Sastojci za 4 osobe:
Jadranska riba (grdobina, tabinja) 2000 g
Jadranske kozice 400 g
Dalmatinsko maslinovo ulje 150 ml
Kapula ili ljutika 400 g
Češnjak 1 glavica
Peršin 1 vez
Krumpir 800 g
Dalmatinsko bijelo vino 200 ml
Sol, papar
Riblja juha ili temeljac do 2 lit
Način pripreme:
Ribu očistite od ljuske i utrobe. Izrežite ribu na manje komade, satvite u zdjelu i začinite.
Od glava i korjenastog povrća, uz dodatak začina, skuhajte temeljac ili juhu.
U široj “teći”, na maslinovom ulju, popržite na rezance izrezanu kapulu. Kad dobije lijepu zlatno-žutu boju, dodajte očišćeni i narezani krumpir na tanje fete, sjeckani češnjak, te malo zapržite. Podlijte vinom, pa kad alkohol ispari, riblje juhe ili temeljca, taman toliko da prekrije krumpir. Doradite okus začinima. Kad provrije, kuhajte krumpir do cca 70 % “skuhanosti” (da dosta omekša). Tada naslažite ribu i kozice preko krumpira, pa kuhajte na živoj vatri još desetak minuta ne miješajući, nego samo protresajući “teću”. Kad je jelo gotovo, pospite još sjeckanim peršinom.
Neki će, završavajući gregadu, kao svoj “pečat” dodati malo prošeka ili varenika, a od drugih začina: chilli papričicu!

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....