StoryEditorOCM
S mora i krajaNe vjeruj izgledu

Savršena lubenica? Evo kako je prepoznati-brzo, jednostavno i bez pogreške. Ovo su trikovi koje trgovci ne vole!

Piše Stanislav Soldo
13. srpnja 2025. - 15:37

Ljeto je u punom jeku, a s njime i sezona omiljenog ljetnog osvježenja, lubenice. Dok police tržnica i štandovi mame svojim zelenim kuglama, svi se pitamo isto: Kako izabrati baš onu pravu slatku, sočnu i punu okusa?

Dobra lubenica ne mora biti stvar sreće. Postoji niz znakova i trikova s pomoću kojih čak i amater može prepoznati savršenu lubenicu među desecima na hrpi. Evo što kažu iskusni prodavači, poljoprivrednici ali i znanost.

image
Sasa Buric/Cropix

Zvuk govori više od riječi

Prvi test koji koristi gotovo svaki kupac je kucanje po kori. I ne bez razloga. Kucnete li lubenicu i čujete dubok, šupalj zvuk to je dobar znak. Zrela je i puna vode. S druge strane, tup ili prigušen zvuk može značiti da je prezrela ili još nije sazrela.

Donji dio lubenice koji je ležao na zemlji, poznat i kao field spot, pravi je detektivski trag. Ako je ta mrlja tamnožuta ili narančasta, to znači da je lubenica dovoljno dugo dozrijevala na suncu. Bijela ili potpuno svijetla mrlja znak je da je ubrana prerano.

Boja i sjaj, paukova mreža 

Dobra lubenica ima tamnozelenu boju s jasnim, kontrastnim prugama. Površina treba biti mat ne sjajna. Sjajna kora često ukazuje na nezrelost. Kora treba biti tvrda i otporna na pritisak noktom.

image
Sasa Buric/Cropix

Bez obzira na veličinu, lubenica bi trebala biti teška za svoju veličinu. To je znak da je puna vode a to znači sočnost. Laganija lubenica može biti šupljikava i suha.

Ako lubenica još ima stabljiku (rep), on nam može reći puno. Suha i smeđa stabljika znak je da je lubenica prirodno sazrela na polju. Zelena i svježa stabljika najčešće znači da je ubrana prerano.

Pravilan oblik

Dobra lubenica ima pravilan, simetričan oblik. Neravnine, udubljenja i izbočine mogu biti znak nepravilnog rasta, što utječe na okus i teksturu. Mali tamni tragovi nalik na mrežu pukotina (tzv. sugar spots) znak su da je lubenicu više puta oprašivala pčela, što obično znači – više šećera, odnosno slađi plod.

Ako kupujete lubenicu na tržnici ili kod lokalnih proizvođača, slobodno pitajte mogu li vam “probosti” lubenicu ili pokazati već prerezanu. Zrela, sočna i slatka lubenica nije slučajnost uz nekoliko pažljivih pogleda i kucanja, lako ćete postati pravi lubenični znalac.

image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 23:57