StoryEditorOCM
S mora i krajaNestašica prijeti!

Sadite li krumpir požurite u poljoljekarne po sjeme, moglo bi ga nestati, evo što kažu stručnjaci

Piše Stanislav Soldo
8. siječnja 2025. - 12:21

Vrijeme je nabavke sjemenskog krumpira i priprema vrtova za sadnju. Ako već niste kupili željenu sortu, ranu, srednje ranu ili kasnu požuriti jer bi krumpira moglo nestati kao i prošle godine kada su mnogi vrtovi ostali nezasađeni. Kako doznajemo rane sorte sjemenskog krumpira već su rasprodane u tijeku je distribucija srednje ranih i kasnih, koji se kasnije sade i kasnije dozrijevaju. Cijena je skuplja za pet do 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Kilogram sjemenskog krumpira košta oko 1.50 eura. Najskuplja su pakiranja od deset kilograma, dok su za 20 centi jeftinija veća pakiranja od 25 ili 30 kilograma.

Hrvatska je potpuno ovisna o uvozu sjemenskog krumpira, domaća proizvodnja sjemena je neznatna i uglavnom se radi o autohtonoj sorti lički krumpir. Tako u slučaju poremećaja na EU tržištu hrvatski distributeri pa posljedično i profesionalni proizvođači i vrtlari hobisti mogu ostati bez sjemenskog krumpira.

image
Nikola Vilic/Cropix

Josip Sedlaček iz tvrtke Solanum surađuje s tvrtkama Solana Njemačka i Solana Nizozemska te je najveći uvoznik sjemenskog krumpira u Hrvatskoj. Naglašava da trenutačno nema nestašice krumpira za sadnju, ali ne zna što će biti u veljači.

- Svi oni koji sada spavaju zimski san kada se probude sjemenskog krumpira više biti neće-kaže nam Josip. Sorte tvrtke Solanum poznate su u Dalmaciji i sade ih kako profesionalni proizvođači primjerice u dolini Neretve tako i vrtlari i hobisti. Uspijevaju na škrtim tlima čak i preko tisuću metara nadmorske visine na Biokovu.

Red lady (crvena dama), Labela, Laperla,Prada, Ultra, Natalija, Quenn Anne, samo su neke sorte koje se sade po dalmatinskim vrtovima. Primjerice u nizinskim dijelovima doline Neretve najbolje prinose daje Laperla, na makarskom području posebno na Biokovu sadi se Red lady, Labela. Labela, Belmonda, Prada sade se u Sinjskom polju i okolici Zadra.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Preporučena dubina sadnje krumpira je od 10 do 20 centimetara, što ovisi o vrsti sjemena koje se sadi-savjetuju agronomi. Neki sjemenski gomolji zahtijevaju dublju sadnju poglavito ako je riječ o ranijoj sadnji onda ga dubina štiti od smrzavanja. Poželjno je u takvim slučajevima po gomoljima prosuti stajsko gnojivo koje osim prihrane ima ulogu i zagrijavanja.

Uz pravilnu dubinu sadnje, također je važno osigurati dovoljnu razmak između biljaka kako bi se osiguralo optimalno korištenje prostora i hranjivih tvari. Preporučena udaljenost između biljaka obično iznosi oko trideset centimetara (u narodu rečeno taban odraslog čovjeka).

Kad je već krumpir posađeno potrebno ga je gnojiti, zalijevati, štititi od nametnika. Krumpir nije toliko zahtjevna biljka ali ipak traži redovite aktivnosti. Drugim riječima, pogrešno je mišljenje da krumpir samo treba staviti u zemlji i nakon dva mjeseca doći i povaditi gomolje. Među nametnicima s kojima se bore uzgajivači krumpira jest krumpirova zlatica. To je štetnik koji za samo jednu noć može obrstiti nasad. Dvije su metode „borbe“ sa zlaticom. Mehaničko uklanjanje-sakupljanje odraslih zlatica i ličinki ili pak prašenje specijalnim preparatima namijenjenima za suzbijanje zlatice. Agronomi ističu da samo uz pravilan i redovit rad nasad krumpira može dati zadovoljavajući i kvalitetan urod.

