Na dalmatinskim otocima život teče u ritmu mora i maestrala. Ovdje se dan ne planira po satu, nego po suncu i – marendi. Dok vam cvrčci šaptom najavljuju podne, a borovi zamirišu pod vrućim kamenim zidovima, znate da je vrijeme da stanete. Da pospremite alat, ugasite motor, sklonite se sa sunca… i sjednete za stol. Jer marenda je ovdje više od jela – to je ritual, običaj i trenutak u kojem kompletno uranjate u mediteranski stil života.
Na otocima srednje Dalmacije, od Šolte i Brača pa do Hvara i Visa, još se živi u skladu s Mediteranom kakav je nekad bio. Povijest je na svakom koraku, od grčkih zidina i rimskih termi, do kamenih konoba i skrovitih uvala. Ali ako pitate domaće, prava baština skriva se u spizi. U jednostavnom tanjuru koji miriše na more i maslinu, na tradiciju i dugi sunčani dan.
Otočni ritual u kojem vlada spiza
Zaboravite brze zalogaje i još brži tempo, na otocima je marenda sveta stvar. To je trenutak kad se sve zaustavlja, ulice se prazne, a stolovi pune. Ne zbog glamura, nego zbog okusa i mirisa domaće kuhinje, koja je istodobno jednostavna i neodoljiva.
Na otocima je sve u detaljima; u maslini u salati, srdelama koje su ujutro bile u mreži, u kruhu pečenom u peći na drva. I zato, kad stignete na otok, ne pitajte što ima za ručak – pitajte gdje se nudi dobra marenda. Jer ovdje se spiza ne jede, nego doživljava.
Na pijatu najčešće mirišu razna autentična jela pripremljena prema tradicionalnim recepturama s autohtonim namirnicama iz lokalnih izvora, bilo da je riječ o pašticadi s njokima, lešo janjetini, srdelama na gradele, gregadi, punjenim paprikama, tripicama, fažolu s kobasicom ili jednostavnoj fritaji s divljim šparogama. Uvijek uz komadić domaćeg kruha umočenog u maslinovo ulje, i to često iz vlastitog maslinika.
Maslinici su tihi svjedoci generacija koje su pod vrelim suncem i burom oblikovale svaki suhozid i krošnju. Maslinovo ulje nije samo začin... To je obvezan sastojak svakog obroka, pa tako i marende, kap tradicije koja spaja prošlost s tanjurom pred vama, a obvezna je i čaša vina iz obližnjeg vinograda.
U kamenitom krajoliku okupanom suncem koje se rijetko odmara, vinova loza već tisućama godina uporno raste iz škrtog tla. Još su stari Grci i Rimljani prepoznali potencijal ovog terroira i zasadili prve trsove, a danas su otočni vinogradi pravi mali muzeji živih sorti. Svaka čaša pošipa, vugave ili bogdanuše otkriva slojeve povijesti, sunca i ruku koje su je stvorile, te je savršena pratnja dnevnom predahu i pauzi za marendu s pogledom na more.
Gdje uživati u marendi na otocima?
Ako tražite autentičan otočni doživljaj, zaplovite prema našim dalmatinskim otocima, inspirirajte se poviješću i kulturom i dopustite da vam božanska gastronomija uz tirkizno more i netaknutu prirodu oduzme dah. Ako želite zaviriti tamo gdje marenda još živi svakodnevno, napravili smo popis lokalnih mjesta koja vrijedi posjetiti.

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....