadnih simptoma, neki su završili na Hitnoj

Piše T. J.
30. lipnja 2025. - 11:29

Proteklih dana i tjedana sve više Dalmatinaca se javlja liječniku zbog crijevnih viroza, ali i zaraza bakterijama koje uzrokuju nesnosne proljeve i povraćanje koje danima ne staje. Naime, ove viroze ili bakterijske infekcije, kažu nam oboljeli, traju i po tjedan - dva, izazivaju teške simpotome. 

Najprije o crijevnim - želučanim virozama, dakle oboljenjima koje uzrokuju virusi:

Ljeto je vrijeme kada se više družimo, putujemo i uživamo u svježem voću, sladoledu i kupanju. No, upravo tada i crijevne viroze, poznate kao “želučana gripa”, postaju česte neželjene gošće u našim domovima. Iako su obično bezopasne i prolaze same od sebe, mogu biti vrlo neugodne, a ponekad i opasne, osobito za djecu, starije i osobe slabijeg imuniteta. Kako prepoznati crijevnu virozu, što učiniti kada se pojavi i kako je spriječiti – donosimo odgovore na najvažnija pitanja.

Crijevne viroze su virusne infekcije probavnog sustava koje izazivaju proljev, povraćanje, bolove u trbuhu i opću slabost. Najčešći uzročnici su rotavirusi, norovirusi, adenovirusi i astrovirusi. Rotavirus je najpoznatiji kod male djece i dojenčadi, dok norovirus često izaziva epidemije među odraslima, posebice u zatvorenim kolektivima poput vrtića, škola, domova za starije i bolnica. Adenovirusi i astrovirusi također mogu uzrokovati slične simptome, a najčešće pogađaju djecu u hladnijim mjesecima.

Ove bolesti šire se iznimno brzo, osobito tamo gdje je puno ljudi na malom prostoru. Virus se prenosi uglavnom fekalno-oralnim putem, odnosno unošenjem usta čestica koje potječu iz stolice zaražene osobe. To se događa najčešće prljavim rukama, preko kontaminiranih predmeta (kvake vrata, dodirnih digitalnih ekrana u objektima brze hrane, igračaka, hrane i vode. Norovirus je posebno “nezgodan” jer se može širiti i zrakom, primjerice tijekom povraćanja, pa su epidemije u kolektivima česte i teško ih je zaustaviti.

Simptomi: Kako prepoznati crijevnu virozu?

Prvi simptomi obično se javljaju jedan do tri dana nakon zaraze. Najčešće su to iznenadni i učestali vodenasti proljevi, povraćanje, mučnina, grčevi i bolovi u trbuhu. Često se javlja i povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i opća slabost. Kod djece i starijih osoba simptomi mogu biti izraženiji, a glavna opasnost je dehidracija zbog gubitka tekućine i elektrolita.

Važno je znati da crijevne viroze, iako neugodne, u većini slučajeva ne traju dugo – obično nekoliko dana, rijetko dulje od tjedan dana. Međutim, ako se simptomi pogoršavaju, traju dulje od dva dana, ako u stolici ili povraćenom sadržaju ima krvi, ako se pojavi jaka bol u trbuhu ili znakovi dehidracije (suha usta, malo mokrenja, pospanost), svakako treba potražiti liječničku pomoć.

Trovanje hranom ili viroza?

Ljeti se često postavlja pitanje radi li se o crijevnoj virozi ili trovanju hranom. Iako su simptomi slični, postoje razlike. Trovanje hranom obično nastupa naglo, nekoliko sati nakon konzumacije sumnjive hrane, a dominantan simptom je povraćanje. Crijevne viroze češće počinju nešto sporije, s kombinacijom proljeva i povraćanja, a mogu biti praćene povišenom temperaturom. U svakom slučaju, osnovno pravilo je – nadoknaditi izgubljenu tekućinu i pratiti stanje.

Kako se liječi crijevna viroza?

Ne postoji “čudotvorni” lijek protiv virusa koji uzrokuju ove bolesti. Liječenje je uglavnom simptomatsko i svodi se na nekoliko osnovnih pravila. Prvo i najvažnije je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite – to se postiže pijenjem vode, blagih čajeva, bistrih juha, izotoničnih napitaka ili posebnih rehidracijskih otopina koje se mogu nabaviti u ljekarni. Kod djece, starijih i osoba s kroničnim bolestima, ovo je posebno važno, jer dehidracija može biti opasna.

Što jesti?

Kada povraćanje prestane, preporučuje se lagana prehrana: riža, banane, tost, kuhani krumpir, mrkva, dvopek i bistre juhe. Treba izbjegavati masnu, prženu, začinjenu i slatku hranu, kao i mlijeko i mliječne proizvode dok traju simptomi. Probiotici mogu pomoći u bržem oporavku crijevne flore, a odmor je obavezan kako bi se tijelo oporavilo.

Antibiotici nisu učinkoviti jer ne djeluju na viruse, a lijekove protiv proljeva treba koristiti samo uz preporuku liječnika, osobito kod djece. U težim slučajevima, kada osoba ne može zadržati tekućinu ili je dehidracija izražena, potrebna je liječnička pomoć i eventualno bolničko liječenje s infuzijama.

