Sastojci za 4 osobe:
Srdele 1 kg
Oštro brašno 250 g
Ulje za prženje
Kapula 4 kom
Dalmatinsko maslinovo ulje 100 ml
Češnjak 1 kom
Peršin 1 mac
Vinska kvasina 200 ml
Dalmatinsko bijelo bijelo 200 ml
Grožđice 100 g
Sol, papar
Način pripreme:
Srdele očistite od ljuski, utrobe i glave. Uvaljajte u oštro brašno i pržite u dubokoj masnoći. Posolite i slažite na papirnati ubrus da popije višak masnoće.
U drugoj tavi, na malo ugrijanog maslinovog ulja popržite kapulu izrezanu na rezance. Kad dobijete zlatnožutu boju, dodajte sjeckani peršin, češnjak i grančicu ružmarina, te grožđice. Podlijte vinom i kvasinom, te s malo vode. Začinite. Prokuhajte kratko. Okus bi trebao biti slano-slatkasto-kiselkast.
U posudu koju možete poklopiti, slažite red friganih srdela, red marinade, i tako dok ne potrošite sastojke. Marinirajte nekoliko dana, pa uživajte u ovom hladnom jelu.
Savjet:
U marinadu možete staviti i drugu ribu, tipa skuše ili palamide, bilo frigane ili pečene na žaru.

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....