Dalmatinska marenda
<p>Punjene paprike</p>

Punjene paprike, pire krumpir

Piše PSD.
10. lipnja 2025. - 13:55

Sastojci za 4 osobe:

Mljeveno meso 800 g

Riža za domaća jela 200 g

Kapula 1 kom

Češnjak 2 češnja

Peršin 1/2 veza

Sol, papar, mljevena crvena paprika

Dimljena panceta 100 + 250 g

Ljetne žuto-zelene paprike 8 komada

Konšerva 2 žlice

Ulje biljno 100 ml

Brašno 100 g

Krumpir 1000 g

Mlijeko +- 250 ml

Maslac 100 g

Sol

Način pripreme:

Očistite i izrežite kapulu na sitne kockice, pa popržite zajedno s kockicama pancete.

U posudu za miješanje, dodajte meso, rižu, popržene kockice kapule i pancete, sjeckani peršin i češnjak. Začinite, pa dobro izmješajte sastojke. Probajte okus.

Paprikama izrežite poklopac na peteljkama, istresite van koštice, pa napunite smjesom od mljevena mesa. U lonac za kuhanje, stavite pancetu ili neko drugo suho dimljeno meso, punjene paprike, pa nadolijte vodom i stavite kuhati.

Na ugrijanoj masnoći, svijetlo popržite brašno, pa dodajte konšervu i dodatno zapržite. Dobivenu zapršku spojite s tekućinom u kojoj se kuhaju paprike. Kad ponovno zavrije, probajte okus, pa dodatno začinite. Kuhajte na laganoj vatri do 2 sata. Poslužite s pireom od krumpira.

Za pire, ogulite krumpire, pa ih stavite kuhati u posoljenu vodu i kuhajte oko 20 minuta. Kad su krumpiri omekšali, ocijedite ih, zgnječite ih i pomalo dodajte toplo mlijeko, rastopljeni maslac i sol, uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete glatki i slasni pire krumpir.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 11:20