Prevencija: Najbolji lijek je – čista ruka!

Najbolja obrana protiv crijevnih viroza je dobra higijena. Pranje ruku sapunom i vodom, osobito nakon toaleta i prije jela, najvažnija je mjera prevencije. Također, važno je pravilno rukovati hranom, temeljito prati voće i povrće, izbjegavati konzumaciju hrane sumnjive svježine i piti isključivo zdravstveno ispravnu vodu. U kolektivima je važno redovito čistiti i dezinficirati površine i igračke. Za najmlađe postoji i cjepivo protiv rotavirusa, koje se daje dojenčadi i značajno smanjuje rizik od teških oblika bolesti.

Oprez, ali bez panike

Crijevne viroze su neugodna, ali najčešće bezopasna ljetna boljka. Uz dobru higijenu, pravilnu prehranu i dovoljno tekućine, većina će se oporaviti bez posljedica. No, budite na oprezu – ako se pojave znakovi dehidracije, krv u stolici ili povraćanju, visoka temperatura ili jaka slabost, ne oklijevajte potražiti liječničku pomoć. Ljeto je vrijeme za uživanje, a uz nekoliko jednostavnih mjera, crijevne viroze mogu ostati samo kratka, zaboravljena epizoda.

Ne zaboravimo i na bakterije!

No, ne uzrokuju samo virusi povraćanje i proljev. 

Iako se često spominju virusi kao uzročnici tzv. “želučane gripe”, bakterije su jednako važan, a ponekad i opasniji uzrok infektivnog proljeva.

Među najčešćim bakterijama koje uzrokuju infektivni proljev nalaze se salmonela, kampilobakter, Escherichia coli (E. coli) i šigela. Ove bakterije najčešće dolaze u organizam putem kontaminirane hrane, vode ili nedovoljno termički obrađenog mesa, osobito peradi, jaja i mliječnih proizvoda. Ljeti, kada su visoke temperature i hrana se brže kvari, rizik od bakterijskih proljeva dodatno raste.

Poseban problem predstavljaju i bolničke infekcije, gdje je najčešći uzročnik bakterija Clostridium difficile. Ova bakterija često pogađa osobe koje su nedavno uzimale antibiotike, a infekcija može biti vrlo ozbiljna, osobito kod starijih i kroničnih bolesnika.

Kako prepoznati bakterijski proljev?

Simptomi bakterijskog proljeva mogu varirati, ali najčešće uključuju učestale vodenaste ili krvave stolice, grčeve i bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje te povišenu temperaturu. Kod težih infekcija moguća je i pojava krvi ili sluzi u stolici, jaka iscrpljenost i dehidracija. Kod infekcija bakterijom Clostridium difficile, proljev može biti vrlo obilan, s karakterističnim neugodnim mirisom, a u težim slučajevima mogu se razviti i komplikacije poput upale debelog crijeva, pa čak i sepse.

Kod većine bakterijskih proljeva simptomi se javljaju nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumacije zaražene hrane ili vode, a bolest obično traje od nekoliko dana do tjedan dana, ovisno o uzročniku i općem zdravstvenom stanju bolesnika36.

Zašto su tekućina i elektroliti najvažniji?

Najvažniji korak u liječenju svakog proljeva, pa tako i bakterijskog, je nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita. To se postiže pijenjem vode, blagih čajeva, bistrih juha ili posebnih oralnih rehidracijskih otopina koje su dostupne u ljekarnama. Kod djece, starijih i kroničnih bolesnika, rizik od dehidracije je veći i potrebno je pažljivo pratiti unos tekućine.

Antibiotska terapija se primjenjuje samo kod težih oblika bolesti, kada je proljev praćen visokom temperaturom, krvlju u stolici ili kada simptomi traju dulje od tjedan dana. Važno je napomenuti da se antibiotici ne koriste rutinski za sve bakterijske proljeve, jer mogu produžiti trajanje bolesti ili dovesti do komplikacija, osobito kod infekcija salmonelom ili E. coli. Samo liječnik može procijeniti kada je antibiotik potreban i koji je lijek najprikladniji.

Kod infekcije Clostridium difficile, prvi korak je prekid terapije antibiotikom koji je uzrokovao poremećaj crijevne flore, a zatim se primjenjuju specifični antibiotici poput metronidazola, vankomicina ili fidaksomicina, ovisno o težini simptoma.

Prevencija: Higijena je prva linija obrane

Najbolja zaštita od bakterijskih proljeva je prevencija. Pravilno i često pranje ruku, osobito nakon toaleta i prije jela, temeljita termička obrada hrane, izbjegavanje nepasteriziranih mliječnih proizvoda i konzumacija zdravstveno ispravne vode ključni su koraci u zaštiti. Ljeti je važno hranu držati u hladnjaku i izbjegavati konzumaciju jela koja su dugo stajala na sobnoj temperaturi.

Prilikom putovanja u zemlje s nižim higijenskim standardima, preporučuje se piti isključivo flaširanu vodu, izbjegavati led u pićima i sirovu hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 10:59