U zemlji bogate vinske tradicije, vinari su prepoznali potencijal svojih regija i autohtonih sorti, pretvarajući ih u vrhunska vina. Zahvaljujući njihovu znanju i trudu, hrvatska vina danas su postala sinonim za kvalitetu i zauzela su istaknuto mjesto na svjetskoj vinskoj sceni.
Iza svake butelje stoje godine predanog rada – od pažljivog uzgoja vinove loze na često zahtjevnim terenima, preko odabira savršenog trenutka za berbu, do pomno vođenog procesa fermentacije i odležavanja vina. Hrvatski vinari nisu se zadovoljili prosjekom; kontinuirano su ulagali u edukaciju, modernizaciju opreme i inovativne pristupe prezentaciji, kako bi usavršili svoje proizvode i ostali vjerni autentičnom stilu.
Njima u čast, danas se okupljamo kako bismo uživali u vrhunskim kapljicama koje su plod njihove predanosti i neumornog rada. Uz čašu vina, uranjamo u priče vinara koji nam otkrivaju tajne svojih vinograda, izazove koje su savladali i ponos koji osjećaju prema onome što su stvorili.
‘Vinski podrum‘
Početak sezone vinskih festivala ove godine otvaramo II. Dubrovačkim festivalom vina i delicija "Vinski podrum", koji će se održati 14. i 15. veljače u impresivnim dubrovačkim Lazaretima.
Priča o "Vinskom podrumu" u organizaciji Slobodne Dalmacije započela je u Splitu, gdje je prošle godine održano jubilarno 10. izdanje ovog prestižnog festivala. Festival je od samog početka privukao ljubitelje vina i gastronomije, nudeći jedinstvenu priliku za uživanje u degustaciji vrhunskih vina i delicija, inspirativnim predavanjima i raskošnom glazbeno-zabavnom programu.
Nakon nezaboravne atmosfere u Splitu, "Vinski podrum" je, na oduševljenje svih, konačno dobio i svoje dubrovačko izdanje. Lani su Dubrovčani i njihovi gosti uživali u degustaciji vina 40 ponajboljih hrvatskih vinara i više od 200 vinskih etiketa, a ove godine pripremamo još raskošniji program i još bogatiju ponudu koja će dodatno obogatiti ovu vinsku priču.
Vina Carić
Dok odbrojavamo dane do početka "Vinskog podruma", odlučili smo vam predstaviti neke od vinarija koje će uveličati festival svojim dolaskom. Prvi među njima su Vina Carić, čiji se vinogradi nalaze na sunčanom Hvaru i odražavaju jedinstvenu mikroklimu i terroir tog područja.
– Otok Hvar izuzetno je vinorodno područje, ne samo po uvjetima proizvodnje, nego i zbog svoje povijesne i kulturne baštine jer se život na Hvaru isprepliće s lozom već stoljećima. Naši vinogradi nalaze se na različitim pozicijama pa nam različitost tla i mikroklime daje mogućnost proizvodnje najrazličitijih vina, od nježnih i svježih poput Bogdanuše iz Starogradskog polja, do moćnih vina punog tijela poput Plovca Ploškog, "plavaca s plaža", čije grožđe zrije na strmim padinama južne strane otoka – rekla nam je Ivana Krstulović Carić, voditeljica prodaje i marketinga Vina Carić.
Iza njihovih butelja stoji mali obiteljski tim u kojem svatko dobro zna svoj posao. Naša sugovornica Ivana zadužena je za marketinške aktivnosti, dok njezin suprug Ivo Carić marljivo obavlja poslove u vinogradu. Svoju prvu berbu odradio je prije više od tri desetljeća, još davne 1993. godine, zbog čega danas može reći kako dobro poznaje svaku lozu i svaki kamen u svojim vinogradima.
Njihov nećak Ljubo Makjanić glavni je za vinarski dio, dok se Ivana, uz marketinške aktivnosti, također brine o prodaji i organizaciji kušanja vina za turiste, pružajući posjetiteljima priliku da iz prve ruke dožive autentičnu vinsku priču obitelji Carić. Ipak, sve važne poslovne odluke uvijek donose zajedno, naravno uz žmul dobrog vina.
Vrhunske etikete
Proizvodnju temelje na autohtonim sortama poput bogdanuše, plavca malog, prča i pošipa, a predani rad i strast prema vinu odražavaju se u svakom gutljaju njihovih etiketa. U Dubrovniku ćemo imati priliku uživati u njihovim izvanrednim vinima, uključujući Bogdanušu, Nediju, Danicu, Plovac Ploški, Jubo‘v i Veli Visko.
– S obzirom na mjesto održavanja festivala, očekujemo odličnu atmosferu. Visoka kvaliteta hrvatskih vina "traži" da se vinski festivali organiziraju u ekskluzivnim prostorima poput Lazareta – poručila je Ivana i dodala kako od sajma očekuje i otvaranje novih poslovnih prilika.
Istaknula je kako svi koji tog vikenda posjete njihov štand ne smiju propustiti priliku kušati Nediju, bijelo vino za posebne prigode, spravljeno od tri autohtone sorte: pošipa, bogdanuše i prča, koje će se savršeno uklopiti u svečanu atmosferu Lazareta i dodatno oživiti čaroliju ovog vinskog festivala.
Valentinovo u Dubrovniku
Naša sugovornica otkrila nam je kako je u tijeku izgradnja njihove nove vinarije, koja će biti smještena na samom rubu Starogradskog polja i Vrboske. Osim proizvodnje vina, planiraju uključiti i druge aktivnosti kako bi ljubiteljima vina ponudili potpuni doživljaj.
Otvaranje nove vinarije planirano je za proljeće 2026. godine. Sigurni smo da ćete, nakon što kušate njihova vina, poželjeti isplanirati izlet na Hvar i posjetiti vinariju. No, dok čekate službeni datum otvaranja, iskoristite priliku da se već ovog Valentinova upoznate s timom koji stoji iza Vina Carić i uživajte u njihovim izvanrednim vinima.
Dubrovački "Vinski podrum" savršeno se poklapa s valentinovskim vikendom, pružajući vam idealnu priliku za romantičan bijeg. Sigurni smo da će veličanstveni Dubrovnik i naš poznati festival nadmašiti sva vaša očekivanja.
Vidimo se uskoro!
Sve informacije dostupne su na službenoj stranici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....