Dalmatinska marenda
<p>Polpete od mljevenog mesa</p>

Polpete od mljevenog mesa, zapečeni krumpir

Piše PSD.
10. lipnja 2025. - 14:27

Sastojci za 4 osobe:

Mljeveno meso 800 g

Stari kruh 1/2 štruce

Mlijeko 300 ml

Kapula 1 kom

Dimljena panceta 100 g

Sol, papar

Dalmatinska šalša 500 ml

Krumpir 1 kg

Kapula 2 kom

Peršin 1 vez

Maslac 100 g

Sol, papar, mljevena crvena paprika

Način pripreme:

Stari kruh izrežite na kockice i namočite u mlijeku.

Kapulu narežite na kockice, popržite na ulju, pa dodajte u mljeveno meso, zajedno sa začinima i kockicama pancete. Dodajte i namočeni kruh, prethodno dobro stisnut kroz ruke. Dobro izmiješajte sastojke i oblikujte kuglu. Kad malo odmori i okusi se prožmu, oblikujte polpete, pa ih slažite u namašćeni pleh za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 20 minuta.

Polpete nakon pečenja prelijte dalmatinskom šalšom, pa ostavite kratko u pećnici da polpete “popiju” dio umaka, ili ih kratko prokuhajte u šalši.

Krumpir operite, pa kuhajte u kori oko 40 minuta. Probajte vilicom, ako lako prolazi u krumpir, gotovo je. Malo ohladite, pa ogulite i narežite na tanje fete.

Kapulu narežite na ploške, popržite na maslacu. Kad omekša, dodajte natprezani krumpir, sjeckani peršin i još začina, pa sve skupa dobro popržite. Prebacite u namašćenu terrinu za pečenje i zapecite kratko u ugrijanoj pećnici, samo da malo ulovi koricu odozgo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 14:56