StoryEditorOCM
S mora i krajaOpasnost iz teglice

Ne daj da te prevare - država spašava pčele, a tržište puno lažnog meda? Evo kako ga prepoznati prije nego ga pojedeš!

Piše Stanislav Soldo
28. srpnja 2025. - 08:26

Pčele su nezamjenjiv dio našeg ekosustava, a sve češći pomori pčelinjih zajednica predstavljaju ozbiljnu prijetnju ne samo pčelarima, već i cjelokupnoj poljoprivredi i biološkoj raznolikosti.

Zato je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pokrenulo javno savjetovanje o Prijedlogu Programa potpore pčelarima za 2025. godinu, s ciljem sanacije šteta uzrokovanih gubicima pčelinjih zajednica. Savjetovanje je otvoreno do 12. rujna 2025. godine.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Za provedbu Programa u državnom proračunu osigurano je 100.000,00 eura, a sredstva će se raspodijeliti prihvatljivim korisnicima sukladno broju stradalih zajednica, do najviše 185,00 eura po zajednici.

Cilj Programa je pomoći pogođenim pčelarima da obnove svoju proizvodnju te time osigurati kontinuitet oprašivanja usjeva, proizvodnju pčelinjih proizvoda i očuvanje prirodne ravnoteže.

Pozivamo sve zainteresirane pčelare, udruge, stručnjake i građane da se uključe u savjetovanje i svojim prijedlozima doprinesu izradi kvalitetnijeg i učinkovitijeg Programa, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Pomor pčela ozbiljan je problem koji sve više prijeti pčelarskoj proizvodnji. Kao najčešći uzroci navode se upotreba određenih pesticida, posebno neonikotinoida, te prisutnost toksičnih supstanci u okolišu. Stoga je uz pomoć pčelarima važno paralelno raditi na identifikaciji i kontroli štetnih čimbenika koji dovode do ovih gubitaka.

Ako nestanu sve domaće pčele, ostat ćemo bez domaćeg meda, a tržište će preplaviti uvozni med sumnjive kvalitete. Najveći  udio uvoznog meda u Hrvatsku dolazi iz Kine i Ukrajine. Ti medovi često su jeftiniji, ali i sumnjive kvalitete te s mogućnošću patvorenja dodavanjem šećernih sirupa ili filtriranjem do mjere u kojoj gube korisna svojstva.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
 

KAKO PREPOZNATI PATVORENI MED?

Pravi domaći med:

• kristalizira se s vremenom (osim bagremovog),

• ima složenu aromu i okus koji varira ovisno o biljkama s kojih potječe,

• miris mu je prirodan, a boja nejednolična.

Patvoreni (krivotvoreni) med:

• ostaje tekući jako dugo jer je razrijeđen dodanim sirupima,

• ima umjetni, jednoličan okus i miris,

• dolazi u ambalaži bez jasne oznake podrijetla ili s netočnim deklaracijama.

 


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 18:28