Uz prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu našeg kraja, Splitsko-dalmatinska županija već godinama prepoznaje gastronomiju kao jedan od najvažnijih aduta naše ponude. Uz sve već navedeno, upravo su mirisi i okusi Dalmacije ono zbog čega se posjetitelji uvijek vraćaju.
U Dalmaciji je hrana više od jela, ona je iskustvo, ona priča priču o ljudima, tradiciji i načinu života koji se najbolje može opisati jednom riječju – pomalo.
Baš iz tog razloga,Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije već tri godine aktivno razvija i promovira gastronomiju kroz projekt "Dalmatinska marenda", čiji je cilj brendiranje autohtonih jela te povezivanje lokalnih restorana s domaćim OPG-ovima.
U ovaj jedinstveni gastronomski projekt, uključeno je više od četrdeset restorana i OPG-ova s područja cijele županije, koji nude tradicionalna jela marendaške kulture. To su jednostavna, domaća jela, kakva su stoljećima hranila Dalmaciju i naše težake. Od lešo ribe i pašticade do pome na šufig, fritula, domaćeg vina i ulja... "Dalmatinska marenda" spaja prošlost i sadašnjost.
Europska regija gastronomije 2027.
No, "Dalmatinska marenda" tek je dio onoga što Turistička zajednica splitsko-dalmatinska čini kako bi promovirala našu ponudu. U svibnju 2025. godine Splitsko-dalmatinsku županiju posjetila je evaluacijska komisija IGCAT-a (Instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam), čime je započeo službeni proces za proglašenje naše županije Europskom regijom gastronomije 2027.
Tijekom višednevnog posjeta komisiji je predstavljena gastronomska ponuda cijele županije, od obale i otoka do Dalmatinske zagore, s naglaskom na ravnomjernu zastupljenost svih dijelova regije, kao i na održive prakse. Županija je uspješno zadovoljila sve kriterije te je potvrđeno da će uskoro i službeno ponijeti ovu prestižnu europsku titulu, što će dodatno osnažiti naš položaj na gastronomskoj sceni Hrvatske, Europe i svijeta.
Nositelj ovog projekta je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, uz Splitsko-dalmatinsku županiju, Ekonomski fakultet u Splitu, Hrvatsku gospodarsku komoru i udrugu ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija).
Iako je važno dobiti priznanje, s priznanjem smo preuzeli i odgovornost za daljnji razvitak gastronomske scene na području županije. Dobivanjem ove titule Splitsko-dalmatinska županija prepoznata je po svojoj autohtonoj i lokalnoj hrani, ali i čvrstoj povezanosti s lokalnim proizvođačima, OPG-ovima i održivim praksama.
To je priznanje regiji koja kontinuirano ulaže u razvoj gastronomije, turizma i obrazovanja, primjerice kroz izgradnju Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, koji će školovati nove generacije kuhara i ugostitelja u duhu dalmatinske tradicije i modernih trendova, i to u najmodernijem centru takve vrste u Hrvatskoj.
Što donosi titula Europske regije gastronomije?
Titula Europske regije gastronomije Splitsko-dalmatinskoj županiji omogućit će značajnu međunarodnu vidljivost kroz svjetske medije i međunarodne gastro-platforme, kao i organizaciju brojnih gastronomskih manifestacija kojima će se objediniti turizam, kultura i lokalna proizvodnja. To bi, svakako, trebalo privući i veći broj posjetitelja, koji će nam se zbog autentične ponude vraćati i narednih godina.
Treba u ovom kontekstu istaknuti i mogućnost suradnje te razmjene iskustava s drugim europskim regija koje su nosile ili će tek nositi ovu prestižnu titulu.
Gastronomija kao identitet i način života
Gastronomija u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne živi samo kao dio turističke ponude – ona je dio naše svakodnevice. Mi živimo po principu "pomalo", uz vrhunsko domaće maslinovo ulje, vino iz familijarnih vinograda i ribu koja je još do prije koji sat plivala plavim Jadranom.
Baš iz tog razloga važne su dugoročne koristi koje donosi povezanost s IGCAT-om i uključivanje u europsku platformu regija gastronomije. Doprinijet će to jačanju obrazovanja u gastronomiji, razvoju održivog turizma i promociji dalmatinskog načina života kao jedinstvenog kulturnog brenda.
Splitsko-dalmatinska županija ponosno stoji kao primjer regije koja spaja tradiciju i suvremenost, održivost i hedonizam, radost življenja i vrhunsku gastronomiju. Ovdje svaki zalogaj i namirnica imaju priču, a svaki okus dušu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....