image
Emica Elvedji/Cropix

Agronomi s kojima smo razgovarali kažu da je unatrag nekoliko godina stagnacija sadnje krumpira i to zbog nemogućnosti kvalitetnog skladištenja i pojave krumpirova moljca koji uništava gomolje upravo pred vađenje. Naime, Europska unija je zabranila sredstvo protiv klijanja Tuberite i na tržištu ne postoji ništa zamjensko što bi poljoprivrednici mogli iskoristiti protiv klijanja krumpira. Drugi još i veći problem je pojava krumpirova moljca koji uništava urod. Ovaj kukac najveću štetu napravi u zemlji, a pritom se izgled nadzemnog dijela biljke ne mijenja. Tek nakon vađenja krumpira iz zemlje vidi se koliku je štetu napravio poljoprivrednicima. Leptir polaže jaja iz kojih se razvije crv koji izbuši gomolje, koji su kasnije neupotrebljivi i vrlo brzo istrule.

Jure Kuvačić: ‘Godinama krumpira ima dovoljno, a svi su izgledi da će tako biti i ove‘

Nakon objave članka, kontaktirao nas je Jure Kuvačić, agronom i član Uprave Sjeme d.o.o., s reakcijom koju prenosimo u cijelosti:

„U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak o sjemenskom krumpiru, koji je u dijelu javnosti, napose kod vrtlara, hobista-amatera, izazvao ozbiljnu zabunu. Dio hobista krenuo je u prijevremenu nabavku sjemenskog krumpira, a mnogi ga i ne znaju ispravno čuvati 2-3 mj. do sadnje. Iznose se podaci o mogućoj nestašici i apelira se na hitnu nabavku te spominju sorte sjemena za koje mnogi dalmatinski ratari nisu nikada čuli.

Zbog optimalnog informiranja javnosti, ozbiljna je potreba iznijeti relevantne činjenice, a to su da priobalno, napose dalmatinsko područje sadi provjerene, ustaljene sorte, prilagođene tom području, iako se javljaju i nove. Svako gospodarstvo sa imalo zemlje obavezno sadi krumpir za svoje potrebe, od 10, 25, a malo tko 100 kg sjemena. Tu gotovo i nema profesionalaca sa većom tiražom sadnje. Dakle čisti hobisti, amateri, i takvih je preko 90, 95% što je razlog više da iz medija dobiju pravu informaciju.

Što se nestašice sjemena tiče, godinama krumpira ima dovoljno, a svi su izgledi da će tako biti i ove. Događao se da netko prekasno ide u nabavku, konac ožujka ili u travnju. Tada se ponekad ne nađe baš ta i ta sorta koju bi čovjek najradije sadio, ta i ta kalibraža, ali ima drugo. Lani krumpira nije bilo od sredine travnja, ali tada se je u priobalju, pa i u zaleđu mladi krumpir okopao, ali se sjemena uza sve to moglo naći u sjevernijim destinacijama, Knin, Sinj, Gospić.

Teško će se hobistu, koji sadi za svoje potrebe, koji zna čime gnoji i zaštićuje, koji očekuje poznati ukus proizvoda, kojem čak nije presudna količina uroda, teško će ga se privoliti na nešto drugo. Profesionalce zanimaju rodnost i profit. Kad bih baš morao spominjati poželjne sorte za naš klimat, sušu i vrstu tla, ponovio bi samo ono što je godinama svima opće poznato, i što nema obilježje propagande, a to su one za koje kupci pitaju s vrata trgovine. Liseta, Colomba, Cleopatra, Carrera, Sunita, Silvana, Monalisa, Margarita, Primabella, Actrice, Memphis, Red Scarlet.

Jure Kuvačić, agronom i član Uprave. v.r.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 10:37