Poseban dio obilježavanja blagdana Svih svetih i Mrtvog dana je i priprema tradicijskih obrednih kolača kao što su na Korčuli "lumblija“ ili „umblija", te u Dubrovniku (i drugdje u Dalmaciji) "fave dei morti"," fabice", "favette", "bobići " i slično.
U okolici Dubrovnika riječ je, navodi viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, o okruglim kolačićima od šećera, badema i jaja s dodacima poput cimeta, muškatnog oraščića, kakaoa, rozolina i drugih likera, što su se najčešće radili u tri boje - bijeloj, smeđoj i crvenoj/ružičastoj i s kojima su se darivala djeca i prijatelji. Iako baštine antičko porijeklo, u Dalmaciju su ti kolačići pristigli sa sjevera Italije gdje se spominju već u renesansi.
Oblikom podsjećaju na bob, biljku za koju su stari Egipćani vjerovali da čuva duše pokojnika pa su ga koristili u pogrebnim obredima, a ta se simbolika svidjela i Grcima pa njihova božica sudbine Moira, prema njihovoj mitologiji, uživa upravo u toj meditaranskoj mahunarki.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....