StoryEditorOCM
S mora i krajaimaju puno problema

Kad ste zadnji put pojeli domaću lubenicu? ‘Uzgojio sam našu ‘seljačku‘, nitko je nije htio kupiti!‘

Piše Mišel Kalajžić
9. kolovoza 2025. - 18:01
I dok domaća proizvodnja opada, u posljednje vrijeme prevladava ‘import‘ iz Albanije. Uzalud što su cijene akcijske, što trgovci sve čine da budu prihvatljive i za svačiji džep, kad ni okus ni miris nisu kao kod onih domaćih, na koje smo navikli i koje uporno tražimo...Tonći Plazibat/Cropix/Ilustracija

Lubenica, na jugu Dalmacije zvana dinja (u tom slučaju se ne smije brkati s catom ili milunom, op.a.), a u zaleđu sjeverne Dalmacije četrun ili čatrun, u svakom slučaju je neodoljivo – povrće, koliko znamo, premda se uvijek smatra najukusnijim ljetnim – voćem.

Ta poslastica, osobito kad je rashlađena i poslije ručka servirana, nezamjenjiva je u sezoni kupanja i velikih vrućina, a uz to i vrlo zdrava. Da, ako je domaća! A baš tu, domaću, najzdraviju i najslađu, kao da je više nemoguće naći i konzumirati. Po trgovačkim centrima nudi se na tone lubenica, znalci kažu većinom uvoznih i upitne kvalitete.

U posljednje vrijeme "import" je najčešće iz Albanije, ali ima lubenica/dinja i iz drugih zemalja. Uzalud što su cijene akcijske, što trgovci sve čine da budu prihvatlji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 05:21