Dalmatinska marenda
<p>Sinjski arambaši</p>

Sinjski arambaši

Piše PSD.
10. lipnja 2025. - 14:18

Sastojci za 4 osobe:

Goveđe meso, sitno sjeckano 1000 g

Kapula 2 kom

Češnjak 2/3 glavice

Sinjska slanina 150 g

Peršin 1/2 veza

Limunova korica od 1 limuna

Sol, papar, muškatni oraščić

Glavica kiselog kupusa 1 kom

Ribani kiseli kupus 500 g

Goveđa šuplja kost 250 g

Kost od pršuta

Sinjska slanina ili suhe kobasice 200 g

Konšerva 1 žlica

Krumpir 1000 g

Mlijeko +- 250 ml

Maslac 100 g

Sol

Način pripreme:

U posudu za miješanje stavite nasjeckano ili mljeveno meso, pa mu dodajte sitno nasjeckane kapulu, slaninu i peršin, sitno naribanu koricu limuna, sol, papar i muškatni oraščić. Pomiješajte dobro sve sastojke i ostavite da se okusi prožmu.

Od glavice kiselog kupusa odvojite listove, njih 8, te im nožem stanjite “žilu ili venu”. Zamotajte meso u listove kreirajući arambaše.

Manje listove izrežite na tanje rezance, pa skupa s dio ribanim kupusom stavite na dno “bakre” (glinene posude za arambaše) ili posude za kuhanje. Na dno još stavite i govedu kost, te kost od pršuta i/ili suho meso. Poslažite arambaše u lonac, pokrijte ih s ostatkom ribanog kupusa. Zalijte s vodom dok ne pokrije sastojke, pa kuhajte na laganoj vatri bar 2 sata. Poslužite s pireom od krumpira. Za pire, ogulite krumpire, pa ih stavite kuhati u posoljenu vodu i kuhajte oko 20 minuta. Kad su krumpiri omekšali, ocijedite ih, zgnječite ih i pomalo dodajte toplo mlijeko, rastopljeni maslac i sol, uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete glatki i slasni pire krumpir.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 02:53