Dalmatinska marenda
<p>Gulaš od hobotnice</p>

Hobotnica na gulaš s domaćim njokima

Piše PSD.
10. lipnja 2025. - 13:53

Sastojci za 4 osobe:

Dalmatinsko maslinovo ulje  100 ml + 50 ml

Kapula 600 g

Hobotnica 1200 g

Mrkva 300 g

Konšerva 2 žlice

Češnjak 1 glavica

Dalmatinsko bijelo vino 200 ml

Riblji temeljac ili voda

Sol (po potrebi), papar, kadulja

Sjeckani peršin 2 žlice + 1 žlica

Krumpir 1000 g

Jaja 2 kom

Maslac 1 žlica

Sol, papar, muškatni oraščić

Brašna koliko popije

Način pripreme:

Na maslinovom ulju popržite sjeckanu kapulu. Dodajte joj konšervu i malo zapržite. Dodajte češnjak, mrkvu i na komade izrezanu svježu hobotnicu. Popržite. Podlijte vinom, a kad alkohol ispari, nadolijte vodom ili temeljcem, pa pirjajte dok hobotnica ne omekša. Na kraju začinite i dodajte sjeckani peršin.

Za njoke, krumpir operite, pa skuhajte u kori dok krumpir ne omekša, cca 40-tak minuta. Malo pohladite, pa dok su krumpiri još topli, ogulite i protisnite kroz tijesak za krumpir. Začinite, dodajte umućena jaja i maslac, pa počnite dodavati brašno i umijesite glatko meko tijesto koje se više ne lijepi za ruke. Oblikujte njoke. Njoke kuhajte slanoj kipućoj vodi, dok ne isplivaju na vrh. Ocijedite ih ili izvadite šupljom lopaticom.

U ugrijani umak dodajte kuhane njoke i kratko prokuhajte. Na kraju dodati malo maslinova ulja i peršina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 07:37