Zamislite da sjedite u hladu stare murve, ispred vas drvena daska prepuna domaćih delicija: pršut koji miriše na dim i buru, sir iz mišine, friško ispečen kruh ispod peke, kap maslinova ulja i čaša domaće loze. Sve to dok u pozadini bruje cvrčci, a pogled vam luta prema obroncima Kamešnice ili dolini Cetine. Nema gužve, nema stresa. Samo vi, priroda i tanjur pun autentičnih okusa. Dobrodošli na marendu u Zagoru.
Ovo zaboravljeno blago u zaleđu Splita iznenađuje svakim zavojem; seoska imanja koja odišu gostoprimstvom, vile u kamenu s bazenima i konobama, uređenim sportskim terenima i pogledima koji liječe dušu. Idealna je to kulisa za odmor, ali i za uživanje u onome što Zagora najbolje zna – dobroj spizi.
Turistička zajednica SDŽ s pravom preporučuje; stanite u Sinju na arambaše, u Trilju na divljač s palentom, u Imotskom na čašu Kujundžuše i pogaču ispod sača. I nemojte žuriti, jer marenda ovdje nije brzinski zalogaj, već ritual, znak poštovanja prema zemlji i ljudima.
Baš kao što kažu iz restorana Izletište Andrija u Vrgorcu: "Marenda nije samo obrok, to je ritam dana, trenutak odmora, druženja i uživanja. U Dalmaciji marenda znači stati, opustiti se, podijeliti zalogaj i priču s prijateljima ili kolegama. To je i ritual i kultura, dio našeg identiteta. Marenda se ne jede na brzinu, ona se živi sa svakim zalogajem."
Počevši skromno, s idejom da njeguju domaću spizu i autentične recepte svojih starijih, danas su mjesto gdje se lokalci vraćaju, a turisti dolaze po preporuci. Svako jelo koje pripremaju ima neku priču, o obitelji, o običajima, o sezoni...
– Kod nas se ne kuha da se napuni tanjur, nego da se nahrani duša. Naša marenda temelji se na jednostavnosti, okusu i svježini. Nudimo domaće juhe, lešo meso, fažol, tripice, brudet, pašticadu, jela na žlicu, fritaje i, naravno, roštilj s domaćim mesom. Svaki dan nešto drugo, ovisno o sezoni, ponudi i inspiraciji. Najviše se traže jela "ka šta su bila u moje majke" – jer to ljudi prepoznaju i vole – govori nam Lada Rakić, vlasnica restorana te dodaje kako domaći marendu doživljavaju kao svakodnevicu, znaju što očekuju i znaju mirise i okuse.
Stranci, s druge strane, objašnjava Lada, često budu oduševljeni jer ih iznenadi ta toplina, jednostavnost i srdačnost kojom se poslužuje. Nekima je to prvi put da jedu jelo na žlicu u takvom ambijentu, i često požele probati sve.
– To je i nama prilika da pokažemo tko smo i što znači živjeti Dalmaciju – dodaje.
Slično razmišlja i Ivana Mihaljević iz restorana i vinarije Pilač u Vrgorcu.
– Dalmatinska marenda za nas znači održavanje tradicije i dalmatinskog načina života, nešto slično ispijanju kave. Marenda je u Dalmaciji način života, glavni obrok u danu, nešto bez čega je nemoguće zamisliti dan – objašnjava.
Njihova kuhinja temelji se na domaćim jelima – od lešo junetine, pašticade i variva, pa sve do nezaobilazne juhe kojom, kažu, svaka marenda mora započeti. Uz sve to, naravno, ide i čaša vina...
– Čaša crnog ili bijelog vina, ovisno što se jede, obavezna je uz marendu. Trudimo se njegovati domaće, pa tako u našem restoranu nudimo tradicionalna jela i vina naših autohtonih sorti: Zlatarica, Rukatac i Trnjak. Domaćima je marenda uobičajeni i sastavni dio dana dok su stranci ugodno iznenađeni. Trudimo se približiti im "ideal" dalmatinske marende i što ona predstavlja ljudima, bio to odlazak na marendu s prijateljima ili poslovnim partnerima – kaže Ivana.
Obilazeći našu bogatu ponudu i sami postajemo glavni i željni marendaških zalogaja. A put nas je doveo do restorana Marinero u Trilju, gdje braća Petar i Miro Bradarić čuvaju duh obiteljske marende više od dva desetljeća.
– Dalmatinska marenda znači tradiciju, djetinjstvo, nostalgiju, razgovor, uživanje u hrani kada se svi okupljamo oko posla i kad imamo određene pauze. Tada se stvarno razvijaju mnoge teme, odzvanja smijeh i opuštenost je prisutna na svim licima – opisuju nam.
Dalmatinska marenda, kažu, ima značenje jednostavnih, ali stvarno bogatih i iznimno hranjivih jela, prvenstveno jela na žlicu, što je naš identitet i kultura življenja. U domaćoj atmosferi njihova restorana možete probati sve, od pašticade, teletine ispod peke, tripica, arambaša i sarme, kiselog kupusa i koštradine, do divljači s palentom, punjenih paprika, domaćih uštipaka i pršuta, ovisno o sezoni. Uvijek uz čašu domaćeg vina.
– Jela iz teće su simbol kvalitetne marende i pripremamo ih svakodnevno. Smatramo da dalmatinska marenda neće biti nešto što odbija ljude, nego da će u budućnosti biti nešto što privlači, poziva na zajedništvo i okupljanje za stolom – zaključuju.
Stranci, kažu svi redom, ostaju iznenađeni – ne samo količinom hrane, već toplinom i srcem kojim im se poslužuje. I to je ono što Zagora daje; ne samo obrok, nego doživljaj.
– Ovim putem želimo zahvaliti svim našim vjernim gostima, poslovnim partnerima i svima vama koji ste nas prepoznali i dali nam vjetar u leđa. Zahvaljujemo od srca i nadamo se da će biti prilike da svi oni koji njeguju dalmatinsku kuhinju pronađu svoje mjesto pod suncem. Nikada ne bismo trebali zaboraviti tradiciju jer je to nešto što nas spaja i čini zajedno i nešto što ostavlja ne samo trag na nas kao starije nego i na sve one koji nas nasljeđuju – zaključuju.

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....